Dog niemiecki - ile Royal Canin???

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Jacek_M

05 marca 2006, 07:53

Witam!
Mam 8-miesięcznego doga niemieckiego i zastanawia mnie, ile dziennie powinien zjadać Royal Canin Giant Junior. Dawki podanej przez producenta na opakowaniu nie osiąga, a jest tam jeszcze dopisek.że dog niemiecki potrzebuje o 300g więcej w tej fazie wzrostu. I zastanawiam się, czy do tej "pełnej" dawki pies ma dojść w wieku 24 miesięcy (do tylu się karmi tą karmą), czy ma już teraz wcinac tyle.
Z góry dzięki za podpowiedzi!
JM
oskar21

05 marca 2006, 16:25

Witam ja też mam doga niemieckiego, też go karmię Royalem giant junior i jak tylko pamiętam nigdy nie "udało" nam się "osiągnąć" ilości zaleconej przez producenta a o 300 dodatkowych gramach nie było mowy. Trzeba pamiętać że są to dane orientacyjne. Jeżeli piesek czuje się dobrze, nie ma problemów zdrowotnych i nie jest strasznie chudy to niech je tyle na ile ma ochotę oczywiście w granicach rozsądku bo jeżeli nie chce jeść wcale albo zjada śladowe ilości no to trzeba poszukać przyczyny takiego zachowania. Trudno jest powiedzieć ile karmy powinien zjadać Twój doży maluch właśnie teraz kiedy jest w okresie intensywnego wzrostu. NA pewno musi być to karma wysokiej jakości,czyli np. Royal Giant Junior. A ile obecnie waży piesek, ile ma wzrostu?
Jacek_M

05 marca 2006, 18:50

Waży koło 52 kilo, nie wiem, czy to prawidłowa waga w tym wiku.
oskar21

05 marca 2006, 21:16

52 kg to waga odpowienia. Chociaż tak naprawdę trudno to określić. Rozbieżności są naprawdę duże. Jedne doże maluchy ważą mniej drugie więcej, najważniejsze jest jednak to aby pieska nie przekarmiać i żeby nie był otyły. Przy tak intensywnym wzroscie łatwo wtedy o kłopoty ze stawami.
Widocznie ilości które piesek zjada wystarczają jemu w zupełności. Jeżeli jednak nie daje to spokoju to warto skontaktować się z hodowcą dla rozwiania jakichkolwiek wątpliwości. Zapytać warto o wagę innych szczeniąt, a także wagę rodziców, sposób karmienia itp. Na pewno z chęcią pomoże.
ODPOWIEDZ
  • Informacje