Optymalna ilość białka w suchych karmach

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

vivica

05 grudnia 2011, 13:12

Witam,
nurtuje mnie kwestia optymalnej ilości białka w suchej karmie. Analizując składy róznych karm można zauważyć, iż wiele z nich bardzo różni się zawartością białka - w jednych jest to np. 24, 30 %, a w innych aż 40 %. Rozumiem, iż zapotrzebowanie na białko jest zróżnicowane wiekiem i aktywnością psa, natomiast spotkałam się z sytuacją, gdzie york o średniej aktywności karmiony jest karmą o bardzo dużej zawartości białka, np. karmą Orijen. Dlatego zastanawiam się, czy taki sposób żywienia psa jest właściwy ? Proszę o opinie w tej kwestii.
Awatar użytkownika
Robert A.

05 grudnia 2011, 16:33

Na temat białka wiele juz było w archiwum mozna znalesć,natomiast jedno jest pewne trzeba zawsze zastanowić się co jest żródłem białka w karmie,czy roslinne(pułapka poza spiruliną) czy zwierzęce najbardziej odpowiednie dla psów.
vivica

05 grudnia 2011, 17:10

Przeszukałam archiwum i nic konkretnego nie znalazłam, dlatego założyłam ten temat. Kolejna sprawa - skąd mam wiedzieć, czy dana karma zawiera taki czy inny % białka zwierzęcego czy roślinnego, skoro w analizie składu widnieje tylko procentowa zawartość białka ?
Awatar użytkownika
Robert A.

05 grudnia 2011, 18:16

I tu sie kłania uczciwosć producentów karm suchych,jesli skład podają prawdziwy z zawartością to wiadomo,że mięso w składzie na 1 miejscu da więcej białka przyswajalnego,od składu w którym na pierwszym miejscu byłyby zboże,rośliny.
vivica

05 grudnia 2011, 19:05

Rozumiem :)
Jednakże proszę mi powiedzieć, czy przykładowo karmiąc yorka o średniej aktywności, do której zaliczam codzienne zabawy, a nie uprawianie sportów, karmą Orijen, która zawiera sporą ilość białka nie wyrządzę psiakowi krzywdy ?
ODPOWIEDZ
  • Informacje