Witam. Mój pies (obecnie 1,5r.) odkąd był szczeniakiem jadł Acanę (z niewielką przerwą na pro pac). Najpierw Puppy Large Breed, obecnie zwykłą. Jednak kilkakrotnie miałem zastrzeżenia do jakości jego kupy - obecnie czyści go co ok 2 tygodnie (co może być spowodowane zjedzeniem czegoś innego niż karma ), jednak normą jest, że podczas 1 spaceru, podczas którego robi 2 kupy, druga jest dosyć rzadka. Zastanawiam sie w związku z powyższym nad zmianą karmy.
Założenia są takie, żeby w miarę możliwości nie był to skok w dół, nieprzekraczalną granicą jest jednak 11 zł (przy maksymalnych workach). Pies to pół-hasior, bardzo żywy, więc ochrona stawów mile widziana.
Początkowo właściwie nie widziałem alternatyw, gdzyż ze względu na bardzo wysoką zawartość mięsa wydawało mi się że Acana nie ma konkurencji. Po lekturze na dogfoodanalysis okazało się, że niektóre produkty mięsne w składzie Acany podane są z zawartością wody i rzeczywista ilość mięsa w suchej karmie to ok 20% - czyli chyba niedużo. Za to nie ma "śmieciowych" zbóż w składzie (tzn przeczytałem że za na
Wstępnie, po przejrzeniu forum, zastanawiam się nad:
- Nutra Gold Breeders Bag (ma dobre opinie, zastanawia mnie tylko... niska cena. niższa niż standardowej NG, której skład "na papierze" wydaje się nieco uboższy od wersji BB. z minusów - kukurydza i buraki w składzie. mięsa po usunięciu wody - chyba jakieś 25%)
- OmniPro (buraki w składzie. jeżeli wierzyć opisowi to 28% mięsa w suchym składzie karmy. niepokoi mnie niska zawartość białka.)
- Arion Premium (to chyba jednak skok w dół ? 2 pierwsze miejsca w składzie to ryż i kukurydza. raczej odpada, ostatnia ewentualność).
Bardzo chętnie przyjmę inne sugestie niż powyższe, istotne jest dla mnie porównanie z Acaną, bo jednak na tej karmie pies ma się całkiem nieźle, a przechodnie regularnie zachwycają się jego lśniącą sierścią.
Pies to samiec, pół-husky (pochodzenie taty niepewne), waga pod 30kg.
EDIT - do listy dopisuję FITMIN. sensowna cena i mięso (mączka - bez wody) na 1 miejscu w składzie. 3 pierwsze miejsca to prod. mięsne, w tym 1 i 3 miejsce - w postaci dehydratyzowanej. patrząc na skład, ta karma powinna być bardzo dobra ?! (trochę za wczesny entuzjazm, w składzie - pszenica, kukurydza, buraki).
Rezygnacja z Acany - rozsądne alternatywy ?
Nutra Gold jest karmą holistyczną,a więc nowoczesną,natomiast Breeders Bag jest karmą klasyczną z wyłączeniem pszenicy.
Obydwie te karmy niczym nie ustępują Acanie.Po raz kolejny napiszę,że kukurydza i buraki nie stanowią problemu (jeśli nie jest ich najwięcej w karmie).Breeders Bag ma (około 120)idealnych opinii klientów(ludzi z całego kraju) których nie da się zasponsorować jak(Dog Food Analys).Natomiast weż pod uwagę,że BB jest karmą tłustą i nie masz alternatywy na przejście poza tym pakowana jest po 20 kg w razie czego duży problem.Sam karmię Breeders Bag i jestem zachwycony.Cena jest uczciwa bo nie ma pośredników.
Nutra Gold jest godna polecenia cały czas na niezmienionym poziomie jakości od kilku lat.Na tym poziomie karm Fitmin i Arion nie są konkurencją jakościową do karm z USA.
Decyzja należy do Ciebie
Obydwie te karmy niczym nie ustępują Acanie.Po raz kolejny napiszę,że kukurydza i buraki nie stanowią problemu (jeśli nie jest ich najwięcej w karmie).Breeders Bag ma (około 120)idealnych opinii klientów(ludzi z całego kraju) których nie da się zasponsorować jak(Dog Food Analys).Natomiast weż pod uwagę,że BB jest karmą tłustą i nie masz alternatywy na przejście poza tym pakowana jest po 20 kg w razie czego duży problem.Sam karmię Breeders Bag i jestem zachwycony.Cena jest uczciwa bo nie ma pośredników.
Nutra Gold jest godna polecenia cały czas na niezmienionym poziomie jakości od kilku lat.Na tym poziomie karm Fitmin i Arion nie są konkurencją jakościową do karm z USA.
Decyzja należy do Ciebie
Spróbuję Breeders Bag w takim razie, a jak się pojawi OmniPro to się zastanowię nad nią - skład ma chyba jeszcze lepszy.
Czy 4% tłuszczu (Acana 16%, BB - 20%) robi dużą różnicę ? I na co mam zwrócić uwagę - na to żeby pies nie utył, więcej się ruszał, czy na coś innego jeszcze ?
Co to znaczy że nie mam alternatywy na przejście ? (chodzi o to że worki duże ?)
trochę poczytałem o karmach holistycznych i trochę doczytam jeszcze, jednak z definicji które znalazłem wynika że holistyczne są lepsze :> Ponoć zapewniają lepsze funkcjonowanie organizmu psa niż klasyczne... Czy Acana Adult Dog to karma holistyczna ? (ma niby różne składniki naturalne, algi itp - a właśnie naturalne źródła witamin i aromatu były wymieniane jak istotne w karmach holistycznych).
Fitmin i Arion odpadają w takim razie, dzięki za info.
Możesz jeszcze napisać czy suplementujesz czymś BB ?
Czy 4% tłuszczu (Acana 16%, BB - 20%) robi dużą różnicę ? I na co mam zwrócić uwagę - na to żeby pies nie utył, więcej się ruszał, czy na coś innego jeszcze ?
Co to znaczy że nie mam alternatywy na przejście ? (chodzi o to że worki duże ?)
trochę poczytałem o karmach holistycznych i trochę doczytam jeszcze, jednak z definicji które znalazłem wynika że holistyczne są lepsze :> Ponoć zapewniają lepsze funkcjonowanie organizmu psa niż klasyczne... Czy Acana Adult Dog to karma holistyczna ? (ma niby różne składniki naturalne, algi itp - a właśnie naturalne źródła witamin i aromatu były wymieniane jak istotne w karmach holistycznych).
Fitmin i Arion odpadają w takim razie, dzięki za info.
Możesz jeszcze napisać czy suplementujesz czymś BB ?
Ja również teraz powróciłam do breders Baga...
szczenie od początku u mnie było na Orijenie, ale nie byłam zadowolona z wypróżnien, było ich dużo, bardzo miękkie, a nawet wlasnie rzadkie... a wręcz często rozwolnienia, jednak wziełam drugi worek, myślę, może musi się przyzwyczaić, niestety nadal to samo.
Pozniej przez prawie 2 miesiące było gotowane plus suplementacja, ale teraz mam trochę mniej czasu, mniej kasy, więc stwierdziłam, że na grudzien-styczeń wrzucę je znowu na karmę. Z racji ekonomiczności, jak i niezawodności do tej pory, wybrałam BB, i jestem zadowolona. Problem kup na tej karmie nie występuje, maluch trochę tłuszczyku zawiązał, ale to akurat zimową porą mi nie przeszkadza, myślę że w sezonie wiosna-jesień, przy normalnej lub zwiększonej aktywności szybko tłuszczyk spalą.
szczenie od początku u mnie było na Orijenie, ale nie byłam zadowolona z wypróżnien, było ich dużo, bardzo miękkie, a nawet wlasnie rzadkie... a wręcz często rozwolnienia, jednak wziełam drugi worek, myślę, może musi się przyzwyczaić, niestety nadal to samo.
Pozniej przez prawie 2 miesiące było gotowane plus suplementacja, ale teraz mam trochę mniej czasu, mniej kasy, więc stwierdziłam, że na grudzien-styczeń wrzucę je znowu na karmę. Z racji ekonomiczności, jak i niezawodności do tej pory, wybrałam BB, i jestem zadowolona. Problem kup na tej karmie nie występuje, maluch trochę tłuszczyku zawiązał, ale to akurat zimową porą mi nie przeszkadza, myślę że w sezonie wiosna-jesień, przy normalnej lub zwiększonej aktywności szybko tłuszczyk spalą.
na tłuszczyku zimową porą to by mi nawet zależało, ale z uwagi na wcześniejsze doświadczenia z BB trochę boję się powrotu do tej karmy. wiele osób jest bardzo zadowolonych z BB a moje psy na tą karmę reagowały biegunką. zastanawiam się, czy to możliwe, że ta biegunka to kwestia trefnej partii BB?goskaaa pisze:Ja również teraz powróciłam do breders Baga...
Problem kup na tej karmie nie występuje, maluch trochę tłuszczyku zawiązał, ale to akurat zimową porą mi nie przeszkadza,
warto próbować jeszcze z BB zimą, kiedy psy mają większe zapotrzebowanie energetyczne?
Przez ok 5 lat karmienia Breeders Bag nawet przypadkowo nie trafiłem na problematyczny worek,ta karma nigdy nie była trefna.Poczytaj opinie moje,ludzi z tego forum,i opinie na stronie importera.Breedersem karmie przez cały rok bez względu na porę roku.
Doskonale można dopasowywac ilosc karmy tzn w lato dostaja ok 20-30%mniej karmy i jest ok to bardzo proste tylko ludzie wpadaja w panike co zrobić bo karma tłusta i pies będzie tył-wystarczy pomyśleć.
Dodatkowo jako jedna z niewielu karm na rynku jest wstępnie trawiona enzymami,co w dużym stopniu wpływa na trawienie,jakosc qupy,brak bąków i przyswajanie .
Wielokrotnie odpisywałem ,ze nie ma na rynku karmy która by zaspokoiła potrzeby każdego psiego osobnika i była odpowiednia dla wszystkich psów.Natomiast karmie BB niewiele brakuje ,zeby stać sie taka karmą.
Pozdrawiam Robert i 3 molosy
Doskonale można dopasowywac ilosc karmy tzn w lato dostaja ok 20-30%mniej karmy i jest ok to bardzo proste tylko ludzie wpadaja w panike co zrobić bo karma tłusta i pies będzie tył-wystarczy pomyśleć.
Dodatkowo jako jedna z niewielu karm na rynku jest wstępnie trawiona enzymami,co w dużym stopniu wpływa na trawienie,jakosc qupy,brak bąków i przyswajanie .
Wielokrotnie odpisywałem ,ze nie ma na rynku karmy która by zaspokoiła potrzeby każdego psiego osobnika i była odpowiednia dla wszystkich psów.Natomiast karmie BB niewiele brakuje ,zeby stać sie taka karmą.
Pozdrawiam Robert i 3 molosy
- kamila lakusiowa
a ją polece karmę o nazwie cotecan maxima. Tania i dobra
- kamila lakusiowa
Mój był na niej przez 4 miechy. Sierść rewelka qupy małe Laki bardzo chętnie ją jadł i NIE UCZULA
Tak długo się zbierają? Ja też zamawiałam w momencie tego pierwszego, dużego ataku zimy, ale dostałam karmę w niecałe 48 h.dr_Fell pisze:Na razie wypróbuję Breeders Bag, jeżeli tylko "Siódemka" w końcu mi ją dostarczy. Czekam już tydzień aż się pozbierają.
Jeżeli się sprawdzi, zostanę przy niej.