Patrząc na moją Grubaskę stwierdziłam, że pasuje coś zmienić w jej żywieniu. Ma ok 10 lat, średniej wielkości i waży pewnie ze 20 kg jak już nie więcej. Aktualnie z braku czasu je jakiegoś syfa z mięsnego (baton mięsno-warzywny?), wcześniej była na BARFie a jeszcze wcześniej na gotowanym. Przez dwa lata nie nauczyła się gryźć kości, więc zrezygnowałam z BARF poza tym nie chciała już za bardzo gryźć bo ząbki jej powoli wypadają . Chciałabym osiągnąć wagę przynajmniej 18 kg.
Przeglądałam suche karmy, czytałam fora i mam mętlik w głowie. Wybrałam 3 karmy i się zastanawiam którą kupić.
1.Arion Premium Adult Lite/Arion Premium Senior
2.Brit Adult Light&Senior - tu mam wątpliwości co do tego składnika : miedziowy siarczan pięciowodny (CuSO4 x 5H2O)
3. Bento Kronen Happy Life Light/Senior Chicken - ale tu coś mało mięcha 12% w brązowych kawałkach)
Finanse mnie ograniczają dlatego wybrałam z tych tańszych, którą byście polecili, a może zaproponujecie inną?
Mogę wydać do ok 8 zł/kg przy workach ok 15 kg
Karmą chciałabym karmić sunię rano a wieczorem by dostawała papki warzywno-owocowo-podrobowe (które uwielbia ) lub troszkę mięska, czy to dobry pomysł?
Grubasek - dobór suchej karmy + elementy BARF
A możesz mi powiedzieć dlaczego polecasz Arion a nie Brita?
Siedzę i czytam o tych karmach i jestem już chyba bardziej niż zielona. Ponoć ważna jest kolejność podawanych składników a w Arionie to prawie same zboża "Zboża (ryż, kukurydza, jęczmień), produkty roślinne (pszenica, pulpa buraczana), mięso i produkty mięsne (30% kurczaka, hydrolizat białka z kurczaka),..." a w Bricie "Mięso drobiowe i produkty pochodzenia drobiowego (min. 28 %), ryż, kukurydza, pszenica, ...".
Przyciągnęły jeszcze moją uwagę karmy Dibaq, Josera ... ale niestety nie podają % składu. I bądź tu mądry i wybierz psu karmę
Siedzę i czytam o tych karmach i jestem już chyba bardziej niż zielona. Ponoć ważna jest kolejność podawanych składników a w Arionie to prawie same zboża "Zboża (ryż, kukurydza, jęczmień), produkty roślinne (pszenica, pulpa buraczana), mięso i produkty mięsne (30% kurczaka, hydrolizat białka z kurczaka),..." a w Bricie "Mięso drobiowe i produkty pochodzenia drobiowego (min. 28 %), ryż, kukurydza, pszenica, ...".
Przyciągnęły jeszcze moją uwagę karmy Dibaq, Josera ... ale niestety nie podają % składu. I bądź tu mądry i wybierz psu karmę
Jakosc składników,przyswajanie,nosniki,witaminy naturalne czy syntetyczne.dawkowanie, smak,ale o tym mało kto wie.
Dlatego jeśli masz problem to się posłuchaj i kup to co proponowałem.
Jeśli chodzi o Josera to tylko i wyłącznie karmy z najwyższej linii,reszta jest gorsza (pojęcie względne)od Ariona Premium.
Dibaq na moja dzisiejszą wiedzę nie zasługuje na kupno z wielu powodów ,których nie widać gołym okiem.
Koncowy wybór zawsze zostawiam właścicielowi
Dlatego jeśli masz problem to się posłuchaj i kup to co proponowałem.
Jeśli chodzi o Josera to tylko i wyłącznie karmy z najwyższej linii,reszta jest gorsza (pojęcie względne)od Ariona Premium.
Dibaq na moja dzisiejszą wiedzę nie zasługuje na kupno z wielu powodów ,których nie widać gołym okiem.
Koncowy wybór zawsze zostawiam właścicielowi
Dzięki za pomoc i mam nadzieję, że masz jeszcze trochę cierpliwości do odpowiadania na moje (być może banalne) pytania. W karmach jestem zielona, bo nigdy nie karmiłam psa suszem stąd tyle wątpliwości
Chyba się zdecyduję na tego Ariona Senior Premium ale znowu na stronach są różne opisy i nie wiem co jest grane
Opakowania też się nieco różnią i dawkowanie.
skład: pszenica, kukurydza, ryż, jęczmień, mięso drobiowe, nydrolizat białka kurzego, wysłodki buraczane, tłuszcz zwierzęcy, mączka rybna, proszek jajeczny,drożdże browarniane, lecytyna, fruktooligosacharydy, l-karnityna, glukozamina, chondrolityna, witaminy i pierwiastki mineralne.
Podstawowym składnikiem karmy jest mięso kurczaka 30%
10-20 kg 150-250g
zboża (ryż, kukurydza, jęczmień), produkty roślinne (pszenica, wysłodki buraczane), mięso i produkty zwierzęce (drób 10%), hydrolizowane białko drobiowe, składniki mineralne, witaminy, jaja i produkty jajeczne, tłuszcze roślinne i zwierzęce, ryby i produkty rybne, lecytyna, drożdże piekarniane, F.O.S, L-karnityna, chondroityna, glukozamina, wyciąg z Yukki Schidigera. Nie zawiera barwników.
10-20 kg - 120-210g
I jeszcze jedno pytanie... jak się ma karma fitmin do ariona?
Fitmin Medium Senior 15kg - Składniki:
kukurydza, mączka drobiowa, ryż, pszenica, mięso z kurczaka, jaja kurze, kiełki pszenicy, suszone wysłodki cukrowarnicze , mšczka rybna, ekstrakt mięsny, siemię lniane, tłuszcz drobiowy, drożdże browarniane, suszone wytłoczki z jabłek, fosforan dwuwapniowy, olej łososiowy, suszona marchew, węglan wapnia, chlorek sódny, konserwowane, z antyutleniaczem substancje dopełniajšce ES
Analiza:
Białko 22 %
Tluszcz 10 %
Wartość energetyczna 13,2 MJ/1 kg
Mięso:
(28%) mączka drobiowa, mięso z kurczaka, mączka rybna, bulion z mięsa i wątroby
Chyba się zdecyduję na tego Ariona Senior Premium ale znowu na stronach są różne opisy i nie wiem co jest grane
Opakowania też się nieco różnią i dawkowanie.
skład: pszenica, kukurydza, ryż, jęczmień, mięso drobiowe, nydrolizat białka kurzego, wysłodki buraczane, tłuszcz zwierzęcy, mączka rybna, proszek jajeczny,drożdże browarniane, lecytyna, fruktooligosacharydy, l-karnityna, glukozamina, chondrolityna, witaminy i pierwiastki mineralne.
Podstawowym składnikiem karmy jest mięso kurczaka 30%
10-20 kg 150-250g
zboża (ryż, kukurydza, jęczmień), produkty roślinne (pszenica, wysłodki buraczane), mięso i produkty zwierzęce (drób 10%), hydrolizowane białko drobiowe, składniki mineralne, witaminy, jaja i produkty jajeczne, tłuszcze roślinne i zwierzęce, ryby i produkty rybne, lecytyna, drożdże piekarniane, F.O.S, L-karnityna, chondroityna, glukozamina, wyciąg z Yukki Schidigera. Nie zawiera barwników.
10-20 kg - 120-210g
I jeszcze jedno pytanie... jak się ma karma fitmin do ariona?
Fitmin Medium Senior 15kg - Składniki:
kukurydza, mączka drobiowa, ryż, pszenica, mięso z kurczaka, jaja kurze, kiełki pszenicy, suszone wysłodki cukrowarnicze , mšczka rybna, ekstrakt mięsny, siemię lniane, tłuszcz drobiowy, drożdże browarniane, suszone wytłoczki z jabłek, fosforan dwuwapniowy, olej łososiowy, suszona marchew, węglan wapnia, chlorek sódny, konserwowane, z antyutleniaczem substancje dopełniajšce ES
Analiza:
Białko 22 %
Tluszcz 10 %
Wartość energetyczna 13,2 MJ/1 kg
Mięso:
(28%) mączka drobiowa, mięso z kurczaka, mączka rybna, bulion z mięsa i wątroby
Fitmin jest troszeczkę lepsza(a z całą pewnością smaczniejsza),ale nie brałem jej pod uwagę bo jest droższa,a podałaś max kwotę jaką możesz wydać.
Co do składu Ariona to się pierwszy raz spotykam z takim opisem(2 inne) jeśli dobrze pamiętam to Krakvet ma dobry opis.
Co do składu Ariona to się pierwszy raz spotykam z takim opisem(2 inne) jeśli dobrze pamiętam to Krakvet ma dobry opis.
No i worek Ariona Senior dotarł do nas. Będziemy testować , psinie smakuje ale jej mało co nie smakuje. Co się okazało, że skład na opakowaniu jest inny niż podawany w sklepach internetowych.
I jak tu się kierować w wyborze karmy opisem składu ?
I jak tu się kierować w wyborze karmy opisem składu ?
Mówisz, że to normalne? Jak bym była upierdliwa, to teoretycznie mogłabym zwrócić karmę bo towar jest niezgodny z opisem. A swoją drogą to skąd sklepy biorą te opisy? Który skład jest wiarygodny? Jeżeli ten z opakowania to robią karmie antyreklame, bo czytałam kilka opinii ludzi, którzy nie kupiliby tej karmy bo w składzie na pierwszym miejscu są wszystkie rodzaje zbóż jakie sobie można wyobrazić a jak widać nie jest tak do końca
OD kilkunastu lat suche karmy to moje hobby.przeżyłem już różne problemy,walczyłem z firmami i ich niezgodnymi opisami,walczyłem z dystrybutorami,przejmowałem się niezgodnością opisów i niewiele to dało,wielokrotnie wysyłali mnie do sądu(wiedzieli,że nie pójdę).
To tyle,od 5 lat mam kilka sprawdzonych karm i spoko nie ma stresu.
Prosiłaś,żeby dobrać jak najlepszą karmę za max określoną kwotę za kg,i to zrobiłem.Doradzam bo mam doświadczenie,i wazne żeby psu służyła.Widzisz w innym wątku ludzie kupując np Acanę maja problemy z ilością QUPY,a skład z worka w Acanie jest o niebo lepszy od Ariona Premium,i co to tylko suchy opis a życie wszystko zweryfikuje.
Mam nadzieję ,że nie masz do mnie pretensji za doradzenie Ariona?
To tyle,od 5 lat mam kilka sprawdzonych karm i spoko nie ma stresu.
Prosiłaś,żeby dobrać jak najlepszą karmę za max określoną kwotę za kg,i to zrobiłem.Doradzam bo mam doświadczenie,i wazne żeby psu służyła.Widzisz w innym wątku ludzie kupując np Acanę maja problemy z ilością QUPY,a skład z worka w Acanie jest o niebo lepszy od Ariona Premium,i co to tylko suchy opis a życie wszystko zweryfikuje.
Mam nadzieję ,że nie masz do mnie pretensji za doradzenie Ariona?
No tak, walka z wiatrakami...
Dlaczego miałabym mieć pretensje? Jestem wdzięczna za pomoc, bo sama w karmach jestem zielona a im więcej czytałam tym mniej wiedziałam. Zobaczymy jak będzie na Arionie, wiadomo, że każdy pies inaczej może zareagować na karmę. Jak nie będzie za dobrze to będę pytać i szukać czegoś innego. Póki co karma ma plusa za niewywołanie biegunki, bo przy nowościach często psina je miała. Także żadnych pretensji nie mam, a raczej bardzo dziękuję za Twoje rady
Dlaczego miałabym mieć pretensje? Jestem wdzięczna za pomoc, bo sama w karmach jestem zielona a im więcej czytałam tym mniej wiedziałam. Zobaczymy jak będzie na Arionie, wiadomo, że każdy pies inaczej może zareagować na karmę. Jak nie będzie za dobrze to będę pytać i szukać czegoś innego. Póki co karma ma plusa za niewywołanie biegunki, bo przy nowościach często psina je miała. Także żadnych pretensji nie mam, a raczej bardzo dziękuję za Twoje rady
No i wracam do tematu. Minął równo miesiąc od zakupu Ariona i na chwilę obecną mogę stwierdzić, że chyba będziemy szukać dalej Karmy jest jeszcze na ok. 1,5 miesiąca, więc musimy ją jakoś strawić
Psina po ok 2-3 tygodniach zaczęła grymasić, teraz jak jej nie poleję karmy olejem albo chociaż letnią wodą to nawet na miskę nie spojrzy Poza tym, lekko nam przytruwa powietrze i Q-py 2 x dziennie wydają się jak dla mnie za duże (do tej pory była 1 na dzień lub dwa)
I nie wiem co teraz wykombinować, w sense jaką karmę? Tak sobie pomyślałam, że skoro jej służył gotowany ryż z drobiem i warzywami to może i susz w podobnej wersji by był ok. Może jej nie służy taka ilość kukurydzy i żyta? Kurcze nie wiem, co byś Robercie doradził?
Psina po ok 2-3 tygodniach zaczęła grymasić, teraz jak jej nie poleję karmy olejem albo chociaż letnią wodą to nawet na miskę nie spojrzy Poza tym, lekko nam przytruwa powietrze i Q-py 2 x dziennie wydają się jak dla mnie za duże (do tej pory była 1 na dzień lub dwa)
I nie wiem co teraz wykombinować, w sense jaką karmę? Tak sobie pomyślałam, że skoro jej służył gotowany ryż z drobiem i warzywami to może i susz w podobnej wersji by był ok. Może jej nie służy taka ilość kukurydzy i żyta? Kurcze nie wiem, co byś Robercie doradził?
Zamiast się martwić powinnaś się cieszyć,że psiak robi 1-2 Qup dziennie przynajmniej ma dobre trawienie po tej karmie,a chodziło Ci przecież o to żeby psiak nie tył.
Jeśli wcześniej psiak robił 1 Qupę na 2 dni to był znak złego trawienia i pośrednia przyczyna tycia. Poczekaj do skończenia worka i wtedy pomyślimy teraz jest zbyt wcześnie ,żeby wydawać wyroki.
Jeśli zjada chętniej karmę namoczoną to śmiało możesz moczyć.
Jeśli wcześniej psiak robił 1 Qupę na 2 dni to był znak złego trawienia i pośrednia przyczyna tycia. Poczekaj do skończenia worka i wtedy pomyślimy teraz jest zbyt wcześnie ,żeby wydawać wyroki.
Jeśli zjada chętniej karmę namoczoną to śmiało możesz moczyć.
-
- Informacje
-