Diety weterynaryjne RC

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

kokuś

26 marca 2007, 20:24

Witam
Moj pies z problemami skornymi(gronkowiec, grzybica) ma stosowac diete dla alergikow aby ewentualnie wyeliminowac czynnik alergizujacy w karmie.Polecono RC Sensitive Control.W tej karmie jest maly procent tluszczu oraz niewielki procent kwasow tluszczowych.Czy nie lepiej stosowac RC Skin Support ? Pies ma bardzo sucha skore matowy lamliwy wlos.Wydaje sie ze ta druga jest lepiej dostosowana dla chorej skory. Czy tego typu karmy nalezy suplementowac dodatkami witaminowymi - w skladzie jest ich niewiele ?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 marca 2007, 09:25

oczywiście , że leprzy będzie skin. Witamin nie powinno się dodawać , bo karma jest w pełni porcjowana.
kokuś

27 marca 2007, 11:12

Jarek pisze:oczywiście , że leprzy będzie skin. Witamin nie powinno się dodawać , bo karma jest w pełni porcjowana.
Dziekuje bardzo zamawiam skin-a.Czy jesli ta karma okaze sie strzalem w dziesiatke i bedzie potrzeba stosowania jej do konca zycia psa to czy nie bedzie to "za tlusta" dieta ? Mam na mysli stan watroby trzustki pisza cos o tym w przeciwskazaniach - pies ma 6 lat uporczywa antybiotykoterapia pewnie nadwerezyla te organy.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 marca 2007, 11:40

nie wolno się na domysłach opierać trzeba byłoby zrobić próby wątrobowe i trzustkowe. ALe leki podejrzewam , że nic wielkiego nie spowodowały.
Pineska

19 grudnia 2008, 21:53

Odświeżam temat bo mam pytanie. Moja psina ma gronkowca i zaleczoną nużycę. Weterynarz kazał karmic royalem hypoallergenic lub hillsem z/d. Ja jednak uważam, że powinnam dawac royala skin support. A może się mylę?? Czekam na odp.
OWCZARZ2

22 grudnia 2008, 21:07

Oba rodzaje Royala są dobre na tego typu schorzenia skórne. Na który się nie zdecydujesz będzie ok.

Ja z mojej strony jeśli mam wybierać z tych dwóch wybrałybym Skin Support z tego względu, że Hypoallergenic ma białko sojowe, co prawda hydrolizowane, ale wg mnie nie jest to niezbędny składnik dla psa.

Dlatego bardziej sugerowałbym Skin Support. Bardzo dobre jeśli nie lepsze rezultaty daje Eukanuba Dermatosis lub Trovet LRD, RRD.
Zdecydowanei odradzam Hillsa.
ODPOWIEDZ
  • Informacje