Pro Plan a dodatkowe suplementy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

malwina27

01 listopada 2011, 11:43

Witam, jestem szczęśliwą posiadaczką rocznego setera irlandzkiego. Od początku dostaje Pro Plan Puppy, prawie codziennie gotuję jej mięsko z warzywami i makaronem. Dodatkowo trzy razy w tygodniu dosteje pół zalecanej miarki witamin Can-Vit. Często je twaróg, czasami z żółtkiem, jogurty naturalne. Przez przypadek dowiedziałam się, że karma Pro Plan nie posiada w swoim składzie glukozaminy i chondroityny. Zastanawiam się czy nie powinnam dodatkowo podawać czegoś na stawy, a może już jest za późno, bo faza wzrostu już się zakończyła? Z góry dziękuję za rady.
ramzes123

01 listopada 2011, 12:53

A ja się zastanawiam - może ktoś mi odpowie - jaki jest sens podawania "czegoś na stawy" zdrowym stawom? Zakładam, że zdrowym.
Can vit jest teraz z glukozaminą, prawda?
dorota m

01 listopada 2011, 18:52

Dobre pytanie. :) , Odpowiem bardzo subiektywnie, ponieważ bazuję na skromnym doświadczeniu. Mam owczarka i w okresie wzrostu podawałam mu suplementy na stawy zapobiegawczo ze względu na predyspozycje tej rasy do problemow stawowych , które uwidaczniają się w pożniejszym wieku i niestety są regulą. Obecnie ma 8 lat i w porównianiu z owczarkami i psami ras dużych , które nie dostawały preparatow na stawy , ponieważ wcześniej nie było potrzeby,jest w o wiele lepszej kondycji. Z wiekiem przy dużej aktywności , regeneracja chrząstek stawowych jest konieczna , ponieważ chrząstki stawowe się zużywają, pojawiają się też rożne mikrourazy. . Malam też doświadzcenie wspinaczkowe i górskie i problem dotyczyl wielu wspinaczy i alpinistow. Zakładam , że wszyscy na początku mieli zdrowe stawy , bo z chorymi wspinaczka jest niemożliwa :) Duża aktywnośc plus obciązenie sprzyja w póżniejszym wieku różnym dolegliwością stawowym , dlatego dobrze jest zapobiegać, z umiarem. :) Co do Can- vitu to wątpię czy zawarośc glukozaminy w nim jest wystarczająca , obawiam się , że to taki chwyt marketingowy i w przypadku psow z zapotrzebowaniem na profilaktykę stawową moze być zupelnie niewystarczający .
ramzes123

01 listopada 2011, 19:17

dorota m pisze:Dobre pytanie. :) , Odpowiem bardzo subiektywnie, ponieważ bazuję na skromnym doświadczeniu. Mam owczarka i w okresie wzrostu podawałam mu suplementy na stawy zapobiegawczo ze względu na predyspozycje tej rasy do problemow stawowych , które uwidaczniają się w pożniejszym wieku i niestety są regulą. Obecnie ma 8 lat i w porównianiu z owczarkami i psami ras dużych , które nie dostawały preparatow na stawy , ponieważ wcześniej nie było potrzeby,jest w o wiele lepszej kondycji. Z wiekiem przy dużej aktywności , regeneracja chrząstek stawowych jest konieczna , ponieważ chrząstki stawowe się zużywają, pojawiają się też rożne mikrourazy. . Malam też doświadzcenie wspinaczkowe i górskie i problem dotyczyl wielu wspinaczy i alpinistow. Zakładam , że wszyscy na początku mieli zdrowe stawy , bo z chorymi wspinaczka jest niemożliwa :) Duża aktywnośc plus obciązenie sprzyja w póżniejszym wieku różnym dolegliwością stawowym , dlatego dobrze jest zapobiegać, z umiarem. :) Co do Can- vitu to wątpię czy zawarośc glukozaminy w nim jest wystarczająca , obawiam się , że to taki chwyt marketingowy i w przypadku psow z zapotrzebowaniem na profilaktykę stawową moze być zupelnie niewystarczający .

No tak, 8-latkowi również podaję. Niemniej jednak młodym, zdrowym organizmom o normalnej aktywności - nie podawalabym i u siebie również tego nie robię. Mam na myśli okres poza czasem najwiekszego rozwoju. Organizm w młodym wieku sam chyba radzi sobie z regeneracją chrząstek, natomiast z wiekiem - zgadzam się z przedmówczynią. Co do CanV - owszem, jednak odpowiadając autorce wątku - czy podać coś na stawy teraz - w chwili obecnej, jesli pies jest zdrowy, zostawiłąbym tak, jak jest.
Awatar użytkownika
Robert A.

02 listopada 2011, 08:27

Ja osobiście jestem zwolennikiem podawania suplementów na stawy do końca rozwoju psa(róznie czasowo w zależnosci od rasy ,wielkości itd)
Z Doświadczenia wiem,że aby miało sens podawanie preparatów na stawy w skłądzie powinien być siarczan glukosaminy i siarczan chondroityny,żadne chlorowodorki (znikomy efekt działania) obydwa składniki powinny występować jednocześnie.
megan

03 listopada 2011, 09:35

Jestem również szczęśliwą posiadaczką setera:) Hodowczyni zaleciła nam podawanie dodatków na stawy w okresie wzrostu, a to trwa u seterów do dwóch, dwóch i pól roku. Radziłabym więc coś dodawać, bo seter wyrasta, a szczególnie samce, na naprawdę dużego psa.
M.
malwina27

04 listopada 2011, 21:37

Dziękuję wszystkim za dobre rady, zamierzam jak najszybciej zaopatrzyć się w jakiś preparat na stawy. W takim razie co polecacie, jakie suplementy na stawy podajecie ?
dorota m

04 listopada 2011, 21:47

Przejrzyj sobie temat Dodatki na stawy , tam znajdziesz wiele podpowiedzi :)
megan

05 listopada 2011, 10:24

Ja stosowowam u małej Rudej Arthroflex, a teraz (Ruda ma pięć lat) profilakycznie (2 razy w roku) za poradą Roberta Arthrofos Forte (proszek). Tak jak napisała Dorota, w wątku 'Dodatki na stawy' znajdziesz wszystko szczegółowo. A tak z innej beczki, seterkowi dodawałabym też coś oleistego do domowego jedzonka:), łyżeczkę oliwy z oliwek, oleju lnianego, oleju z wiesiołka itp., są też preparaty weterynaryjne. Działają ogólnie dobrze, no i na sierść też, a to wielka ozdoba rudzielca i u rocznego dopiero się zamienia w dorosłą sierść.
Pozdrawiam
M.
Awatar użytkownika
Robert A.

05 listopada 2011, 20:58

Lub tez omega 3 pochodzącego z ryb,
psinka1

07 listopada 2011, 20:51

ramzes123 pisze:A ja się zastanawiam - może ktoś mi odpowie - jaki jest sens podawania "czegoś na stawy" zdrowym stawom? Zakładam, że zdrowym.
Can vit jest teraz z glukozaminą, prawda?

Ktory Can-Vit jest z glukozamina? :roll:
dorota m

07 listopada 2011, 21:41

Widzialam w zoologu wszystkie 4 z glukozaminą , różnią się opakowaniem nieco od starego Can- Vitu i nieznacznie ceną
ODPOWIEDZ
  • Informacje