nietrzymanie moczu

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
anna
Kontakt:

23 lipca 2005, 18:36

mam problem z moja suczka ( ponad 10 letnia) suczka, dobermanka. Jest po sterylizacji, dwa lata temu. Zauwazylam, ze popuszcza mocz w trakcie snu. Wiem, ze mial byc zatwierdzony lek, na ta dolegliwosc. Czy juz jest albo jak moge Petrze pomoc? :cry:
andrzejeq43
Kontakt:

23 lipca 2005, 22:10

To rzeczywiscie moze byc jedno z negatywnych zjawisk, ktore w niewielkim procencie wystepuje po sterylizacji. Moze wyjsc na jaw w ciągu kilku miesięcy a nawet lat po zabiegu. Nietrzymanie moczu w takim przypadku jest wynikiem zbyt niskiego poziomu estrogenow, a co za tym idzie, slabego napiecia zwieracza pecherza. Mozna to oczywiscie leczyc farmakolokicznie podajac leki hormonalne w postaci zastrzykow albo tabletek. Czasem jednorazowa kuracja wystarcza, ale nie ma gwarancji ze piesek nie bedzie juz zawsze musial miec podawanych lekow. Wiec prosze sie nie martwic, na pewno sa takie srodki, jednak jakie sa najlepsze poczekajmy na odpowiedz lekarza. Moze sa jakies inne przyczyny, choc ta zwiazana ze sterylizacja w przypadku tej suni jest bardzo prawdopodobna, takie przypadlosci czesciej zdarzaja sie suczkom.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

23 lipca 2005, 23:09

proszę mi napisać kiedy była sterylizowana i kiedy pojawiły się pierwsze objawy nietrzymania moczu
Awatar użytkownika
anna
Kontakt:

25 lipca 2005, 07:13

Dziekuje za odpowiedzi. Steryzliowana byla w 2003 roku, na poczatku ...chyba byl to luty.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

26 lipca 2005, 01:05

doradzając przez internet poleciłbym Pani wykonać badanie moczu , jeśli wyniki są ok , wykonać rtg kręgosupa ( wykluczenie spondylozy lub dyskopati - wtedy też ma sporadyczne lub stałe problemy z chodzeniem na tylne łapy), jeśli nie ma podałbym hormony lub doszczelniacze cewki moczowej lub preparaty antydiuretyczne ( a w zależności które po dalszych badaniach). Dlaczego taka kolejność? Dlatego, że zaczynamy od metod najmniej obciążających organizm psa a potem terapia celowana a nie totolotek sytuacyjno - trafny.
Awatar użytkownika
anna
Kontakt:

26 lipca 2005, 09:33

Faktycznie, zauwazylam, ze jak dluzej lezy to ma problem z wstaniem ...lapy jej odmawiaja posluszenstwa :cry: Po chwili jest O.K. Sama tez mam problemy z kregoslupem, wiec urlop poswiecimy na diagnozowanie naszych kregoslupow 8)
Dziekuje!
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 lipca 2005, 01:15

i o to chodzi bo chba to będzie to.
ODPOWIEDZ
  • Informacje