Dwa urwisy (poważny problem)

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

ave89

03 stycznia 2010, 22:58

Witam,
Jestem tu po raz pierwszy. I potrzebuje porady, ponieważ nie radzę sobie z moimi pupilami. Jeszcze raz podkreślam, że chodzi mi o PORADĘ, a nie ocenę, czy wywody itp.
We wrześniu znalazłam dwa szczeniaki, które zostały po prostu wyrzucone przez jakiegoś ... (brak słów). Aktualnie mają ok. 4 miesięcy i wcześniej nie miałam z nimi żadnych problemów. No a teraz się zaczęło
Przede wszystkim niepokoi mnie to, że jedzą kupy innych zwierząt :/ (własną też czasem zdarzy im się zjeść, kiedy nie zdążę sprzątnąć) i nie jestem ich w stanie upilnować. W ogóle jedzą bardzo łapczywie choć dostają posiłek 4 razy dziennie. jedzą gotową karmę, gotowane mięsko, warzywa owoce i tak dalej wiec wydaje mi się ze niczego nie powinno im brakować. Nawet gryzaki łykają prawie w całości i sprawiają wrażenie ciągle głodnych choć wyglądają bardzo dobrze. Pomocy!
Edyta Duszenko

03 stycznia 2010, 23:04

:D ależ nie ma co tu oceniać, masz szczyle które tak się zachowują stosownie do wieku :D

na zjadanie kupek dobre są żwacze (mówimy na nie śmierdziele :D ), łagodniejsza wersja to rumen tabs - pastylki - wszystko dostępne w zoologicznym ,
jeżeli chcesz aby wolniej jadły to karm je z ręki lub namaczaj karmę

acha osobiście nie znam szczyli w tym wieku które by jadły powoli,
ave89

04 stycznia 2010, 21:27

O żwaczach dowiedziałam się już wcześniej również czytając wypowiedzi na forum. Kupiłam dostawały po jednym dziennie, zjadły i wracały do kupek, a że mieszkam na wsi małe nie mają większego problemu żeby znaleźć taki "smakołyk" :/. Macie jeszcze jakieś pomysły żeby oduczyć ich takich świństw??
Co do rozmaczania karmy to tak robię, tylko że one chyba nawet nie zwracają zbytnio uwagi co jest w misce i wciągają wszystko w błyskawicznym tempie.
Edyta Duszenko

04 stycznia 2010, 22:30

8) no to widocznie jednak coś z jedzeniem żarełka nie tak, a czym karmisz psiaki?

acha, jeszcze kapusta kiszona, kefir, jogurt naturalny, lekko "obślizgła" wędlina,
ODPOWIEDZ
  • Informacje