Żywienie szczeniaka Boston Terriera

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Magda i Marek

17 lipca 2010, 08:59

Jaką polecacie karmę dla 2 miesięcznego Bostończyka ?
pianistka

17 lipca 2010, 11:18

Jaką zalecił hodowca ?
Na pewno karmy typu puppy a potem junior dla ras małych.
Magda i Marek

17 lipca 2010, 11:27

Hodowca zalecił suchą karmę Royal. Lecz skłaniamy się raczej do Orijen, po lekturze internetowej. Jednakże bardziej wierzymy w doświadczenie właścicieli psów, niż w wiedzę internetową.
pianistka

17 lipca 2010, 11:43

Obie karmy są dobre, ważne jest aby zmiany wprowadzać stopniowo podając po kilka kulek codziennie więcej.
Nagłe zmiany powodują często problemy i wydaje sie że "nowa" karma szkodzi lub pies nie chce jej jeść - a po prostu psiak i jego żołądek muszą się przestawić.
W przypadku przechodzenia z suchej na suchą problemy są mniej widoczne jak w przypadku nagłej zmiany naturalne <-> suche i odwrotnie.

Co do karmy "lepszej" - jedną będzie lepiej tolerował jeden pies a drugą drugi pies.
Magda i Marek

17 lipca 2010, 12:49

Dziękujemy Pianistce za rzeczowe informacje i donosimy, że nasza suczka ma na imię Gama, z tej racji, że jej właściciele są melomanami. Tedy gdzie i kiedy można posłuchać Pianistki ?
Pozdrawiamy
Magda i Marek
cather

17 lipca 2010, 13:33

Royal to karma głównie ze zboża, trudnej do ocenienia jakości, bo produkowana jest w wielu fabrykach, także w krajach, gdzie zewnętrznej kontroli jakości albo nie ma albo jest zapowiadana o wiele wcześniej. Jest konserwowana kontrowersyjnymi BHA i BHT, od czego odeszły już wiodące marki. Karmienie tym czymś to moim zdaniem ryzyko i błąd, który po paru latach może odbić się na stanie zdrowia psa. Nie musi, może. Dodam jeszcze, że mają surrealistycznie wysokie ceny. Za sporo lepszego Brita Care zapłacicie sporo mniej.
Orijen to w ogóle nieporównywalnie wyższa półka pod każdym względem. Natomiast karmienie szczeniaków nim bywa różnie oceniane, chociaż z tego, co czytałem, kłopoty dotyczą raczej ras dużych [zbyt szybki wzrost]. Musielibyście trochę na ten temat "pogooglać", bo mnie się tylko obiło o oczy na różnych forach.

Jeśli psiak je teraz Royala, to ja powolutku przestawiłbym go na coś porządnego o składzie tradycyjnym [np. jakaś Nutra] albo nowocześniejszym [np. Acana].
Sama rasa nie ma znaczenia. Dobór karmy to sprawa bardzo indywidualna i często w jednej hodowli psy jedzą kilka rodzajów karm, bo tak wyszło z prób i błędów.

Powodzenia!
pianistka

17 lipca 2010, 13:56

Magda i Marek pisze:Dziękujemy Pianistce za rzeczowe informacje i donosimy, że nasza suczka ma na imię Gama, z tej racji, że jej właściciele są melomanami. Tedy gdzie i kiedy można posłuchać Pianistki ?
Pozdrawiamy
Magda i Marek

Najbliższy znany mi termin "posłuchania" w sierpniu ;)
Wcześniej występny w ringu z moimi psami ;)

Wracając do karm.
Generalnie ja karmię po wielu próbach Acaną chociaż nie jest wymieniana w karmach z najwyższej półki - moim służy od jakis 5 lat bez zarzutu i jestem z niej bardzo zadowolona - brak reakcji alergicznych, szata w porządku, włos rośnie szybko - co w mojej rasie jest wręcz pożądane - a więc wszystko czego nie miałam ani na Eukanubie ani nawet na ANF-ie.
Nutra też im nie podchodziła, były po niej jakieś drapania.

Royal niestety się zdeklasował tak jak Eukanuba po tym jak produkcja przeszła na Europę -(
gość1

17 lipca 2010, 16:46

Royal w kazdej fabryce ma kontrole jakosci itp.Nie zdziw sie jak Twoj piesek odrzuci tego Orijena z powodu zbyd duzej ilosci bialka.U nojego owczarka wlasnie tak bylo.
cather

17 lipca 2010, 16:50

"skłaniamy się raczej do Orijen, po lekturze internetowej. Jednakże bardziej wierzymy w doświadczenie właścicieli psów, niż w wiedzę internetową."

Wtrącę jeszcze dwa grosze.
Są hodowcy, którzy odkarmiają mioty na Pedigree. Wydaje się to niewiarygodne, ale wcale nie jest to rzadkość. Ja bym od kogoś, kto tak dba o przychówek nigdy nie kupił psa. Royal oczywiście jest karmą lepszą od Pedigree, ale przy dzisiejszym wyborze znacznie lepszych produktów karmienie Royalem przez hodowcę [!] jest dla mnie zagadkowe.
"Wiedza internetowa" jest bardzo zwodnicza, to prawda. Ale akurat to forum jest na tle innych naprawdę niezłe. Warto użyć forumowej wyszukiwarki wpisując nazwy karm, jest tu sporo naprawdę konkretnych postów.
cather

17 lipca 2010, 16:53

"Royal w kazdej fabryce ma kontrole jakosci itp.Nie zdziw sie jak Twoj piesek odrzuci tego Orijena z powodu zbyd duzej ilosci bialka.U nojego owczarka wlasnie tak bylo."

Mój pies nie je Orijena, a przytoczony przez Ciebie mit o białku to tylko mit, nic więcej. Dość dawno go obalono. Wet Ci nie powiedział?

Kontrola jakości w fabrykach koncernowych u nas czy na Ukrainie? Jest, oczywiście. Tak samo jak kontrola BHP czy ISO - nic z tego nie wynika dla jakości.
pianistka

17 lipca 2010, 21:24

Gościu, odnośnie białka.
Dietą główną wszelkich psowatych i kotowatych jest ... białko - i jest to jakieś około 80 % pożywienia, reszta czyli 20 % spożywanego pokarmu to sezonowe owoce leśne oraz treść żołądkowa (czytaj z reguły treść roślinna przetrawiona czyli rozłożona już na składniki proste).

Co do jakości to widzę jej zmianę u kilku dotąd dobrych firm po przeniesieniu produkcji do innych krajów ...
isabelle30

17 lipca 2010, 22:24

Jako ze jestem ta osobą która przeprowaza w laboratoriach kontrole jakości - zgodność z normą PN-EN ISO 17025 wtrącę swoje 3 grosze. Kontrole te polegaja na sprawdzeniu czy w paierach jest wszystko ok, czy prowadzi sie kontrole tego co sie bada, czy cała aparatura jest odpowiednio zwalidowana, certyfikowana (odczynniki takze) i kalibrowana. I tyle tylko to ma wspólnego z jakością towaru wspólnego. Generalnie mówiąc te kontrole są gie warte jeżeli chodzi o prawdziwą jakość produktu.
A royal to głownie zboża z małym dodatkiem kurczaka - głównie odpadów z kurczaka karmionego sterydami bo musi szybko rosnąć i antybiotykami bo w takim zagęszczeniu epidemia rodzi się się w ciągu paru sekund, i to właśnie jest jednym ze składników karm typu RC które już chyba sprzedają się tylko u wetów. Karma generalnie bardzo słaba za to kosmicznie droga. Za te pieniądze pewnie lepiej by psu na zdrowie wyszło karmienie Pedigree i dokupienie witamin i dodatków dobrej jakości
Ostatnio zmieniony 18 lipca 2010, 15:30 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
Chefrenek

18 lipca 2010, 11:32

RC to głównie kukurydza. :twisted:

Pedigree zdrowsze bo nie ma kurczaka za to ma pióra i pazury no i coś co przypomina przemielony karton. Chodziły też słuchy o padłych zwierzętach. :shock:
isabelle30

18 lipca 2010, 15:30

Przepraszam, oczywiście ze royal to głównie zboża - pisząc ten post po prostu myślałąm już o obiedzie na dzień następny. Już poprawiam.
Podejrzewam że RC też ma w swoim składzie wiele padliny. N afermach drobiowych codziennie mnóstwo kurcząt pada - przecież tego się nie wyrzuca bo to nieopłacalne...
ODPOWIEDZ
  • Informacje