Witam mam pytanie odnośnie mojego pieska pinczera miniaturkę, piesek jest baardzo żywiołowy, dużo je dużo pije a mimo wszystko jest strasznie chudy wręcz przeraźliwie,aż widać mu żebra nie wiem czym to jest spowodowane im więcej dawkuje mu karmy tym cześciej piesek się wypróżnia (nawet po 4 razy na dzień )ale przytyć nie tyje Odrobaczany był na przełomie sierpnia -września zeszłego roku.Co może być tego przyczyną ??Robaczki?? Jego nadmierna ruchliwość ??Szybka przemiana materii ??Nieodpowiednia karma ??Czy może to być przez stres ?? Piesek baardzo źle znosi siedzenie samemu w domu szczeka, psoci i wypróżnia się podczas naszej nieobecności próbujemy różnych metod by ograniczyć jego stres np zostawiamy mu ubrania z naszym zapachem, kupiliśmy mu nawet klatkę( czytałam o metodach z kenel klatką).W tym tygodniu wybieram się z nim do weterynarza bo jego wychudzone ciało mnie przeraża ale oczywiście lepiej zasięgnąć wiedzy w kilku źródłach Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam
A tak to wygląda
Przerażliwie chudy Pinczerek nie tyje :(
Je różne karmy Darling -Purina, Friskies, Chappi różnie kupujemy. Piesek był odrobaczany na przełomie sierpnia -września jak wspominałam
Bez względu na przyczynę(może mieć wiele podłozy)zmień karmę czym prędzej.Jeśli masz ograniczenia finansowe doradzimy coś rozsądnie,jesli nie masz bedzie jeszcze łatwiej.PaniOdPinczerka pisze:Je różne karmy Darling -Purina, Friskies, Chappi różnie kupujemy. Piesek był odrobaczany na przełomie sierpnia -września jak wspominałam
Zamówiłam dzisiaj karmę Royal Adult Small Dog dla małych piesków taką poleciła mi Pani weterynarz mam nadzieje że piesek przytyje
Pani weterynarz nie zna się na karmach,a poleca to co ma aktualnie w sprzedaży lub to kto ją sponsoruje!
Poleciła karmę słabej jakości,z kiepskim przyswajaniem .Pani Wetka powinna się zając leczeniem (z całym szacunkiem bo nie znam kobiety)a nie żywieniem o którym nie ma najprawdopodobniej pojecia(mozna to osądzić po doradzonej karmie)
Oczywiście biorąc pod uwagę to czym do tej pory był karmiony pies to i tak krok milowy.
Poleciła karmę słabej jakości,z kiepskim przyswajaniem .Pani Wetka powinna się zając leczeniem (z całym szacunkiem bo nie znam kobiety)a nie żywieniem o którym nie ma najprawdopodobniej pojecia(mozna to osądzić po doradzonej karmie)
Oczywiście biorąc pod uwagę to czym do tej pory był karmiony pies to i tak krok milowy.
-
A czy pani weterynarz, oprócz polecenia wątpliwej jakości karmy, skłonna jest dopatrywać się jakichś przyczyn zdrowotnych tego wychudzenia? Zaleciła odrobaczanie? Mija siódmy miesiąc od ostatniego odrobaczania, więc nie należy wykluczać, że jest konieczne. On jest naprawdę bardzo chudy, mimo że - jak piszesz - dużo je. To niepokojące. Badania krwi by nie zaszkodziły.
Pani weterynarz odrobaczyła pieska kazała wprowadzić tą karme po 2-3 tygodniach mam przyjść na kontrole jeśli piesek nic nie przytyje ma mieć robione badania w kierunku tarczycy.
Mówiąc szczerze jestem zaskoczona bo czytając temat Najlepsza karma Pan Jacek wymienia trzy wiodące karmy eucanuba, hills, royal a tutaj piszecie że to słaba karma ??
-
a kiedy to było? czytając dalej (a wątpię żebyś przebrnęła przez cały wątek) dojdziesz do AKTUALNYCH informacji. Kiedyś nie było takiego wyboru jak teraz. Częste i duże wypróżnienia świadczą tylko o tym ile karmy się NIE przyswoiło. Wrzuć chrupkę chappi do wody i za dwie godziny zobacz co się stanie. I teraz sobie pomyśl, że to się działo w żołądku Twojego psa. Na tym forum masz pasjonatów żywienia, niesponsorowanych przez żadną firmę (nie zaniepokoiło Cię to ile plakatów, karteczek, kubków, książeczek zdrowia w gabinetach jest z logiem RC? Twoja pani weterynarz albo jest niedouczona w kwestii żywienia, albo dostaje spore profity za każdy sprzedany worek) pomijam fakt, że karma jest kompletnie nie dobrana pod względem linii, powinna być wysokoenergetyczna. niech piesek doje tą karmę (no chyba że możesz sobie pozwolić za inny zakup, a tą na przykład oddać do schroniska) i zamów następną (przez internet jest dużo, dużo taniej). Robert na pewno doradzi Ci jaką.
Powinnaś na wszelki wypadek zrobić psu morfologię i biochemię (powinno się je wykonywać co rok) - być może w kwestii zdrowotnej coś nie gra, może jakiś nowotwór? Może są problemy z trzustką, wątrobą? Takie rzeczy trzeba sprawdzać.
Powinnaś na wszelki wypadek zrobić psu morfologię i biochemię (powinno się je wykonywać co rok) - być może w kwestii zdrowotnej coś nie gra, może jakiś nowotwór? Może są problemy z trzustką, wątrobą? Takie rzeczy trzeba sprawdzać.
Karmę akurat zamawiałam przez internet nie kupowałam jej w gabinecie. Hm... to jest dość dobry weterynarz mówiąc szczerze sprawdzony przez mnie bo wielu moim zwierzakom w dość ciężkich przypadkach pomogła. To jaką karmę najlepiej mu kupić??
-
- Informacje
-