karma weterynaryjna na problemy stawowe

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

filodendron

23 kwietnia 2010, 16:02

Nasz psiak od pewnego czasu ma bliżej nieokreślone problemy stawowe (jestesmy w trakcie diagnostyki, po konsultacji ortopedycznej, po RTG - na razie nie wiadomo w czym tkwi problem). Od dwóch miesięcy podajemy Arthroflex. Dodatkowo, przy ostatniej wizycie, weterynarz sprzedał nam Royal Canin Mobility, który oprócz chondroityny i glukozaminy, które pies dostaje w Arthroflexie, ma mu dostarczyć NNKT.
Chodzi o to, że nie podoba mi się skład tej karmy. Wiadomo, że składniki muszą być umieszczane w kolejności odpowiadającej ich procentowemu udziałowi w produkcie. Stąd wiadomo, że w karmie jest najwięcej ryżu i mąki kukurydzianej. Dopiero na trzecim miejscu jest suszone mięso drobiowe a zaraz potem znowu kukurydza, następnie gluten kukurydziany. Wiadomo, że karma zawiera chondroitynę i glukozaminę, ale nie wiadomo ile. Kwasy tłuszczowe EPA i DHA - 15 mg na kilogram karmy. Dzienne dawkowanie bardzo niekorzystne, co potwierdza obecność dużej ilości wypełniaczy i przekłada się na ilość i wielkość kup.
Sprawdziłam skład karm "stawowych" Hills, Purina i Eukanuba i sytuacja wygląda podobnie. Jedynie Eukanuba ma kurczaka na pierwszym miejscu w składzie ale zaraz potem cały bukiet zbóż - kukurydza, pszenica, sorgo, jęczmień.
Czy jest jakieś medyczne uzasadnienie, żeby przy problemach ze stawami ograniczać psu mięso a dawać dużo zbożowych wypełniaczy? (Rozumiem, że niektóre psy trzeba odchudzić, żeby odciążyć stawy, ale naszego to nie dotyczy.)
Jeśli nie, to czy nie lepiej kupić lepszą karmę bytową plus Arthroflex jako źródło glukozaminy i chondroityny oraz np. Gammolen jako źródło NNKT?
Będę wdzięczna za opinie.
Awatar użytkownika
Robert A.

23 kwietnia 2010, 23:38

Dokładnie tak zrób,kup psu np Tran(wersja dla ludzi w kapsułkach) i przejdż na bytową z zawartością mięsa- nie zboża.Pochwalę za mądre podejście do sprawy i dociekliwość.Nie ma medycznego wytłumaczenia,żeby podawać wypełniacze na stawy.
Jak skończysz podawać Arthroflex to zamień go na inny preparat np Dolfos Arthro HA(nowość) z kwasem hialuronowym,oczywiście zakładamy ,ze to problem ze stawami.
Pozdrawiam :)
filodendron

25 kwietnia 2010, 11:56

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
Tak, zakładamy, że to stawy. Kolokwialnie mówiąc, psu zaczęło "strzykać w kościach" - najczęściej w lewej przedniej łapie. Pojawiła się sugestia, że to niedobory w diecie (pies był przez jakiś czas na diecie bezwęglowodanowej). Dodatkowo na początku kwietnia miał jakąś bliżej nieokreśloną kontuzję, po której zaczął utykać na tylną łapę. W tej chwili kulawizny już nie ma, utrzymuje się jeszcze taka sztywność zadu. Zdjęcia RTG nie wykazały nic ani w strzykającej przedniej, ani w nadwerężonej tylnej. Ortopeda niczego się nie dopatrzył, więc chwilowo kombinujemy z dietą.
Zastanawiam się jednak nad zwykłym tranem z dwóch powodów. Po pierwsze są w nim kwasy Omega 3, ale nie ma Omega 6, a do wspomagania stawów potrzebne są oba, a właściwie trzy - EPA, DHA i GLA. W każdym razie w "ludzkich" preparatach na stawy opartych na NNKT zawsze występują one razem. Dlatego myślałam o psim Gammolenie, który zwiera Omega 3 z oleju z lnu i Omega 6 z oleju z ogórecznika. Choć pewnie z oleju rybiego są one lepiej przyswajane przez psa. Dla ludzi są kapsułki, które zawierają olej rybi połączony z olejem z ogórecznika - może tak byłoby lepiej?
Po drugie martwi mnie bardzo wysoka zawartość wit. A, D i E w tranie. Czy stosując tzw. zbilansowaną karmę bytową nie ma ryzyka przedawkowania witamin? (Rozumiem, że dla psiaka o wadze niespełna 10 kg należałoby stosować dawkę, jak dla 3-letniego dziecka?)
Będę wdzięczna za rozwianie moich wątpliwości.
bura4

25 kwietnia 2010, 23:30

Według mnie można by podać wspomagacz z glukozaminą i chondroityną, może msm do tego a osobno dać mu kwashialuronowy w kapsułkach jak ten tu cena fajna: http://www.allegro.pl/item1008198061_ol ... pteka.html

albo Bonharen. Karma jak najbardziej coś z mięsnych plus np. gammolen. Z tym tranem ja bym się bała, on ma bardzo dużo witamin a i d a one rozpuszczalne w tłuszczach są, pies nadmiaru nie wydali, więc łatwo przedobrzyć...
filodendron

26 kwietnia 2010, 14:26

Witaj Bura :) Myślisz, że kwas hialuronowy w kapsułkach będzie równie skuteczny, jak te zastrzyki podskórne, o których kiedyś wspominałaś? Ja się spotkałam z zastrzykami bezpośrednio do stawu, tyle że u nas nie bardzo wiadomo, o który staw chodzi. Jak wiesz, miałam opory przed podaniem zastrzyków bez zgody weta, ale kapsułki jakoś... inaczej działają na wyobraźnię ;) Skoro to suplement diety, to może rzeczywiście warto spróbować tak delikatnie.
Tymczasem odstawiłam RC Mobility i podaję Joserę festival, bo to akurat miałam. Trzeba będzie jednak poszukać czegoś lepszego.
Awatar użytkownika
Robert A.

28 kwietnia 2010, 09:05

Daj spokój z zastrzykami z kwasu hialuronowego,nie ma takiej potrzeby(zastrzyki są bardzo bolesne i sporo kosztują).Doskonałym preparatem z kwasem hialuronowym jest Arthro ha nowośc dolfosu(kilka miesięcy na rynku)Ma super skład,jest bardzo wydajny i słuzy nawet w trudnych przypadkach.

Nie obawiajcie sie tranu,podaje tran profilaktycznie moim 4 psom przez całe,życie po 1 kapsułce i nigdy przenigdy nie miały przedawkowania żadnych witamin.Wiem ,że ludzie piszą różne rzeczy ,ale korzystam z tranu juz 12 lat i psy są zdrowe.Podaje tran także szczeniakowi i zawsze tak robiłem.Efekty są takie,że psy nie chorują,mają super sierść i wzmocnione stawy.W tranie który podaje psom jest omega 3 i omega6

Nie ma co wierzyć w to ,że pies jest w stanie wykorzystać z pokarmu pełną zawartośc witamin,często są użyte witaminy syntetyczne itd,dlatego jeszcze raz piszę o bezstresowym podawaniu tranu w kapsułkach (1 dziennie) :)
Awatar użytkownika
Robert A.

28 kwietnia 2010, 09:20

Dolfos Arthro ha

Dawkowanie
psy do 20 kg masy ciała - 1 tabletka
psy powyżej 20 kg masy ciała - 2 tabletki

Skład tabletki (1 g)
Arthro HA Kwas hialuronowy 10 mg Witamina C 25 mg
Małż nowozelandzki 200 mg Magnez 1 mg
Chrząstka rekina 200 mg Miedź w formie organicznej 1 mg
MSM 150 mg Mangan w formie organicznej 1,15 mg

Cena około 60-70zł za 90 tabletek.
filodendron

28 kwietnia 2010, 11:34

Dziękuję, Robert A, za odpowiedź. Muszę przepytać panią w aptece pod kątem tranu, bo mój tran nie ma Omega 6. Ma za to gigantyczne ilości wit. A.
Jeśli jednak już, to chyba musiałabym dawać po kropelce. Sądząc z podpisu pod Twoim postem, Twoje psy w porywach mogą ważyć nawet 10 razy tyle, co mój ;) więc jedna kapsułka to dla niego będzie spora dawka.

Na zastrzyki z kwasu bez decyzji weta nie zdecyduję się na pewno. Zwykłego, naszego weta też nie będę o to pytać. Za 3-4 tygodnie mamy konsultację u prof. Silmanowicza - może jego zapytam.
A na razie chyba kupię te kapsułki do łykania, które poleca Bura. Skoro kwas hialuronowy wchodzi w skład Arthro ha, to można je chyba śmiało dołączyć do Arthroflexu, który pies już dostaje, przynajmniej do czasu aż wykończymy ten preparat.
Dziękuję raz jeszcze.
Awatar użytkownika
Robert A.

28 kwietnia 2010, 14:33

Można i tak :)
filodendron

29 kwietnia 2010, 12:03

Robert A., czy mógłbyś podać nazwę tego tranu, który używasz? Spojrzałabym sobie na skład z ciekawości, na zawartość witamin. Wczoraj z farmaceutką przejrzałyśmy wszystkie specyfiki na bazie tranu, jakie były w aptece i w żadnym nie było Omega 6, więc trzeba by coś zamawiać i trzeba wiedzieć co.
Kupiłam kapsułki kwasu hialuronowego. Tych, które polecała Bura nie było. Kupiłam czysty kwas (bez dodatków) pozyskiwany z kogucich grzebieni. Kłopot z tym dawkowaniem - chyba będę dawać jedną kapsułkę co drugi dzień, bo przekrajać ich na pół nie ma sensu - po to jest ta osłonka, żeby nienaruszony lek dotarł do jelita cienkiego.
isabelle30

29 kwietnia 2010, 13:28

olej z lososia jest bogaty w omega 6.
bogaty w omega 6 jest tez olej ktory sie nazywa 'omega 6" - ja go kupuje w delikatesach delima...sprawdze producenta
filodendron

30 kwietnia 2010, 08:31

Masz na myśli olej z łososia dla psów? Natknęłam się na niego przeglądając ofertę sklepu zoo, w którym się zaopatruję i rzeczywiście ma wszystko, co trzeba - Omega 3, 6, 9 tylko jest dziwnie tani. Nie żebym miała przymus wywalania kasy na suplementy, ale łosoś to jest droga ryba i cena 37 zł za 425 ml to jest jak za kilogram łososia a nie za olej z niego.
isabelle30

30 kwietnia 2010, 08:45

tak, mam na mysli olej z lososia.
mozesz kupic salmopet lub fish4dogs sos, koszt oby to okolo 90 zl za o,5 litra
a gdzie spotkalas taki tani????
Awatar użytkownika
Robert A.

30 kwietnia 2010, 08:56

filodendron Tran o którym pisałem to Tran-olej z wątroby dorsza w kapsułkach firmy GAL pakowany po 300 kapsułek cena około 35 zł!!!.(maja też po 150szt)

Zawiera kwasy tłuszczowe nasycone,jednonienasycone,wielonienasycone w tym:kwas EPA,kwas DHA,omega 3 i omega 6,wit A,i wit D.
goskaaa

30 kwietnia 2010, 13:37

Jesli chodzi o suplementację NNKT, to ja polecam Olej Lniany - Nieoczyszczony BUDWIGOWY. Stosujemy go od września, i jestem zachwycona efekatami. Piję zarówno ja, moja mama i 2 psy ;) Mamie spadł cholesterol, mi się poprawiła skóra, a psy maja taką sierść ze szok. Ori która zawsze zimą miała problemy skórne, tym razem kompletnie żadnych, a Tajga wyciągnięta ze schroniska, miała ogólnie sierść w fatalnym stanie, w tej chwili ma piękną sierściuche.
Na stawy, ja od dawna ludzkie tylko i wyłącznie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje