Arden Grange - pytanie do lekarzy wet. lub hodowców
Witam. Mam pytanie co do karmy Arden Grange. Jest to karma angielska, mało popularna w Polsce. Mam owczarka niemieckiego długowłosego który miał dysplazje i jest juz 2,5 roku po operacji wycięcia główki kosci. Jak wiadomo czasami kuleje bo po takiej operacji nigdy nie bedzie juz w 100% sprawny. Potrzebna jest mu karma z chydroityną i glukozaminą. Do tej pory kupowałem mu Royala.( po miesiacu zaczynam mu gogowac kasze lub ryz z miesem + Arthroflex poniewaz nie moze juz patrzec na suchy pokarm i pozniej na odwrót) . Mam w okolicach swojego miasta dwie hodowle owczarków niemieckich i strasznie polecają mi karmę Arden Grange oczywiście z zasrzezeniem ze jest droga. Strasznie narzekają na Eukanubę. Mowią ze dobry jest Royal ale na podstawie swoich doswiadczeń w hodowli dla owczarka polecają ProPLana. Proplan nie posada jednak ani chydroityny ani Glukozaminy wiec pozostaje mi Royal oraz Arden Grange. Czytałem w internecie ze Arden Grange bije wszystkie inne karmy dostepne w Polsce na głowe. Chciałbym poznac zdanie lekarza wet. lub jakiegos hodowcy. A zapomiałem dodac, psiak ma 3,5 roku. POzdrawiam
Patrząc na sam skład to nie powala na kolana. ANi procentowa zawartości kurczaka nie jest jakoś specjalnie wysoka- zupełnie przeciętna. Pozostaje tylko kwestia przyswajalności, a tu już musisz się oprzec na opini osób które w miare regularnie tym skarmiają, lub samemu spróbować
Nie znam tej karmy, ale moim zdaniem sklad ma ciekawy. Natomiast co do glukoz. i chondroit. to generalnie jest ich w karmach ilosciowo niewiele (jesli nawet jest), warto dodatkowo suplemenetowac np. pism arthroflexem czy ludzkim arthron complex chociazby (ja polecma glukozamine i msm firmy olimp).
szukam opini na temat tej marki, pod względem poziomu białka (26%) i tłuszczu (16%) wydaje mi się ok, składniki podobne jak w RC którym szczon jest karmiony w hodowli, a którego chciałabym jak najszybciej sie tylko da zarzucić, a nie robić jednocześne mocnej rewolucji żywieniowej
Składniki:
Suszone mięso z kurcząt* (min. 30%), ryż pełnoziarnisty (min. 19%), kukurydza pełnoziarnista, tłuszcz z kurcząt*, pulpa buraczana, sproszkowane jaja, mączka rybna*, siemię lniane, tran*, składniki mineralne, witaminy, nukleotydy, probiotyki FOS (fruktooligosacharydy) oraz MOS (mannanooligosacharydy), wyciąg z żurawin, chonroityna, glukozamina, MSM, wyciąg z Juki.
* konserwowane mieszaniną tokoferoli i wyciągiem z rozmarynu
Składniki:
Suszone mięso z kurcząt* (min. 30%), ryż pełnoziarnisty (min. 19%), kukurydza pełnoziarnista, tłuszcz z kurcząt*, pulpa buraczana, sproszkowane jaja, mączka rybna*, siemię lniane, tran*, składniki mineralne, witaminy, nukleotydy, probiotyki FOS (fruktooligosacharydy) oraz MOS (mannanooligosacharydy), wyciąg z żurawin, chonroityna, glukozamina, MSM, wyciąg z Juki.
* konserwowane mieszaniną tokoferoli i wyciągiem z rozmarynu
Nutre Gold oglądałam, szkoda tylko że obecnie zaznaczona jako niedostępna, no i czytajać opinie z doświadczeniami waszymi że części psów formuły holistyczne nie pasują, wolałabym na wstępie nie ryzykować
Szkoda że nie ma karm typu Markus Muhle czy Lukullus dla szczonów
Szkoda że nie ma karm typu Markus Muhle czy Lukullus dla szczonów
-
- Informacje
-