Azjata 8 tyg, blagam o pomoc

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

goskaaa

03 kwietnia 2009, 08:10

Robert A. pisze:Boguś ,nigdy się z nimi nie spotkałem,nawet na targach zoologicznych w Warszawie mówili,ze nie mają :?: Moze od momentu wprowadzenia karmy Brit Care na rynek ,wprowadzili też miarki-nie wiem?
Tak miareczki są... ja dostałam np na wystawie we Wro...
Awatar użytkownika
Robert A.

03 kwietnia 2009, 12:49

ok- ja w koncu nie potrzebuje miarki :wink:
Pozdrowienia
Vectra

17 kwietnia 2009, 03:01

Miarka , miarce nie równa .. tak sam jak pies i pies :)
Wszystko zależy gdzie pies mieszka , jaki ma temperament ....
Moja azjatka je dużo więcej niż zaleca producent karmy .... dostaje karmę purina pro plan athletic dla psów dorosłych .. jak była szczenięciem dostawała dla juniorów ... jest , że tak powiem chuuuda ...
CAO ma być szczupłe , podkasane , żebra mają być wyczuwalne ....
Jak pisałam , żarcie i jego ilość pojęcie względne ...
Przy dużych rasach , lepiej karmić częściej małymi porcjami ...
Proponuje poczytać ogólnie jak Czabani karmią CAO :D
Porcje mięsne i owszem bardzo wskazane ...
Akurat karmy brit , ja osobiście nie daje , bo mam marne doświadczenia z tą karmą.Ale co pies , to inne przyswajanie ..

Waga szczyla , to pojęcie względne ... bo różnie się dzieciaki rozwijają.
Szczylem musi być puchaty i misiowaty , ale nie tłusty ..Nie może być chuuudy za mocno , bo nie będzie miał z czego rosnąć ....
Nie może być zbyt pulchniutki , bo to obciąża organizm , stawy ...
Najłatwiej , to weź malucha postaw zadkiem do Ciebie .. połóż obie dłonie na żeberkach , każda rączka z jednej strony psiaka , nie dociskając dłoni ... zrób ruch jakby głaszcząc .... jeśli pod futerkiem , skórą , odrobinką tłuszczyku , wyczuwasz żeberka - znaczy że maluch jest w sam raz ..
Jeśli zbyt intensywnie czuje żebra , efek jak głaskany kaloryfer - za chudy , jeśli musisz szukać żeber - za gruby

Jeśli dajesz brut , to proponuje konsultacje z wetem , który dobierze odpowiednie suplementy .. brit jest mega ubogi jeśli idzie o minerały , witaminy
ODPOWIEDZ
  • Informacje