Bosh Special LIGHT

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

covu

19 kwietnia 2006, 10:19

czy to jest karma lecznicza??
pytam, bo ostatnio dowiedzialam sie ze moj pies moze miec problemy skorne z powodu tego, ze karma ma za duzo bialka...
ta jak spojrzalam ma tylko 13% czy mozna ja podawac jako karme na co dzien??

pies ma nadwage, ma 12 lat.

pozdrawiam
covu
DamaKier
Kontakt:

19 kwietnia 2006, 14:59

A jaką karmą karmisz obecnie, że ma za dużo białka???? Na rynku raczej taka nie istnieje, można by powiedzieć że niektóre karmy mają wręcz niedobór białka i jest go w nich za mało. Jesli jest to sucha karma dobrej jakosci, dla seniorów to nie ma takiej opcji, żeby miała za dużo białka- przynajmniej tak uważam ja. Pies ma nadwagę, ale oprócz tego nie jest chory, tak? W takim razie trzeba kupić karmę nie z mniejszą ilością białka ale z zaniżoną ilością tłuszczy, czyli karmę typu light.

Podaj rasę lub wagę i wielkość psa, napisz nazwe karmy i powiedz, czy jest ona podstawą diety twego psa
Gość

19 kwietnia 2006, 16:01

pies jest owczarkiem ursynowskim
ma 12 lat wazy kolo 27 kg - czyli sredniej wielkosci.
je karme senior/light nutra nuggets.

ona ma chyba kolo 18% bialka...
to troche wiecej niz bosh...

nie wiem...
ale uculeniena bialk0o sie zdarza i jesli takoewe jest ot niedobor bialka w karmie jest wrecz wskazany jak na moj gust
DamaKier
Kontakt:

19 kwietnia 2006, 19:00

A konsultowałaś to z wetem, czy tylko sama tak twierdzisz?? Je tylko i wyłącznie karmę??? To naprawdę dziwne, żeby miał za dużo białka, 18% to jest średnia ilość, powinno być ok.25%- 28% (w karmie dla seniorów). Co to jest za uczulenie skórne?? Może ono wcale nie wynika ze zbyt dużej ilości białka?
Gość

19 kwietnia 2006, 19:06

A co to owczarek ursynowski :?: :D
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 kwietnia 2006, 22:25

nie nie jest to karma lecznicza
covu

20 kwietnia 2006, 22:53

owczarek ursynowski, zwany inaczej mieszanym mieszancem jest najzwyklejszym KUNDLEM :D

sunia czasem dostaje buleczke.
ma czarne placki w pachwinach nie jest to grzybica... to testowalismy
wydaje mi sie to uczuleniowe...
do weta idziemy we wtorek
narazie mam konsultacje poboczne u znajomej ktorej pies mial takie same objawy
podanie karmy z bialkiekm 13% pomoglo
dlatego pytam :D
ATA

20 kwietnia 2006, 23:00

covu pisze:owczarek ursynowski, zwany inaczej mieszanym mieszancem jest najzwyklejszym KUNDLEM :D
To podobnie jak mój kot - tzw. kocur krowoderski :D Dzięki za wyjaśnienie - to ja tak mało inteligentnie zapytałam :oops: :D
ODPOWIEDZ
  • Informacje