mój pies rasy pit bull red nose (suczka)ma ponad 10 kg nadwagi
karmy na odchudzanie nie pomagają
pies ma w ciągu dnia nawet sporo ruchu
jak go żywić i co robić?
jak odchudzić pitbulla
-
bo karmy light nie odchudzają, zrób psu badanie na tarczycę, niedoczynność jest powodem otyłości, a jedyne co możesz to zmniejsz dawkę karmy i jeszcze więcej ruchu,
-
popieram Edyte.
zmniejsz racje zywnosciowe do 3/4 dotychczasowej porcji. i duzo ruchu. jezeli za 2 tyg waga nie ruszy w dol to nastepne zmniejszenie porcji jedzenia. nie zaszkodzi takze glodowka raz na tydzien.
10 kg dla pitbulla to strasznie duzo!
zmniejsz racje zywnosciowe do 3/4 dotychczasowej porcji. i duzo ruchu. jezeli za 2 tyg waga nie ruszy w dol to nastepne zmniejszenie porcji jedzenia. nie zaszkodzi takze glodowka raz na tydzien.
10 kg dla pitbulla to strasznie duzo!
Jeżeli chcesz probować odchudzać psa, to tylko karmą wysokobiałkową, ale z małą ilością tłuszczu!!! Np może to być Acana Light and Fit, albo Nutra Gold Weight Reduce- czy jakoś tak. Są to jedyne chyba na rynku karmy light które mają szanse psa faktycznie odchudzić.
Ja sama mam pitbulla, i odchudzam ją na wiosnę, gdyż jako, że to "golas" w zimie zawsze ma 2-3 kg więcej... Ja robię tak
Karmę - zazwyczaj normalną albo nawet active - nie ma znaczenia, obcinam tj jeżeli normalnie jadała 300 gram, to obcinam najpierw do 180, a potem nawet do 100-120 gram. Natomiast dorzucam - korpusy z kurczaka, szyje indycze, lub inne mięso - nie za tłuste, ew. chudy biały ser, warzywa, itd. Po prostu do min. obcinam węgle, zostawiam białko i tłuszcz - ale nie za dużo. Jako, że Twoja suczka ma sporo do zrzucenia, rozłożyłabym jej te posiłki na kilka np 3 w ciągu dnia, ale małe... I obcięcie karmy uzupełniałabym warzywami - marchewka, brokuł, buraczki, seler, z owoców spokojnie jabłka, gruszki, ale lepiej się skupić na warzywach.
DO tego L-Karnityna i HMB - można stosować te psie, dużo ruchu - ale takiego który ja narzucam, a nie że pies sobie biega ile chce sam... I w ciągu 2 miesięcy zbijamy nadmiar tkanki tłuszczowej. Choć w sumie, nie można u mojej suki mówić nawet w zimie o nadmiarze, ona w zimie waży tak akurat, w lecie jest po prostu chuda - ale tak musi być, gdyż ona sporo pracuje, trenuje i szczupłemu psu, jak i człowiekowi, po prostu łatwiej i lżej.
Ja sama mam pitbulla, i odchudzam ją na wiosnę, gdyż jako, że to "golas" w zimie zawsze ma 2-3 kg więcej... Ja robię tak
Karmę - zazwyczaj normalną albo nawet active - nie ma znaczenia, obcinam tj jeżeli normalnie jadała 300 gram, to obcinam najpierw do 180, a potem nawet do 100-120 gram. Natomiast dorzucam - korpusy z kurczaka, szyje indycze, lub inne mięso - nie za tłuste, ew. chudy biały ser, warzywa, itd. Po prostu do min. obcinam węgle, zostawiam białko i tłuszcz - ale nie za dużo. Jako, że Twoja suczka ma sporo do zrzucenia, rozłożyłabym jej te posiłki na kilka np 3 w ciągu dnia, ale małe... I obcięcie karmy uzupełniałabym warzywami - marchewka, brokuł, buraczki, seler, z owoców spokojnie jabłka, gruszki, ale lepiej się skupić na warzywach.
DO tego L-Karnityna i HMB - można stosować te psie, dużo ruchu - ale takiego który ja narzucam, a nie że pies sobie biega ile chce sam... I w ciągu 2 miesięcy zbijamy nadmiar tkanki tłuszczowej. Choć w sumie, nie można u mojej suki mówić nawet w zimie o nadmiarze, ona w zimie waży tak akurat, w lecie jest po prostu chuda - ale tak musi być, gdyż ona sporo pracuje, trenuje i szczupłemu psu, jak i człowiekowi, po prostu łatwiej i lżej.
-
goskaaa wlasnie mi przypomniała, że raz odchudziłam psa karmą wysokobiałkową, ale nie light, był to orijen, suka schudła 3 kg,
Tak, jak najbardziej. Orijen dodatkowo jest bez zbożowy - co nam znacznie ułatwia sprawę przy odchudzaniu. Jednak przy tak dużej nadwadze jak u jego suki, tłuszcz na poziomie 18 procent a tak mniej więcej jest w Orijenie, to można zostawić jak już suka schudnie, i na podtrzymanie. Tutaj powinna dostać min. dawki.Edyta Duszenko pisze:goskaaa wlasnie mi przypomniała, że raz odchudziłam psa karmą wysokobiałkową, ale nie light, był to orijen, suka schudła 3 kg,
Ale karmy bez zbozowoe, świetnie się nadają ogólnie na redukcję czyli Orijen, Acana z serii Provincial, Taste of the Wild, i pewnie jeszcze by się coś znalazło
-
- Informacje
-