Breeders Bag Nutra Gold powróci pod koniec stycznia 2009

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Robert A.

29 grudnia 2008, 20:13

To są tylko suche liczby,a popiół popiołowi nie równy więc nie ma co kruszyć kopii bo to nie ma sensu i tyle.

Odpisali mi o popiole w karmie Kobers 10%gwarantują,ze nie więcej.
OWCZARZ2

29 grudnia 2008, 20:40

Robert A. pisze:To są tylko suche liczby,a popiół popiołowi nie równy więc nie ma co kruszyć kopii bo to nie ma sensu i tyle.

Odpisali mi o popiole w karmie Kobers 10%gwarantują,ze nie więcej.
Robert nie przesadzaj...popiół popiołowi nierówny? A co to miało być? Zaraz zaczniemy się sprzeczać która karma ma lepszy a która gorszy popiół? Przecież to jest bez sensu, bo nie do stwierdzenia.....

To tak jakby polemizować w której karmie kukurydza jest bardziej wartościowa, a w której ryż......

Popiół to składnik wtórny (uboczny) produkcji i im mniej go tym lepiej, bo jest nie przyswajalny przez organizm psa.

W takim razie niech sobie dystrybutor Koebersa zmieni ulotkę bo wprowadza zwykłych ludzi w błąd, podając przy wersji Astor 15 % popiołu i 10% tłuszczu.
Awatar użytkownika
Robert A.

29 grudnia 2008, 22:21

Jest popiół z warzyw,i popiół z mięsa według Ciebie to jest to samo?
OWCZARZ2

29 grudnia 2008, 22:24

A pytanie retoryczne: czy jest karma składająca się z samych warzyw lub samego mięsa...jeśli jesteś inteligentny :P wiesz o co mi chodzi....Twoje rozróżnianie na lepszy, gorszy popiół jest bezcelowe

A gdybyś tak faktycznie chciał zbadać który popiół wartościowszy lub inaczej który mniej szkodliwy musiałbyś chyba użyć jedynie Spektroskopii w Podczerwieni
goskaaa

04 stycznia 2009, 11:58

Poprawka Pacifica ma 7,5 %, Lamb and Apple tysh ;)
OWCZARZ2

04 stycznia 2009, 11:59

goskaaa pisze:Poprawka Pacifica ma 7,5 %, Lamb and Apple tysh ;)
7,5% to już całkiem fajny wynik- a dodatkowo teoretycznie bardzo ciekawy skład- hehe chyba spadnie sprzedaż Orijena :P
Awatar użytkownika
Robert A.

04 stycznia 2009, 13:22

Naprawdę podoba mi się ten nowy skład Acany,i chyba nieświadomie (Liście)sami sobie zrobili konkurencję Acana z Orijenem :)
goskaaa

04 stycznia 2009, 13:50

Chyba świadomie ;) Sytuacja na rynku USA, Kanada wygląda w tej chwili tak, że ludzie totalnie już odchodzą od karm "zbożówek" i Grain-Free jest "najważniejsze"... no oni zazwyczaj pierwsi dochodzą do słusznych wniosków ;) Problem z Orijenem był taki, że po tylu latach "królowania" karm wysokowęglowodanowych - czyt. paszówek, ludzie byli utwierdzani w przekonaniu że jak karma ma powyżej 30% białka to pies się przebiałczy, i wogole uszkodzą mu się nerki, a tymczasem problemy się pojawiały po długoletnim skarmianiu karmami w których białko pochodziło z produktów roślinnych (gdyż takie białko musi być poddawane obróbce fizycznej i chemicznej aby pies mógl je przyswoic) oraz przez to że długofalowo podawane karmy zawierały BHA, BHT, ethoxquine, i inne chemiczne konserwanty... a że przebiałczenie to mit to wszyscy wiemy... także championpetfods, postanowiło Acanę przestawić na nisko lub bezwęglowodanową, ale z mniejszą zawartością procentową białka... Cenowo to u nas jest różnica, w USA to kwestia śmiesznych kilku dolarów na worku tym dużym.
OWCZARZ2

04 stycznia 2009, 15:04

Zawsze mówiłem, że rynek karm w usa i kanadzie jest bardziej rozwinięty niż w Europie i ciągnie "to wszystko" całą produkcję światową do przodu w kierunku ulepszeń.

Ale pamiętam jak jakiś rok może więcej temu pisałem o Chicken Soup tu na forum jako o jednej z lepszych karm, stawiając ją ponad Royalem, Hillsem itd..... to właściwie poza głosami poparcia ze strony Goskii i Roberta podniosło się wielkie larum jak to coś amerykańskiego może być lepszego od RC :evil: Prawie mnie zlinczowali.

A dziś widać że europejskie koncerny powoli ale zaczynają naśladować trend aby nie pozostawać w tyle.
I bardzo dobrze, to tylko z korzyścią dla naszych zwierzaków :P
Awatar użytkownika
bobwoj
Kontakt:

04 stycznia 2009, 18:39

A może ktoś będzie wiedział dlaczego CHS for the dog large breed ma tylko 3 gwiazdki w jak mi się wydaje amerykańskim rankingu:

http://www.dogfoodanalysis.com/dog_food ... =912&cat=5

Acana Grasslands ma 5,
TOTW ma 6,
Orijen ma 6, na sześć możliwych.

Sugerując się opiniami osób które wypróbowały ją , wyrobiłem sobie bardzo dobre zdanie na temat CHS i już miałem zamiar kupować, a tu taka przykra niespodzianka. :(
OWCZARZ2

04 stycznia 2009, 18:46

A czy pozycja w rankingu jest wykładnikiem dla Ciebie czy ją kupić, czy wolisz spróbować jak będzie ją pies tolerował? :wink:

3 gwiazdki to nieźle. Taki Royal ile ma? :oops:

Poprostu karmy Orijen, TOTW, są jeszcze lepsze.
Awatar użytkownika
Robert A.

04 stycznia 2009, 18:50

Ciekawostką jest Biomil,ze zbożem a fantastyczny.

Wspomnicie kiedyś moje słowa,w dobie kryzysu światowego za kilka lat wrócą w USA do kukurydzy(maja jej olbrzymie plantacje) i po raz kolejny przedstawią nam nową teorię(na potrzeby chwili).
Zobaczycie.
,ja całkiem poważnie jestem wręcz o tym przekonany.
W karmach tak jak w elektronice co chwila coś nowego,juz Royal próbował wmawiać ,że ich karma cała roślinna jest bardziej wartościowa i zdrowsza od tej z mięsem.
goskaaa

04 stycznia 2009, 18:57

bobwoj pisze:A może ktoś będzie wiedział dlaczego CHS for the dog large breed ma tylko 3 gwiazdki w jak mi się wydaje amerykańskim rankingu:

http://www.dogfoodanalysis.com/dog_food ... =912&cat=5

Acana Grasslands ma 5,
TOTW ma 6,
Orijen ma 6, na sześć możliwych.

Sugerując się opiniami osób które wypróbowały ją , wyrobiłem sobie bardzo dobre zdanie na temat CHS i już miałem zamiar kupować, a tu taka przykra niespodzianka. :(
Może to być spowodowane też tym iż karmy z 5 czy 6 gwiazdek są doceniane tak wysoko, też ze wzgledu za brak zbóż- tylko ten fakt daje im już dużo wyższą pozycje.

Robert nie wykluczone, ze tak się stanie, jednak mimo wszystko i to jest niezmienne, pies to mięsożerca, i takim go stworzono i takim pozostanie, mimo że może żyć na "wszystkim"
Awatar użytkownika
Robert A.

04 stycznia 2009, 19:06

Tak masz rację,nie neguje tego.
Nie chodzi mi o nas,damy radę z naszą wiedzą i zainteresowaniem,ale będą wkręcać ludzi tak jak to robią teraz.
OWCZARZ2

04 stycznia 2009, 19:14

Robert A. pisze:Ciekawostką jest Biomil,ze zbożem a fantastyczny.

Wspomnicie kiedyś moje słowa,w dobie kryzysu światowego za kilka lat wrócą w USA do kukurydzy(maja jej olbrzymie plantacje) i po raz kolejny przedstawią nam nową teorię(na potrzeby chwili).
Zobaczycie.
,ja całkiem poważnie jestem wręcz o tym przekonany.
W karmach tak jak w elektronice co chwila coś nowego,juz Royal próbował wmawiać ,że ich karma cała roślinna jest bardziej wartościowa i zdrowsza od tej z mięsem.
Ja uważam, że jednak do tego nie dojdzie, bo byłby to krok w tył w żywieniu zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • Informacje