Problemy trawienne 9 msc bokserka

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Shandrill

28 kwietnia 2011, 13:13

Mój 9 miesięczny mix boksera odkąd jest u nas próbował już 4 karm (oczywiście wszystkie dla szczeniąt). Najpierw był Arion Premium dla dużych ras - okazało się że ma alergie, później Purina pro plan z łososiem - też alergia. Pani weterynarz podsunęła pomysł z Barfem, niestety też się drapał i przygryzał a kupy były twarde jak kamień. Po Barfie przyszła pora na Brit Care dla dużych ras z ryżem i jagnięciną - alergia zniknęła jednak pojawił się drugi problem - mały rano robił normalną kupę, jednak około południa była już rzadsza a później to juz praktycznie się z niego woda lała. Teraz je James Wellbeloved z ryżem i jagnięciną i ten sam problem. Każdy weterynarz mówi mi że to kwestia karmy, jednak dodam że małemu pod wpływem alegii zatykały się gruczoły okołoodbytowe, od 3 miesięcy nie trzeba ich oczyszczać jednak odbyt dalej jest zaczerwieniony a przy wypróżnianiu się daje się zaobserwować jak coś czerwonego mu stamtad jeszcze wychodzi. Wczesniej tez tak wychodzilo z tym ze bylo rozowe. Wielu weterynarzy probowalo nam pomoc niestety bez skutecznie- zaden nie zaproponowal niczego konkretnego. Analizujac składy karm ktore jadł mogę przypuszczać że ma uczulenie na kukurydzę, drób, jogurt, żyto bądź pszenicę. Czy ktos może przeżył już podobny problem, bądź zna karmę która nie będzie mieć tych składników, będzie dla szczeniaka i nie będzie w cenie 300zł za 10kg? :( Ręce mi już opadaja :cry:
japanisze

28 kwietnia 2011, 13:49

Ja próbowałam Biomill junior sensible - dla alergików z ryżem i jagnięciną. Nie ma zbóż, drobiu, kukurydzy. Ma bardzo okrojony skład (mało składników), więc ryzyko uczulenia jest niewielkie. Gdyby nie to, że moja sunia się na nią wypięła karmiłabym do tej pory.
Kosztuje sporo, ale nie 300 zł za 10 kg, tylko za 15 :lol: :mrgreen:
Jeśli masz z psiakiem takie problemy, to chyba trzeba zapomnieć o oszczędnościach - niestety.

A może ktoś poleci jakieś weterynaryjne?
japanisze

28 kwietnia 2011, 13:51

Jeszcze bardziej okrojony skład ma Trovet LRD i raczej dobre opinie, ale ja nie karmiłam, więc nie mam pojęcia, czy się sprawdzi.
Awatar użytkownika
Robert A.

28 kwietnia 2011, 17:33

Shandrill -trzeba uspokoić jelita psa,Trovet pomozeTROVET Rabbit Rice Diet (RRD . ta karma pomaga zawsze ,a dalej zobaczymy.
Nie ma przeciwskazań,żeby karmić szczeniaka tym Trovetem.
Chefrenek

28 kwietnia 2011, 18:33

Karmię trovetem rrd psa z wadami układu pokarmowego już ponad rok i jest super. Raz tylko coś mnie podkusiło by zmienić na brit care venison and potato i był to wielki błąd. :twisted:
kroma

30 kwietnia 2011, 00:39

A jaki granulat ma RRD tzn chodzi mi o kształt i teksturę krokieta. Ważna jest też dla mojego niejadka tłustość granulki :lol:
Awatar użytkownika
Robert A.

01 maja 2011, 08:36

Jaki by nie był to gwarantuje,że pies się będzie zajadał Trovetem.
ODPOWIEDZ
  • Informacje