Rezygnacja z Acany - rozsądne alternatywy ?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

dr_Fell

09 stycznia 2011, 12:18

Siódemka zbierała się długo, w ekarmie tłumaczyli, że w tym okresie każda firma ma takie kłopoty - co nie jest prawdą (orijen z Krakvetu przyszedł bez problemu zamówiony w tym samym czasie, siódemce najbardziej spadają opinie właśnie w miesiącach świątecznych). Karma na szczęście dotarła, psy kończą 1 worek i mogę opisać wrażenia.

Kupy się poprawiły - pies, który miał problemy z gruczołem okołoodbytniczym od miesięcy, wyciskanie w domu albo u weta - już ich nie ma (i oby tak pozostało). Wygląda na to że w tym wypadku faktycznie był to problem związany z rozrzedzonymi kupami po Acanie.
Sierść u psa błyszcząca, ale mam wrażenie że w porównaniu z Acaną nieco zbyt tłusta i twarda (efekt zdaje się bardzo powoli ustępować). Niemniej Po Acanie była jakby bardziej miękka, puszysta (czy może to oznaczać brak jakichś elementów w karmie ?). Na początku też trochę zareagowała jego skóra, drapał się i miał łupież koło ogona - również przechodzi.

Suka a to wniebowzięta - kupy dobre, sierść dobra.

Oba psy nieco przybrały na masie, ale na razie raczej korzystnie to wygląda. Psiak zrobił się po prostu masywniejszy, nie gruby.

Niestety obecnie ta karma jest niedostępna. Ktoś ma informacje kiedy to się zmieni ?
Awatar użytkownika
Robert A.

09 stycznia 2011, 18:05

Podobno ma być za około 10 dni.
Louhans

09 stycznia 2011, 18:31

A co sądzicie o karmie Nutram Adult Dog?
Została mi polecona, muszę przestawić psa z karmy szczenięcej na "dorosłą", próbowałam Acany Grasllands, ale niestety moja sunia dostała po niej ogromnego rozwolnienia. Spodziewam się, że po Orijenie byłoby to samo, wieć karmy holistyczne dla mnie odpadają.
Pewien hodowca i miłośnik psów oraz znawca karm polecił mi Nutra Adult Dog, a jak zaczniemy biegać w agility - Nutram Activ. Czy mogę prosić o opinie??
Awatar użytkownika
Robert A.

09 stycznia 2011, 18:47

Nutram bardzo dobra karma,od wielu lat na tym samym wysokim poziomie są z Kanady i nie ściemniają :wink: ,natomiast ma zbyt wysoką cenę i to trochę szpeci :)
Myślę,że będzie to dobry wybór mnie nigdy nie zawiodła.
Louhans

09 stycznia 2011, 18:53

nie chce wyjść na burżujkę, ale cena jest porównywalna z ceną Acany.
Kupuję na allegro i wcale nie tam gdzie najtaniej, a tam gdzie już dostawcę sprawdziłam.
Dziękuję jednak za opinie, utwierdzam się, że to słuszny wybór :)
Chefrenek

10 stycznia 2011, 13:31

Robert A. pisze:Nutram bardzo dobra karma,od wielu lat na tym samym wysokim poziomie są z Kanady i nie ściemniają :wink: ,natomiast ma zbyt wysoką cenę i to trochę szpeci :)
Myślę,że będzie to dobry wybór mnie nigdy nie zawiodła.
Na DFA była opinia że zawiera syntetyczną wit. K, która ma zły wpływ na wątrobę. :mrgreen: Ale fakt faktem dawałam małemu shih tzu i było wszystko ok.
dorota m

10 stycznia 2011, 18:23

Ja też dawałam mojemu owczarkowi Nutram tylko Allergy Care , było b dobrze, ale obecnie zaczęłam mu podawać Kobersa i jest jeszcze lepiej mimo, że w skladzie jest kukurydza i płatki pszeniczne . Na worku Koebersa piszą ,że nie ma witaminy K3. Na razie zalatwia się ekstra, nie drapie się , ale za krótko podaję żeby oceniać. Pewnie zioła tej samej firmy, które wychwalam pod niebiosa, bo rezultaty widać już po miesiącu stosowania, robią swoje.
Pozdrawiam Dorota i Merlin :D
Awatar użytkownika
Robert A.

10 stycznia 2011, 22:34

DFA sponsorowany kicz i tyle,porobiona cała masa błędów,wiele karm badanych 3-5 lat temu a do tej pory składy się pozmieniały na lepsze lub gorsze itd,nie ma aktualizacji.
Naprawdę nie powinno się zwracać uwagi na tego typu sponsorowane rankingi.
Co do witaminy k3 a i owszem jest syntetyczna,zresztą jak cała masa dodawanych witamin do wielu karm,w ilościach występujących w karmie Nutram jest pomocna a nie szkodliwa min zmniejsza występowanie biegunek,wzmacnia naczynia krwionośne,pośrednio zmniejsza występowanie nowotworów.
Wszystko w rozsądnych dawkach może pomagać :)
dr_Fell

10 stycznia 2011, 23:00

Robert A. pisze:Podobno ma być za około 10 dni.
Mi odpowiedzieli że na przełomie stycznia/lutego, w 2 mailu że za 3-4 tygodnie. Staję w takim razie ponownie przed zadaniem znalezienia alternatywy dla Acany (właściwie teraz to już alternatywy dla Nutra Gold Breeders Bag), przynajmniej na 1 worek.

Ponieważ nadal mam pewne ograniczenia cenowe - w przedziale mieści się Nutra Nuggets Performance (+ coś na ochronę stawów), ew. NN Professional. Będę wdzięczny bardzo, jeśli podzielicie się swoją opinią na temat tej zmiany.
Awatar użytkownika
Robert A.

10 stycznia 2011, 23:09

Kiedyś byłem zmuszony z braku NG BB kupić Nutrę Nugetts Profesionall i moje psy przetrzymały,nawet nie widziały różnicy,ja też nie tylko cenowo było drożej,tak,że wybór jest prosty.
dr_Fell

10 stycznia 2011, 23:18

Dzięki.
Kiedy NG BB się już pojawi, zrobię chyba zapas, kiedy już wiem że się przyjęła dobrze.
Z tym, że chyba zdecyduję się na wersję Performance + suplementy, brak ochrony stawów to główna różnica pomiędzy nia a Professional, a i tak muszę coś zrobić z nadmiarem Arthrofosu.
Awatar użytkownika
Robert A.

11 stycznia 2011, 08:50

W takiej sytuacji masz rację,a zapas NG BB zawsze mam,nauczony przestojami z przed kilku lat(3 worki do przodu) :)
MarekK

11 stycznia 2011, 10:27

Robert A. pisze:....Po raz kolejny napiszę,że kukurydza i buraki nie stanowią problemu (jeśli nie jest ich najwięcej w karmie).Breeders Bag ma (około 120)idealnych opinii klientów(ludzi z całego kraju) których nie da się zasponsorować jak(Dog Food Analys)...
zgadzam sie z Robertem A., że nie fakt iż w składzie jest kukurydza, buraki jest istotny ale ile ich jest i z czego jest białko w karmie (mięso). jest wiele karm zawierających dużo mięsa w podobnej ilości jak reklamujące się bezzbożówki zawierając jednocześnie np. kukurydzę , ale w zamian oferując lepszą przyswajalność.
Jakoś nie słyszę o luźnych kupach psów karmionych np. Nutrą Nuggets, Pronature, Nutram...
dogfoodanalysis to nie są obiektywne dane.
Awatar użytkownika
Robert A.

11 stycznia 2011, 16:09

Taka jest obiektywna prawda.
goskaaa

11 stycznia 2011, 17:50

Ja tak troche z komunikologicznej perspektywy ;) nie ma prawdy obiektywnej, każda jest subiektywna ;)

Co do karm to się zgadzam. Sama już troszę z przymróżeniem oka patrzę na bezzbożówki, używam ich głównie gdy chce psy odchudzić bo jest mi łatwiej, mają dużo białka, srednio tłuszczu, a tego potrzebują moje psy szykując sie do zawodów.

Ja ostatnio NGBB zastąpiłam NN Puppy, gdyby nie drobniutkie granule to kolejna idealna karma dla moich lasek.
ODPOWIEDZ
  • Informacje