pyt.do Doktora
Witam Mam pytanie pisałam o tym w innym dziale ale chyba zaden weterynarz juz tam niezagląda.otóż mój pies 9 miesieczny dostaje acane large breed. nie chce jej suchej jesc. najlepie jzjada zmieszana z czyms. uwielbia mieso bez kosci surowe wielkosci paczki smalcu. myslalam zeby podawac mu dwa razy dziennie z acana po poł kostki.tylko czy takie zywienie jest zdrowe?chce dla psiaka jak najlepiej.niejest wygłodzony ale schudł dosc. bardzo mu smakuje to mieso i zawsze czysci miske do dna. od czasu do czas mozna mu wprowadzic ryz czy kluseczki ale to mieso w zmianie z np wolowina wieprzowina. pies jest wesoly niema zmian jakis powazniejsyhc wiec pewnie to zachcianki.jest dosc uparty i stad mu ulegamy w jedzeniu bo robi przy karmie dosc dlugie strajki.pozdrawiam proszę o szybką odpowiedz.
Uważam, ze takie dodawanie mięsa, ryżu czy makaronu do karmy mija się z celem podawania suchego jedzenia. Acana to jest karma dobra, nie trzeba podawać do niej raczej witamin- nie mówiąc o jakichś składnikach uzupełniających, jak mięso. Uważam, że albo będziesz psu gotować albo będziesz karmić go suchą. Dodając jakieś składniki rozbilansowujesz karmę, tym bardziej że pół kostki tego mięsa (nie wiem za bardzo jak to wygląda) to jak się domyślam nie jest mało. Moim zdaniem nie powinnaś/powinieneś stosować tego typu dodatków.
w samym mieszaniu nie ma jakichć poważniejszych ujemnych skutków zdrowotnych. Oczywiście pojawia się problem rozbilansowania karmy itp. kłopoty z dodatkami witaminowymi, ale skutków zdrowotnych nie ma żadnych.