Zbigniew pisze:Robercie ja znowu do Ciebie o pomoc! Mój niuf jak poleży i wstanie to kuleje na przednia łapę. po chwili jak sie rozbiega nie ma sladu ale poleży i znowu problem. poszedłem z nim do wet. i stwierdził młodzieńcze zapalenie stawu dostał zastrzyk przeciwbulowy i przeciwzapalny bez sterydów nazwy nie pamiętam i po 1 dniu przeszło. doradź Robercie co mu podawać bo od 4 miesiąca a teraz ma 9 dostaje regularnie co dzien 2 tabletki ARTHO HA i tam tez jest podobno srodek przeciwbulowy czy to nie działa? czy co? dużo leży na płytkach ceramicznych więc może ciagnie i to jest powód. A może znasz jakiś środek który mógłbym mu podawać zapobiegawczo? Bo jest za młody tak mi sie wydaje żeby miał problem ze stawem łokciowym ED ma 9 miesięcy i waży 48kg. co o tym sądzisz?
Zbigniewie, wprawdzie pytanie nie do mnie, ale pozwolę sobie wyrazić swoje zdanie - przy młodzieńczym zapaleniu - nie za bardzo można uchronić psa przed wystąpieniem czy nawrotami tego schorzenia. Preparaty owszem, ale nie zdziałają cudów, bo to kwestia rozwoju i niestety tak się zdarza. Kości rosną niezbyt harmonijnie. Wg mnie na ten wiek waga jest dobra, choć ja mam cięższe psy, więc może mi się wydawać, że mało - ale lepiej trzymaj go szczupło. Co do ED - nie ma za młodych psów na dysplazję, niestety.