mieszanie jedzenia
Chciałam zapytać jak to jest z tym mieszaniem suchej i gotowanego? mozna czy nie? Dużo osób karmi rano suchą , potem gotowane, niektórzy dokładają mięsko do karmy (i wapno)jakieś warzywka, serek itp. Ostatnio spotkalam się z opinią (weta) żeby karmić 3,4 dni suchą reszta tygodnia gotowane. Nam wet zalecił do suchej giczkę cielecą dwa razy w tygodniu i salvical (onek 9 m-cy,luzne stawy) Czuję sie skołowana, czy pies jedząc kilka dni pod rząd gotowane będzie chciał jeść suche bez dodatków? (moim zdaniem nie), a dodając do karmy "coś" dla smaku to chyba mieszam?. Proszę o opinię Panie Jarku.
My dajemy razo gotowane , po poludniu troche chrupek
Wiele osób uważa, że jak suche to nie mokre, bo bardzo ciężko jest przy mieszanym jedzeniu zbilansować dzienną dawkę i pies może albo tyć, albo być niedożywiony. I zwierzak wcale nie jest nieszczęśliwy kiedy je tylko jeden rodzaj karmy. Ale większość moich znajomych karmi swoje psiaki zasadniczo suchą karmą, a powiedzmy 2-3 razy w tygodniu dodaje coś ekstra, najczęściej jakieś mięso. I to chyba jest całkiem dobry system.
miesznie diety nie ma jakiegoś ujemnego efektu, ale.. należy pamietać, że kupując dobrą krme kupujemy cos dobrze zbilansowanego. Jeśli mieszmay to ten produkt ulega rozbilansowaniu, dlatego coś trzeba dodawać przy miesznym żywieniu w formie preparau witaminowo - mineralnego. Ogólnie to troszkę trzeba to uzależnić też od psa jeśli toleruje tylko suche warto ten fakt wykorzystać, bo wtedy nie marnujemy swoich pieniędzy na zakuop dobrze zbilansowanych diet i mamy gwarancje dobrego żywienia a chyba o to w tym wszystkim chodzi.
Witam,
Nie bardzo wiem co mam zrobic - jak żywić. Wzięłam Goldenkę, która rano jadła grysik, potem kulki, kasze lub ryż z mięskiem i na kolacje kulki. Spotkałam się z opinią, że psom nie powinno się podawać mleka, a tu grysiczek... nie mam pojęcia jak mam ją karmić, szczególnie że póki co to Ona nie potrafi jeść tylko wciąga wszystko co jest w misce i awanturyje sie o dokładkę. Boję się, żeby nie dawać jej za mało. Na razie dostałam próbki różnych karma dla dużych psów, więc nie mam tabelki .
Proszę, pomóżcie.
Nie bardzo wiem co mam zrobic - jak żywić. Wzięłam Goldenkę, która rano jadła grysik, potem kulki, kasze lub ryż z mięskiem i na kolacje kulki. Spotkałam się z opinią, że psom nie powinno się podawać mleka, a tu grysiczek... nie mam pojęcia jak mam ją karmić, szczególnie że póki co to Ona nie potrafi jeść tylko wciąga wszystko co jest w misce i awanturyje sie o dokładkę. Boję się, żeby nie dawać jej za mało. Na razie dostałam próbki różnych karma dla dużych psów, więc nie mam tabelki .
Proszę, pomóżcie.
musisz Ty nam powiedzieć jaki sposób karmienia będziesz preferować. Poczytaj trochę archiwum żywieniowe i podaj nam na czym chciałabyś oprzeć zywienie psa. Można mieszać, można prowadzić monodiete , ale to Ty powiedz co będziesz preferować.
-
- Informacje
-