Arion,Nutra itd

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

najlepszyperlis

03 grudnia 2008, 19:28

Witam
Swojego psiaka do tej pory karmilam CHAPPI i wiem ze ta karma jest do luftu i chce jej zmienic.Kupilam Ariona z kurczakiem i samkuje on mojej suczce ,przeczytalam gdzies ze po tej karmie pies ma ladniejsza siersc nawet.Ale ostatnio doczytalam ze sa jej dwa rodzjae zwykla i premium.
BYlam teraz w sklepie i kobitka mi powiedziala ,ze Arion jest tylko ciut lepszy od chappiego i polecila karme NUTRE.
Nie mam kasy,zeby kupowac Royala,a chcialabym w miare dobra karme.
OWCZARZ2

03 grudnia 2008, 21:09

Arion Premium nie jest złą karmą, ale jest wiele karm z tej środkowej półki które możesz spróbować, że wspomnę tylko Acanę, Nutrę, Nutram, Purina Pro Plan. Wybór należy do Ciebie.

Nutra dośc niezła karma za niewygórowane pieniądze.
najlepszyperlis

03 grudnia 2008, 22:07

Dzieki,ale nie chcialabym robic psiakowi degustacji karm tylko wybrac jedna i tej sie trzymac ,a nie co pare dni jej podawac inna.
Ps.U mnie na osiedlu sa przewaznie karmy na wage i nie ma w paczkach,a jesli sie pytam to odrazu ze na wage wyjdzie mi taniej niz w a paczce.
Awatar użytkownika
Robert A.

03 grudnia 2008, 22:50

Jeśli stać Cię na Nutrę to dobrze,bo jest to dobra karma.Natomiast Arion Premium jest też dobrą karmą,ale trochę niżej sklasyfikowaną od Nutry Nuggets.
Ariona zwykłego nie polecam :(
OWCZARZ2

04 grudnia 2008, 00:57

najlepszyperlis pisze:Dzieki,ale nie chcialabym robic psiakowi degustacji karm tylko wybrac jedna i tej sie trzymac ,a nie co pare dni jej podawac inna.
Ps.U mnie na osiedlu sa przewaznie karmy na wage i nie ma w paczkach,a jesli sie pytam to odrazu ze na wage wyjdzie mi taniej niz w a paczce.
Nikt nie pisze zebys co dziennie zmieniala karme. Poprostu musisz sposrod ogromnej ilosci wybrac ta ktora Twojemu psu bedzie odpowiada. Czasem to dluga droga:)
najlepszyperlis

04 grudnia 2008, 17:32

Owczar chodzi mi o to ze nie chce psu podawac roznych karm,zeby wyprobowac i bawic sie zoladkiem psa.Zmiana karm zle wplywa na zoladek.

Ps.nutra cos nie podchodzi mojej suczce.
Awatar użytkownika
Robert A.

04 grudnia 2008, 18:06

Dlatego nikt z nas nie wie,czy następna polecona karma będzie odpowiednia(podejdzie) dla Twojego psa :?:
Nutra nie podeszła,gdyż nie jest tak smaczna jak Chappi (dodatki smakowe i zapachowe)jest bez konserwantów i szt.barwników .
OWCZARZ2

05 grudnia 2008, 00:07

Dokładnie tak jak pisze Robert A. :P

najlepszyperlis- nie podejrzewałem Cię o to, że chcesz zmieniać karmy jak rękawiczki. Wiem, że chcesz dobrać odpowiednią karmę i karmić nią przez dłuższy czas- ale tak jak wspomniałem jeden pies toleruje dobrze daną karmę, inny źle i czasem jest to długa droga do znalezienia odpowiedniej karmy dla czworonoga.

Kup karmę dobrej firmy- podawaj psu min. 6 tygodni- zaobserwujesz jaki jest stan sierści, wypróżniania, zachowanie psa itd...

Początkowo pies może reagować luźnym stolcem na zmianę pożywienia to normalne- ważne aby stopniowo przestawiać psa na nowy rodzaj karmy i aby takie luźne kupki nie trwały zbyt długo-
- z mojego doświadczenia maksymalnie do tygodnia czasu.
zyczę powodzenia w znalezieniu tej właściwej.
Sila
Kontakt:

06 grudnia 2008, 18:30

Ja ci polecam Brita- moja suczka ma po nim łądną sierść i samopoczucie też niezłe :)

Cena ok. 100zł / 15 kg najbardziej się opłąca przed neta zamówić.
OWCZARZ2

07 grudnia 2008, 18:12

Niektore psy niezle reaguja na Brita, ale nie jest to karma najwyzszych lotow choc duzo lepsza od tych wszystkich typu Chappi.

Jesli Cie jednak stac dołożyć trochę pieniążków zachęcam do karm troszkę lepszych:) średniej półki typu właśnie Nutra, Acana itp.
goskaaa

07 grudnia 2008, 19:31

Moja suka bardzo dobrze również zareagowała na Brita, jednak ona je jeden posiłek karmę, drugi gotowany, dlatego karma nie gra dla nas aż tak dużej roli w tym okresie.

Co mi się szczególnie spodobało w Bricie - jeżeli mowa o karmach z tych niższych półek. Jako, że wybrałam wersję Lamb and Rice, dość istotnym czynnikiem wyboru byla "czystość" karmy - czyli brak dodatków typu pszenica, kukurydza itd... no i konserwowanie naturalne... Za tą cenę to naprawdę przyzwoita karma.
A nowa wersja Brit Care , naprawdę może konkurować z karmami z wyższych półek, jednak cenowo już nie jest aż tak atrakcyjna ;)
OWCZARZ2

07 grudnia 2008, 20:28

Tak niby wersja Lamb jest "czysta" pod względem składu ale to nie wszystko- liczy również się jakość poszczególnych składników- dlatego nigdy nie dorówna- powiedzmy Acanie Lamb, Nutrze Gold Lamb itd....:)

W kazdy razie najlepszyperlis chciała propozycje "w miare dobrej karmy"- za takową Brit-a nie uważam toteż polecam coś jednak lepszego :lol:
goskaaa

07 grudnia 2008, 20:33

Zwykły Brit napewno nie dorówna, ten nowy ... hmmm myślę, że może z nimi konkurować, jednak ciążko takie karmy porównywać, gdyż zarówno Nutra Gold jak i Acana mają formułę karm holistycznych, które są teoretycznie lepsze dla psów, oczywiście nie dla każdego.
Ja jestem zwolennikiem albo karm bez wypełniaczy, albo karm "standardowych" ale i tak podaję posiłki dodatkowe.

Biorąc pod uwagę możliwości finansowe, jeżeli możesz dołożyć, zainwestuj w lepszą karmę np Nutrę, jeżeli nie stać cię, Brit jest przyzwoitym rozwiązaniem.
OWCZARZ2

07 grudnia 2008, 20:47

goskaaa pisze:Zwykły Brit napewno nie dorówna, ten nowy ... hmmm myślę, że może z nimi konkurować, jednak ciążko takie karmy porównywać, gdyż zarówno Nutra Gold jak i Acana mają formułę karm holistycznych, które są teoretycznie lepsze dla psów, oczywiście nie dla każdego.
Ja jestem zwolennikiem albo karm bez wypełniaczy, albo karm "standardowych" ale i tak podaję posiłki dodatkowe.

Biorąc pod uwagę możliwości finansowe, jeżeli możesz dołożyć, zainwestuj w lepszą karmę np Nutrę, jeżeli nie stać cię, Brit jest przyzwoitym rozwiązaniem.
Amen :P
Awatar użytkownika
Robert A.

07 grudnia 2008, 20:51

Ja takze nie jestem zwolennikiem karm holistycznych(snobistycznych),ale rozumiem jesli ktoś nie ma innego wyjścia i karmi tymi karmami.

Przypomnę,ze goskaaa opisała Brita Nowego Super Brita Care :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje