4-tygdoniowe szczeniaczki- jakie suche? dobre i tanie...

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

psiulka
Kontakt:

19 kwietnia 2006, 14:07

Dobra i w miwrę tania jest Acana :)
DamaKier
Kontakt:

19 kwietnia 2006, 14:55

Ja równiez rekomenduję Acanę, naprawdę warto, karma godna polecenia i ma rozsądną cenę. Masz sporo piesków, więc kupisz większe opakowanie i wyjdzie całkiem korzystnie cenowo, możesz kupić nawet worek 15 kg bo karmą dla szczeniaków trzeba karmić do roku, więc na pewno się nie zmarnuje. Proponuję podzielić pieskom dzienne dawki na jakieś 4-5 porcyjek, wsypac karmę każdemu do miseczki i zalać wrzącą wodą, tak żeby zakrywało kuleczki. Po kilkunastu minutach karma się rozpuści i wyjdzie ciepła papka, w takiej formie proponuję na razie podawać pieskom, bo sa jeszcze małe i nie przyzwyczajone do twardego gryzienia, domowe posiłki były też takie papkowate. Myślę, ze od 6 tygodnia możesz uczyć je chrupać, podawaj im kuleczki w czasie zabawy, dodoawaj kilka kuleczek twardych do papki, zalewaj mniejszą ilością wody a w końcu podaj im suche.
Michal kar

24 kwietnia 2006, 08:52

Ja na twoim miejscu zostałbym albo na gotowanym albo przeszedł na BARF. Acana jest w miare tania przy 6 szczeniakach? bardzo wątpie, tym bardziej jeśli to będą większe psy to może wyjśc ponad 3 kg na dzień, czyli bedzie potrzebnych 6 worków miesięcznie po 140 zł każdy! A praktycznie niczego dobrego poniżej ceny Acany nie kupisz.BARF jest odpowiedni również dla szczeniąt i wyjdzie dużo taniej(i zdrowiej).
DamaKier
Kontakt:

24 kwietnia 2006, 17:56

Proponuję nie wszczynać kłótni co do zdrowotności BARFu i suchych karm. Przyjmijmy, że obydwa sposoby żywienia sa dobre i każdy dostarczy psu odpowiednich składników. Co do ceny to brałabym raczej jako porównywalny koszt, bo mięso też kosztuje i te sto kilkanaście złotych też trzeba będzie wydać
Michal kar

25 kwietnia 2006, 22:50

BARF jest tańszy-ja kupuje wieprzowe kości z mięsem po 2,5zl/kg, a indycze "karety" po 1,2zl/kg.,a przy takiej ilości psów cena ma b.duże znaczenie.Same mięso jest nieodpowiednie i rzeczywiście zbyt drogie.
Dorka

26 kwietnia 2006, 19:47

"Wieprzowe kości z mięsem" ???
Nie wiem czy wieprzowina to dobry pomysł...Każde inne mięso owszem, ale wieprzowina?
ATA

26 kwietnia 2006, 20:21

Często spotykam się z opinią, że zarówno psy jak i koty nie powinny dostawać wieprzowiny. Po pierwsze często uczula, po drugie bywa za tłusta, a po trzecie surowa może być zarażona wirusami tzw. "wścieklizny rzekomej" (choroba Aujszky'ego). Więc, jeżeli już koniecznie to, chuda i gotowana.
Michal kar

26 kwietnia 2006, 22:15

Sama wieprzowina napewno nie jest najlepsza ale ja daje kości z mięsem więc to nie jest tłuste, a mojego psa nie uczula. Co do choroby Aujaszego to zdania są podzielone: jedni sie obawiają a inni nie( i ja do nich należe), choć psy wolą raczej drób.
DamaKier
Kontakt:

28 kwietnia 2006, 23:43

Byłam bym bardziej za Nutrą, możesz też wypróbować Brita.
Dorka

29 kwietnia 2006, 10:08

Ariona można spróbować ale dodatkowo trzeba by podawać chyba jakieś witaminki .
Można też spróbować z dietą mieszaną - na obiad gotowane z witaminkami a reszta- suche.
Gość

04 maja 2006, 08:46

Dzień dobry

Zarówno nutra nugetts jak i acana sa porównywalne i cenowo i jakościowo można również spróbować ariona bądź brita jeśli cenowo nutra i acana jest za droga i np do tych karm dodatkowo gotować jednak do wszystkich zdecydowanie dodawać już witaminy to jest konieczność tym bardziej że szczeniaki bardzo szybko rosną .( np.can-vit zielony jest tani i bardzo dobry).

Dziękuję
Pozdrawiam
Marzena Machnik
ODPOWIEDZ
  • Informacje