Czy artrofleks profilaktycznie u malucha?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Katarzyna9

11 maja 2006, 17:12

Witam, proszę o kilka wskazówek. Mam trzymiesięcznego DON-ka ( jeśli oczywiście ten skrót oznacza Długowłosy Owczarek Niemiecki). Karmię go, zgodnie z sugestią hodowcy karmą boscha, o której producent mówi, że jest pełnowartościowa i nie wymaga podawania dodatkowych witamin. Ostatnio jednak usłyszałam od innego hodowcy, że to nie prawda i lepiej byłoby podawać do niej witaminy. Powiedziano mi również, że powinnam podawać profilaktycznie artrofleks, gdyż zauważyłam, że pies po spaniu dziwnie wstaje i przez chwilę ma trudności tak jakby to nie były jego tylne łapy. I skoro już zasypuję pytaniami, to jeszcze o wołowinie. Hodowca kazał podawć codziennie mieszaną z twarogiem. Potem inny powiedział, że wołowina ma zbyt dużo fosforu,który utrudnia przyswajanie wapnia, więc lepiej wieprzowinę i bez twarogu, bo pies nie trawi mleka. I jeszcze jedno. Czy bosch to dobra karma, czy lepiej coś innego (wolałabym, żeby nie było droższe). Dobrzy ludzie - RATUNKU! A może jest po prostu jakaś dobra książka, gdzie można o tym poczytać?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 maja 2006, 22:24

karmiąc Boschem powinnaś dosypywać troszke witamin i artroflex zdecydowanie tak. Karma sama w sobie nie jest zła ale też nie reprezentuje jakichś górnych wartosci pokarmowych. Na pewno nie mieszałbym w jego jedzeniu jak to ci ktoś tam podpowiada. Zostaw tego psa w spokoju podaj mu jedną czy 2 czy trzy rzeczy w diecie i zbilansuj ta diete , nie skacz po niej bo jego brzuch tego nie zdzierży.
Gość

12 maja 2006, 09:47

Czy arthroflex można podawać mieszając wymaganą ilość płynu w np łyżeczce wody i podawać bezpośrednio do pyska. Czy należy to robić w czasie jedzenia czy w dowolnym momencie.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

12 maja 2006, 15:53

można mieszc i podawac w dowolnym momencie
Katarzyna9

12 maja 2006, 17:21

Dziękuję Jarku za szybką odpowiedź. Artrofleks już nabyłam. Proszę jeszcze o radę na co zmienić boscha, aby było lepsze, a w podobnej cenie. Zostało mi jeszcze około 7 kg, więc to chyba dobry moment, aby pomyśleć o zamówieniu. Czy przy innej też konieczne są dodatkowe witaminy?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

13 maja 2006, 20:29

co do witamin to zależy na co wymienisz wybór jest GIGANTYCZNY więc przeglądnij oferte i pytaj.
DamaKier
Kontakt:

14 maja 2006, 23:05

Z preparatów witaminowych chyba dośc dobry jest Canvit, ale to zależy na jaką karmę wymieniasz. Z karm o podobnym przedziale cenowym polecam Acanę, uważam że lepsza od Boscha
Katarzyna9

15 maja 2006, 08:13

Co sądzicie o karmie eagle pack. Czy przy niej jeszcze też podawać witaminy, a przy acanie?
Katarzyna9

15 maja 2006, 11:49

I jeszcze mi się przypomniało - w jakim tempie powinien rosnąć i przybierać na wadze szczeniak ON-ka. Orientacyjnie, oczywiście zdaję sobie sprawę z różnic osobniczych. Pozdrawiam
Marzena

16 maja 2006, 10:32

Dzień dobry

Karma eagle pack jest lepsza od boscha i jeśli cena pozawala to radziłabym przejść na nią ,przy karmię eagle pack nie trzeba dodawać pełnych witamin,ale koniecznie wapno z preparatów które sama stosuję i polecam to :

http://www.krakvet.pl/advanced_search_r ... 19e7ff76dd

http://www.krakvet.pl/advanced_search_r ... cription=1

dobrze było by mu zrobić badania krwi i jeśli okazało by się ,że ma niedobory wapnia to można podawać dodatkowo samo wapno z mikity

http://www.krakvet.pl/product_info.php?products_id=2202

i oczywiście koniecznie arthroflex ,

koniecznie należy pilnować jego wagi by szczeniak nie był za gruby
(Owczarek niemiecki powinien ważyć w wieku 3 miesięcy ok15kg i powinien przybywać ok 1-1,5kg na tydzień)

Dziękuję
Pozdrawiam
Marzena Machnik
Katarzyna9

16 maja 2006, 15:29

Dziękuję.
Katarzyna9

17 maja 2006, 08:06

Witam ponownie,
podałam wczoraj artrofleks, a dzisiaj rzadka kupa, czy to może być efekt po tym preparacie? Czy to powinno niepokoić, czy przejść nad tym do porządku dziennego? W zachowaniu psa nie ma żadnych zmian. Jest wesoły i aktywny.
Pozdrawiam
Marzena

17 maja 2006, 10:29

Dzień dobry

Nie spotkałam się z takim efektem po podaniu arthrofexu może cos innego zjadł koniecznie trzeba mu podawać jakiś preparat na stawy jeśli by sie okazało ,że ten nie służy są inne ... tylko co zrobić z tym już zakupionym ,narazie jednak jeśli to nie są wyraźne biegunki ,a piesek jest ogólnie wesoły i chętny do zabawy to proszę spróbować mu go podawać tylko może małą dawkę i bardzo powoli zwiększać tak żeby po tygodniu osiągnąć pełną dawkę preparatu.

Dziękuję
Pozdrawiam
Marzena Machnik
Gość

17 maja 2006, 11:07

Po podaniu zbyt dużej dawki arthroflexu możliwa jest biegunka. Tak mi kiedys powiedział przedstawiciel producenta
Katarzyna9

17 maja 2006, 11:22

Dawka była zgodna z zaleceniem na opakowaniu 2,5 ml. To co zaobserwowałamto jeszcze trudno nazwać biegunką, więc chyba zgodnie z tym co piszecie poobserwuję go jeszcze. Czy ta dawka, którą podałam może być zbyt duża? Zmniejszyć ją do 1,5 ml, czy jeszcze bardziej?
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ
  • Informacje