Karma dla Shar Pei

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
terka

21 grudnia 2005, 22:57

No właśnie: jaka? Shar Pei są raczej wybredne i wymagające odpowiedniej diety. Teraz karmiony jest Royal Sensible. Innych np. Acany czy Puriny Pro Plan raczej nie chce jeść. Próbki karm są raczej trudno dostępne, bez sensu kupować 4 kg opakowania... Choć pieski w schronisku pewnie cieszą się z karm, które im zawozimy :wink:
Czy można karmić psa tą samą karmą przez cały czas, czy należy psu zmienić karmę na inną? Spotkałam się z takim stwierdzeniem. Była to rada weta.
Awatar użytkownika
terka

21 grudnia 2005, 23:53

A co myślicie o Belcando i Bewi Dog? O karmie suchej i o puszkach?
Czy do tych karm konieczne jest podawanie jakiś dodatków witaminowo-mineralnych?
Marzena

22 grudnia 2005, 19:39

Dobry wieczór

W tym momencie jest piesek bardzo dobrze żywiony,można karmić psa przez całe życie jedną karmą lub stosoawc te karmy zamiennie jednak karmy belcando i bewi dog są conajmniej o klase gorsze od royala ,do tych karm trzeba dodawac pół dawki witamin ja radziłaby zostać przy tej karmie lub skorzystac z podobnej klasy karm (hills, eukanuba, biomil,nuto choise,best choise).

Dziękuje
Pozdrawiam
Marzena Machnik
Awatar użytkownika
terka

22 grudnia 2005, 23:30

Dzięki :D Nutro Choice nie chce jeść :evil: Po Eucanubie kupki były ogromniaste :wink: reszty nie próbowałam. Tylko RC Sensible mu wchodzi, choć ostatnio ma manewry nad miską :evil: Ale to przeczekam. Zobaczymy jak długo... Dlatego między inymi, chciałam zmienić karmę. Ale nie mam pojęcia na jaką. Hill`s nie ma polskiej strony internetowej, nigdzie nie mogę znaleźć % białka i tłuszczu i tabelki dawkowania. A to dla mnie ważne. Po prostu Bezan jest niejadkiem i nie zje mi dużo jednorazowo. Karma musi być "wydajna"-mała porcja objętościowo i odpowiednio zbilansowana. Aha, pies je 2 x dziennie.
Marzena

29 grudnia 2005, 09:07

Dzień dobry

Dzienna dawka dla poeska wazacego ok20-30kg 300-350g jest to karma na skóre dla wybrednych piesków (sensitive) ma 25% białka i 16 % tłuszczu moze Pani równiez spróbowac jagnieciny z hillsa ,tuńczyka lub performance tylko performance jest bardzo tłusty i mogłyby sie pojawic problemy ze skóra 25% tłuszczu dawkowanie we wszystkich przypadkach bardzo podobne.

Dziękuję
Pozdrawiam
Marzena Machnik
Awatar użytkownika
terka

04 marca 2006, 21:37

Pani Marzeno, a co sądzi Pani o karmie Biomill? Nadawałaby się dla mojego szarpka? Białka ma troszeczkę za dużo, ale chyba mogłaby być :roll:
Tylko jak zawsze, nigdzie nie mogę znaleźć w necie sposobu dawkowania :evil: Niestety Bezan je raz dziennie :evil: :evil: i porcje objętościowo nie mogą być zbyt duże a w pełni powinny zaspokajać wszelkie potrzeby żywieniowe... A do Biomill`a trzeba podawać jakieś witaminy? Jeśli tak, to jakie i w jakich ilościach? Do tej pory Bezan nie otrzymywał żadnych.
I jeszcze jedno, czy karma ta jest zjadliwa dla niejadków... :roll:
Awatar użytkownika
terka

05 marca 2006, 12:47

A i zapomnałam napisać, że Bezan znowu ma "humory" przy misce i zjada więcej dodatków niż karmy... :? Czy w takim wypadku powinnam zacząć podawać mu jakieś preparaty witaminowo-mineralne?
Przez cały czas karmiony jest RC sensible, ale nie dojada dziennej dawki... :?
DamaKier
Kontakt:

05 marca 2006, 17:49

Uważam, ze Biomill jest najlepsza karmą na rynku- to moje zdanie. Jeśli ktoś uważa, ze nie najlepszą, to na pewno jedną z bardzooo dobrych. Sama chętnie karmiłabym nią psa, ale ciut za droga :D . Dodatków witaminowych nie trzeba żadnych. Gorąco polecam, mój ON ją uwielbia
Awatar użytkownika
terka

05 marca 2006, 20:34

Dzięki Dama :D
A ma ktoś może tabelkę żywienia dla psów dorosłych, średnich, waga ok 20 kg :?:
Marzena

06 marca 2006, 14:08

Dzień dobry

Oto dawkowanie
Na 15kg 200g
na 20kg 250g
na 25kg 300g

Dziekuję
Pozdrawiam
Marzena Machnik
Awatar użytkownika
terka

01 maja 2006, 18:58

Kochani :D Znowu mam problem :? Bezan starym zwyczajem zjada karmę z dodatkami. Ostatnio odkryłam, że zasmakowały mu podroby, więc dodaje mu np. serduszka, wątróbkę lub żołądki (wszystko drobiowe), oczywiście, nie wszystko razem, coś wybiorę. I szczerze, zjada podroby codziennie.
Gdy dowiedziała się o tym znajoma hodowczyni, odradziła mi to stanowczo :!: Podroby wytrącają wapń i fosforany( :?: :?: )
Co o tym sądzicie? Odstawić te dobroci czy nie?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 maja 2006, 23:38

a ledwo ci odpowiadałem, że to bzdura , powielasz pytanie.
Awatar użytkownika
terka

05 maja 2006, 08:20

:oops: Jarku,napisałam te wiadomości razem, w jednym czasie, żeby się nie zgubiły w natłoku :wink:...
Umiar w karmieniu jak najbardziej wskazany :D, całe szczęście, że nie muszę całkowicie wyeliminować podrobów.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 maja 2006, 13:45

ok
Awatar użytkownika
terka

01 stycznia 2007, 20:55

I znowu problem :? Od kilku miesięcy Bezan jadł Royala, na zmianę weterynaryjnego bytowego, zwykłego i sensibla. Było wszystko w porządku. Zjadł tego kilka 10-15 kg worków. Ale ostatnimi czasy po ok. 5 kg sensibla zaczęły się problemy jelitowe. Konkretnie z kupami. Pierwsza, z samego rana, normalna, każda następna coraz bardziej lużna, coraz mniej ukształtowana, aż do kup śluzowatych. Jeszcze to nie biegunka ale już prawie...Zmieniłam karmę na Eagle Pack, zjadł 8 kg i wszystko się uspokoiło. Raz miał totalne zatrucie i weterynarz zalecił EUKANUBA Intestinal Formula. Zjadł wszystko, żołądek wrócił do normy.
Kończy mi się Eagle Pack, a zostało mi jeszcze Royala Sensible. Czy mogę Bezanowi pomieszać Royala z Eucanubą Intestinal? Jeżeli tak to w jakich proporcjach?
Trochę to zawiłe to co napisałam ale mam nadzieję, że sobie poradzicie z poskładaniem tego w sensowną całość :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje