Jakie jest dawkowanie w (profilaktyczne) glukozaminy i chondroityny dla 30 kg psa? Wydaje mi się, że w Nutrze Large jest ono dość wysokie.
Glukozamina 750 mg/kg
Chondroityna 250 mg/kg
Czyżby na tyle, żeby dodatkowy preparat na stawy był już zbędny?
Robercie czy ty oprócz jabłek nie podajesz psom do tej Nutry kompletnie nic?
Sama karma i zero dodatków i suplementów?
Którą Nutrę podajesz i jakie masz psy?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Jeden rodzaj karmy można podawać przez dłuższy czas?
W tej chwili karmię Nutrą Gold Pro Breeders.Wcześniej długo były na Nutrze Nuggets.zadowolony byłem z Pro-Pac(USA),Senior(16lat) pięknie się chowa na Arionie Premium z Jagnięciną.
W okresie wzrostu ,zawsze podaję Arthroflex,a od Września do Kwietnia,profilaktycznie tran(codziennie).
Mam duże rasy Tosę Inu,i Filę Brasileiro,oraz mixa wielkości Owczarka Niemieckiego.
W okresie wzrostu ,zawsze podaję Arthroflex,a od Września do Kwietnia,profilaktycznie tran(codziennie).
Mam duże rasy Tosę Inu,i Filę Brasileiro,oraz mixa wielkości Owczarka Niemieckiego.
Słyszałam, że z tranem trzeba uważać ale nie wiem co autor miał na myśli Czy tran można przedawkować? Teoretycznie wszystko można ale czy wiecie coś na ten temat jakiejś szczególnej szkodliwości nadmiaru tranu?
Robercie jaki tran podajesz? W butelce, "ludzki" czy jakieś kapsułki typu Gammolen?
Wracając do karmienia psów jedną karmą to mam zamiar spróbować karmić psy jak najdłużej Pro Planem. Uważam, że Nutra Nuggets jest tak samo dobrą karmą ale mam z nią złe doświadczenia, za to na Pro Planie wszystko było OK. Testowaliśmy różne karmy łącznie z takimi jak Biomill, Eagle Pack, Nutram i jedynie przy Pro Planie nie miałam żadnych zastrzeżeń pomimo, że właściwie Pro Plan to karma o klasę niższa. Psy wprawdzie przytyły ale to dlatego, że otrzymywały więcej karmy niż zalecano. Spróbujemy więc pokarmić nią przynajmniej rok, a jeśli wszystko będzie OK to nie będziemy zmieniać. Będę relacjonowała
Dodatkowo psy jak zawsze dostają owoce i warzywa, mięso i kości cielęce, nabiał, a wszystko to wymiennie i w naprawdę symbolicznych ilościach, raczej jako smakołyki - nagrody i uzupełnienie diety niż posiłek.
Zamówiłam też Gimborn z algami i zapas preparatu Dolfos Arthrofos. Uważam, że Arthroflex jest świetny i super wydajny ale skusiła mnie niska cena Dolfosu
Robercie jaki tran podajesz? W butelce, "ludzki" czy jakieś kapsułki typu Gammolen?
Wracając do karmienia psów jedną karmą to mam zamiar spróbować karmić psy jak najdłużej Pro Planem. Uważam, że Nutra Nuggets jest tak samo dobrą karmą ale mam z nią złe doświadczenia, za to na Pro Planie wszystko było OK. Testowaliśmy różne karmy łącznie z takimi jak Biomill, Eagle Pack, Nutram i jedynie przy Pro Planie nie miałam żadnych zastrzeżeń pomimo, że właściwie Pro Plan to karma o klasę niższa. Psy wprawdzie przytyły ale to dlatego, że otrzymywały więcej karmy niż zalecano. Spróbujemy więc pokarmić nią przynajmniej rok, a jeśli wszystko będzie OK to nie będziemy zmieniać. Będę relacjonowała
Dodatkowo psy jak zawsze dostają owoce i warzywa, mięso i kości cielęce, nabiał, a wszystko to wymiennie i w naprawdę symbolicznych ilościach, raczej jako smakołyki - nagrody i uzupełnienie diety niż posiłek.
Zamówiłam też Gimborn z algami i zapas preparatu Dolfos Arthrofos. Uważam, że Arthroflex jest świetny i super wydajny ale skusiła mnie niska cena Dolfosu
O zmianie smaku karmy rozmawiałam z dietetykiem zwierząt odradzał mi przyzwyczajanie psa do częstych zmian pożywieniazmiany karmy,gdyż:
1) pies będzie się domagał co rusz czegoś nowego i będzie to wymuszało poszukiwania nowych rozwiązań
2)częste zmiany pożywienia mogą rozregulować układ pokarmowy pieska i doprowadzić do alergii lub przeciążenia wątroby.
Najkorzystniejsze jest znalezienie jednego rodzaju dobrej, odpowiadającej potrzebom organizmu karmy, dostosowanej do wieku psa.Zmiany karmy, są konieczne w przypadku wystąpienia niepokojących objawów np: znaczący wzrost aktywności pieska, uwrażliwienie układu pokarmowego czy wystąpienia schorzenia.
1) pies będzie się domagał co rusz czegoś nowego i będzie to wymuszało poszukiwania nowych rozwiązań
2)częste zmiany pożywienia mogą rozregulować układ pokarmowy pieska i doprowadzić do alergii lub przeciążenia wątroby.
Najkorzystniejsze jest znalezienie jednego rodzaju dobrej, odpowiadającej potrzebom organizmu karmy, dostosowanej do wieku psa.Zmiany karmy, są konieczne w przypadku wystąpienia niepokojących objawów np: znaczący wzrost aktywności pieska, uwrażliwienie układu pokarmowego czy wystąpienia schorzenia.
Widzisz Bazyli... sęk w tym, że prędzej czy później kłopoty się pojawiają. Może tym razem będzie inaczej.
Relacja pierwsza z karmienia Pro Planem Nadal wszystko ok. Kiedyś myślałam, że mam psy z nietolerancją na kurczaka - nic podobnego.
Wciąż jednak nieco się gryzę , że nie udało się ustawić psów na jakąś lepszą karmę.
c.d.n.
Relacja pierwsza z karmienia Pro Planem Nadal wszystko ok. Kiedyś myślałam, że mam psy z nietolerancją na kurczaka - nic podobnego.
Wciąż jednak nieco się gryzę , że nie udało się ustawić psów na jakąś lepszą karmę.
c.d.n.
Nadal wszystko ok ale martwi mnie to, że poszczególne partie Pro Plana nieco się różnią zapachem i wyglądem krokietów. Tak nie powinno się dziać przy dobrej karmie (Puriny Pro Plan nie zaliczam do najlepszych karm ale jak dotąd najlepiej służy moim psiakom). Pro Plan często psuje się już w workach, jeszcze przed otwarciem. Jedna partia będzie miała suche, twarde kulki o neutralnym zapachu, a w innym worku zastanie nas smrodek i minimalnie rozmiękłe plastelinowate z wierzchu chrupki. Sprawę znam nie od dzisiaj i wiem, że nie jest to kwestia dostawcy, jest to kwestia producenta. Nawet najświeższa, dopiero co sprowadzona karma potrafi być nie pierwszej świeżości! Masakra. Nie wyssałam tego z palca, trochę zjedliśmy już tej Puriny więc piszę z doświadczenia.
Ursa81 ma całkowitą rację,tak się dzieje nie tylko z Puriną
Jeszcze kilka lat temu w Pro-planie nie miało prawa się coś takiego przydażyć,ale niestety od kiedy Nestle przejęło Purinę coraz to gorsze sprawy wychodzą .
Jeszcze kilka lat temu w Pro-planie nie miało prawa się coś takiego przydażyć,ale niestety od kiedy Nestle przejęło Purinę coraz to gorsze sprawy wychodzą .
To co zobaczyłam dzisiaj w nowym worku Pro Plana wprawiło mnie w zdumienie... Pomiędzy krokietami karmy jest sporo połamanych kawałków innej karmy o ciemno czerwonym kolorze (w sumie w stosunku do całości to może tylko garstka ale z racji innego koloru bardzo rzuca się w oczy). To już jest delikatnie mówiąc dziadostwo ze strony producenta Pomimo wszystko psiaki nadal zdrowe i wszystko ok ale szczerze wątpię czy to nadal tak dobra karma jaką był niegdyś Pro Plan.
Owczarz2, ustawienie naszych psów na tą karmę było długotrwałym i okupionym wieloma porażkami procesem Gdyby nie to... Rzuć okiem na cały temat, poznasz naszą przygodę z karmami. PPP Athletic to jedyna karma jaką testowaliśmy, a która to służy moim wyżlakom bez wyjątku i to "aż" od kilku miesięcy. Gdyby jednak (odpukać!) zaczęło się źle dziać z psami to miałabym jeszcze do wypróbowania "kilka" marek, zapewne.
-
- Informacje
-