Witam serdecznie
Mam już 3 miesięcznego szczeniaka - Cocker Spaniel, rudy.
Gdy odbierałem go od hodowczyni, mówiła mi, że nauczyła go jeść karmę - Purina, miał wtedy dwa miesiące. Od początku gdy jest ze mną w domu nie daję mu tej karmy, gdyż wiadomo jakie to świństwo, zamieniłem ją na Royal Canin Mini Junior. Chucky od początku polubił tę karmę, nie mniej jednak dwa tygodnie temu zmieniłem ją na Royal Canin Medium Junior, gdyż w tamtym były za małe krokieciki, które połykał. Zgodnie z konsultacją weta powinien jeść Medium Junior. Przez tydzień karma znikała w ciągu kilku sekund po nasypaniu do miski, od kilku dni jest problem, Chucky nie ma na nią ochoty. Gdy wstawał rano pierwsze co robił to leciał do miski i jadł pokarm, teraz wstanie, napije się wody, powącha pokarm i nic - je dopiero po kilku godzinach jak już jest naprawdę głodny. Nie chcę go głodzić bo jest szczeniakiem więc od razu daję mu coś innego. Producent zasugerował karmić prawie 2 miarkami (wiaderkami) dziennie, nie ma mowy żeby Chucky zjadł taką ilość, maksymalnie je jeden.
Sam już nie wiem co o tym sądzić: przestał lubić karmę, albo po prostu czeka na coś lepszego?
Pytanie do Was: Jaką karmę jakościowo i cenowo podobną do Royal Canina moglibyście polecić? Słyszałem, że są lepsze karmy od Royala w tej cenie (kiedyś pokarm RC był lepszy niż w chwili obecnej).
Chciałem znaleźć sklepy z karmą na wagę (aby wypróbować która Chucky'emu zasmakuje najbardziej), ale ciężko znaleźć taki sklep. Moje pytanie do Was: znacie jakiś sklep internetowy gdzie będę mógł zamówić jakąś małą ilość różnych, dobrych karm? Kupowanie 1kg albo więcej karmy mija się z celem bo Chucky może nie polubić karmy. Próbki tych lepszych karm też ciężko znaleźć.
Bardzo proszę o pomoc bo jestem bezradny, chcę dla niego najlepiej, ale coś mi nie wychodzi...
Royal Canin Medium Junior i problem...
Witam serdecznie!
Ja mam pieska york terier tez z początku zajadała się karmą Royal Canon Junior dla yorków,ale od paru dni mam ten sam problem. Wydaje mi sie ze moja maleńka czeka na cos lepszego po dodatkowo podawałam raz dziennie jako nagroda krokiecika dla szczeniąt. I chyba tu jest problem nasze pupile czuja ze dostawały coś smaczniejszego jak dla nich dlatego nie chcą jejsc karmy.
Co do karm na wagę nie polecam moj weterynarz powiedział ze to największe świństwa! karmy są zwietrzałe i przez to ze są w jakiś tam pojemnikach nie zawsze szczelnie zamknięte mogą znajdować się bakterie szkodliwe dla piesków
A może weterynarz ma takie małe opakowania próbki na sprzedaż bo czasami takie bywają na spróbowanie.
Życzę powodzenia i pozdrawiam .
Ja mam pieska york terier tez z początku zajadała się karmą Royal Canon Junior dla yorków,ale od paru dni mam ten sam problem. Wydaje mi sie ze moja maleńka czeka na cos lepszego po dodatkowo podawałam raz dziennie jako nagroda krokiecika dla szczeniąt. I chyba tu jest problem nasze pupile czuja ze dostawały coś smaczniejszego jak dla nich dlatego nie chcą jejsc karmy.
Co do karm na wagę nie polecam moj weterynarz powiedział ze to największe świństwa! karmy są zwietrzałe i przez to ze są w jakiś tam pojemnikach nie zawsze szczelnie zamknięte mogą znajdować się bakterie szkodliwe dla piesków
A może weterynarz ma takie małe opakowania próbki na sprzedaż bo czasami takie bywają na spróbowanie.
Życzę powodzenia i pozdrawiam .
Miałam ten sam problem... Z tym, że cockerek jadł na początku RC Puppy ( u hodowcy też ), potem przeszliśmy na RC Medium Junior - nie chciał jeść, jak już nie chwycił się przez prawie dwa dni, to zaczęliśmy dosmaczać ( przecież coś zjeść musiał )- a to troszkę gotowanego mięska lub rosołku, olej, jajko, biały ser lub jogurt naturalny, ciutkę saszetki lub puszki - bez smaczku nie ruszył... W końcu się wkurzyliśmy, bo nie po to wydaję prawie 200zł na karmę żeby pies tego nie jadł... Metodą prób i błędów, a raczej kierując się wybrednością psiaka, wybraliśmy Purinę Pro Plan - najbardziej spasowała mu ta z łososiem, ale generalnie zjada każdą wersję smakową i to bez dosmaczania ( teraz jajko i olej tudzież inne w/w frykasy dostaje od czasu do czasu gratis ). A próbowaliśmy i Eukanubę, i Boscha, i Brit, i Acanę, i chyba jeszcze Nutrę - kupiłam troszkę na wagę lub małe opakowania i próbowałam dawać po kilka krokietów - powąchał i tyle. Dopiero ta Purina... Teraz jesteśmy już na karmie dla dorosłych i póki co zjada bardzo chętnie, nie bączy, qupy ok, sierść też...
-
- Informacje
-