JAK ZMIENIAĆ KARME?
Mam pytanko do Pana Jarka. 10-cio miesięczny smooth collie dotychczas karmiony karmą CALIBRA large breed. Z uwagi na m.in. brak tej karmy w KRAKVET jak i na jej nikłą znajomość na rynku ( brak opinii) zmieniam karmę na ACANA puppy large breed. Proszę o wskazania, jak zmieniać karmę. Pies je tylko suche.Jeszcze trochę Calibry zostawiłam. Czy mieszać dziennie obie karmy - np. rano jedna po poludniu nowa, czy też jeden dzień jedna a drugi druga. Czy też moge od razu podac ACANę? Skład ACANy P. dr zna podam więc skład CALIBRY:wilgotność: 10,0% białko: 26,0% tłuszcz 14,0%popiół 8,0% błonnik 4,0% wapń 1,5% fosfor 1,0% sód 0,3% wit. A 16 500 j.m. wit. D3 1650 j.m. wit. E 140 mg wit. B1 4,4 mg wit. B2 0,55 mg wit. B6 4,4 mg wit. B12 0,05 mg amid niacyny 22 mg pantotenan wapnia 11 mg biotyna 0,66 mg kwas foliowy 0,55 mg chlorek choliny 660 mg cynk 90 mg żelazo 78 mg mangan 39 mg jod 0,7 mg kobalt 0,44 mg selen 0,19 mg. W składzie jest: mięso i podroby z drobiu, ryz, kukurydza suszone wytloki buraka cukrowego, owies luskany, tłuszcz drobiowy, tran z łososia, drozdze, węglan wapnia, glukozamina, siarczan chondroityny. Będę wdzięczna za rady - piesek nie ma problemów żołądkowych ale jest raczej niejadkiem.
Na początek mieszasz odrobinę Acany ze starą karmą (25% Acany, 75% Calibry) i tak robisz przez dwa dni. Przez kolejne dwa podajesz posiłek wymieszany w dawce 50% jednej i 50% drugiej. Nastepne dwa dni to 75% Acany i 25%Calibry. Siódmy dzień to 100% Acany.
Dobrze pisze nasza forumowa Dama. Popieram w pełni. NT. Calibry nie będe się wypowiadał bo jej nie znam. Przyjąłem zasade nie mądrzyć się jeśli się czegoś nie zna. Nie mam także wśród pacjentów psów na tej karmie przynajmniej nic o tym nie wiem.
-
- Informacje
-