włókno surowe i jego znaczenie przy analizowaniu składu karm

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Alto

03 lutego 2011, 19:46

Z książki "Fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt" praca zbiorowa pod redakcją Wojciecha Zawadzkiego
rozdział VII. Fizjologiczne podstawy żywienia psów (E. Wincewicz)

"Specyficzną rolę w trawieniu pełni błonnik. Jest on minimalnie trawiony i przechodzi przez jelito cienkie w prawie niezmienionej postaci. Pełni więc rolę wypełniacza oraz wydłuża czas treści pokarmowej w jelicie. Dopiero w jelicie grubym, pod wpływem bakterii, ulega fermentacji, w efekcie czego powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, wykorzystywane przez organizm jako źródło energii lub odżywiające komórki nabłonka jelita grubego. To bardzo istotne, ponieważ zdrowy nabłonek jelita jest elementem naturalnych mechanizmów obronnych psa i stanowi barierę dla potencjalnie groźnych substancji. Błonnik zmniejsza wartość energetyczną pokarmu, daje uczucie sytości, co jest ważne u psów otyłych, chroni też przed zaparciami."

"Węglowodanem jest również włókno (błonnik). Jest niestrawne, ale korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Powinno ono stanowić 1-3% suchej masy karmy. U psów nieaktywnych można jego ilość zwiększyć do 4%. Głównym dostarczycielem włókna są warzywa i otręby. Przekroczenie ilości dostarczonego włókna ponad podaną normę, wpływa ujemnie na strawnośc karmy i przyswajalność elementów mineralnych."

I tak zaczełam przeglądać karmy pod kątem zawartości włókna i znów zgłupiałam :roll:

Lukullus 6,5% włókna surowego przy wilgotności 10% czyli w suchej masie jest go jeszcze więcej :shock: tu aż zdziwiona sprawdziłam na opakowaniu :shock:
Markus Muhle 3,3%
Finest FISH4DOGS 2,5%
Royal Canin Giant Adult i Junior 1,3%
Orijen Adult 3%
TASTE OF THE WILD Pacific Stream 3%
Nutra Gold Breeders Bag 3%
Purina Dog Chow Adult Large 2,5%
Pedigree Adult Maxi 3%
Frolik 2,5%

przy czym zaznaczam że te wartości są podane z analiz składów dostępnych na stronach, czyli w suchej masie uwzględniając wilgotność karmy będzie to wyższa wartość :wink:

Wydawało by się proste, im mniej przyswajalna, gorszej jakości karma, im mniej mięsa i produktów zwierzęcych tym włókna powinno być więcej tylko w praktyce nijak nie sprawdza mi się to i nijak ma się to do składu. Najbardziej w tym wszystkim zaskoczył mnie Lukullus który w składzie bardzo podobny jest do Markusa a tu taka różnica :shock:
Może mądrzejsi ode mnie poprawią mnie i wytłumaczą jak to z tym włóknem surowym w karmach jest :wink:
Awatar użytkownika
Robert A.

03 lutego 2011, 20:05

Co za desperacja,zeby Frolic umieścić :wink:
Awatar użytkownika
Alto

04 lutego 2011, 07:58

Jak sprawdzać to w całym zakresie, i tych z górnej półki i tych z samego marketowego dołu :P
Awatar użytkownika
Robert A.

04 lutego 2011, 08:58

Żadnych mądrości tu nie napiszę,ogólnie przyjęte jest,że błonnik,żeby spełniał swoją zbawienną funkcję powinien stanowić zawartośc 1%- nawet 5% w przypadku psów z problemami trawiennymi i starszych.
Może ktoś ma większą wiedzę i odpowie na Twoje pytania :?:
ODPOWIEDZ
  • Informacje