Orijen
Mam starszego psa-cukrzyka, który w tej chwili je RC Obesity, jednak właśnie skończył nam się worek więc pomyślałam że może warto zmienić karmę zwłaszcza że tą je już od dłuższego czasu i chyba mu się znudziła a poza tym boję się że nie urozmaicona dieta może doprowadzić do braku jakiś witamin minerałów itp. Kolejną rzeczą jest fakt że porównując składy tych karm Orijen wypada dużo lepiej, a cenowo wychodzi na to samo. I tu proszę o opinie: co sądzicie o takiej zmianie? Najchętniej posłucham kogoś kto zna się chodź trochę na żywieniu psów. Chętnie też poczytam opinie o Orijenie.
-
skoro cukrzyk to ta, która ma najmniejszą ilość węglowodanów. Z drugiej strony bardzo często z cukrzycą wiążą się obciążenia i choroby nerek, więc za duża ilość białka też może być nie wskazana, z tym że zboża też będą niestety je obciążać... A co lekarz mówił o karmie?
Podoba mi się Orijen bo posiada mało węglowodanów i dla cukrzyka by się nadawał, Jednak również zastanawia czy ta ilość białka nie będzie miała złego wpływu na nerki. Jeżeli chodzi o weterynarza to jutro się do niego wybieram aby zapytać co sądzi o tej zmianie.
-
coś trzeba do tej karmy włożyć, jeżeli białka jest 40% to wypełniaczy 60, jeżeli 20%, to węglowodany lecą w górę. Ja bym chyba skłaniała się ku białku, bo dla psa jest bardziej fizjologiczne, ale tylko przy stałej kontroli pracy nerek. Swoją drogą, tak z ciekawości, jak wygląda leczenie psa chorego na cukrzycę?
Jeżeli chodzi o cukrzycę to pies, tak samo jak ludzie dostaje insulinę, chodź wydaje mi się że z psem jest łatwiej. Mój pies dostaje ją raz dziennie (większość psów dostaje 2 razy), zawsze o tej samej godzinie i jeść 2 razy dziennie co 12h. Dostaje zawsze to samo. Oprócz tego raz na jakiś czas trzeba kontrolować poziom cukru. Dzięki temu przez większość doby jego cukier utrzymuje się w normie, czasem nieznacznie ją przekracza (ale to normalne). Gorzej jest jeżeli chcemy sami gotować psu, bo jak wiadomo wszystko ma inny indeks glikemiczny. Tu nawet jeżeli pies dostawałby to samo to różnicę może zrobić gorzej ugotowany makaron. Wiem że osoby które same gotuję same mierzą swoim psom poziom cukru nawet kilka razy dziennie. Jeżeli chodzi o objawy cukrzycy, to pies zaczyna bardzo dużo pić. Mój nie był w stanie wytrzymać 6h bez sikania.
-
to tak jak u ludzi kontrolujcie nerki i wątrobę koniecznie, myślę że rozsądnie byłoby raz na miesiąc jeśli was na to stać. Tak na wszelki wypadek. A insulinę dostaje przed jedzeniem czy po?
-
- Informacje
-