Pies z problemami na tle alergicznym
Szukam karmy dla 3 letniej spanielki, z problemami skórnymi na tle alergicznym, jest już kilka tygodni leczona na pododermatitis. Miała przeprowadzoną dietę eliminacyjną, 4 miesiące na RC Hypoallergenic, potem kolejne 4 na Eukanubie Dermatotis - żadnych efektów. Warto wchodzić z Hillsem D/D czy odpuścić? Lekarz uważa, że jest to alergia, ale nie pokarmowa. Zastanawiam się więc nad jakąś karmą dla poprawienia kondycji skóry. Może ktoś się zetknął z EUKANUBA Daily Care Sensitive Skin, albo może polecić coś dobrego?
Orijen 6 ryb, Acana Pacifica, Acana Grassland, TOTW High Praire, TOTW Pacific Stream, Brit Care - cała seria jest dobra dla alergików.
Być może Twoj piesek wcale nie jest uczuluny na białko kurze, ale może mieć uczulenie choćby na gluten np taki kukurydziany czy pszeniczny - a wtedy całe RC praktycznie odpada.
Ja bym na początek sprobowała karm bezzbożowych.
Być może Twoj piesek wcale nie jest uczuluny na białko kurze, ale może mieć uczulenie choćby na gluten np taki kukurydziany czy pszeniczny - a wtedy całe RC praktycznie odpada.
Ja bym na początek sprobowała karm bezzbożowych.
Dziękuję, co do Brit Care, jaki masz na myśli? Albo coś źle przeczytałam, albo z opisu wynika, że wszystkie mają zboża. Czy ryż już się nie liczy ?
Z tego co pamiętam to ryż zajmuje ostatnie miejsce pod względem alergii w kategorii zboża.
Jest najmniej alergizującym zbożem.W 2003 roku chyba w USA robiono badania dotyczące ryżu(wpływu na alergię) i wypadły naprawdę dobrze,tzn na 100 psów 1 miał alergię po ryżu
Jest najmniej alergizującym zbożem.W 2003 roku chyba w USA robiono badania dotyczące ryżu(wpływu na alergię) i wypadły naprawdę dobrze,tzn na 100 psów 1 miał alergię po ryżu
-
jezeli objawy nie ustapily nawet po eucanubie dermatosis to ja bym odrzucila teorie o alergii pokarmowej - to karma ktora zawiera tylko jedno zrodlo weglowodanow - ziemniaki, oraz jedno zrodlo bialka zwierzecego - sledz. zadnych zboz czy innych.
a czy sprawdzalas psa pod katem tarczycy?
a czy sprawdzalas psa pod katem tarczycy?
Pies ma aktualnie ponad 3 lata, nasilona alergia pojawiła się w gdy była szczeniakiem w okolicach maja, potem był spokój aż do teraz. Przeprowadziliśmy się w tamtym roku w okolice lasu i dostała objawów alergicznych po raz pierwszy od 3 lat, również w maju, żadne inne czynniki niż pyłki do głowy mi nie przychodzą. Wiem, najlepiej zrobić testy, ale najpierw trzeba ją wyleczyć z pododermatitis. Skoro nie hipoalergiczne, to może ktoś mi poleci jakąś karmę dla poprawy kondycji skóry.
Tarczycy nie miała badanej.
Tarczycy nie miała badanej.