DOLFOS ArthroDol czy Inflamex

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

begi

26 marca 2012, 11:11

Który z preparatów jest skuteczniejszy? - oba w składzie posiadają czarci pazur (diabelski szpon).
Macie jakieś doświadczenia z tym Dolfosem?
Czy Dolfos Arthrodol można stosować przez dłuższy czas, czy tylko doraźnie, przeciwbólowo?
Awatar użytkownika
Robert A.

26 marca 2012, 11:35

Znam obydwa preparaty bardzo dobrze,trudno tu pisac który bardziej jest skuteczny,ale do dłuższego podawania wybrałbym Inflamex.Różnią się składem Inflamex oprócz czrciego pazura ma w składzie Yuccę,natomiast Arthrodol ma w składzie MSM(nie ma wzmianki czy to jest czysta forma 99.9% a taka powinna być)
Jeden i drugi preparat powinno podawać się przez dłuższy okres,mimo,ze producent Dolfosu zaleca krótkotrwałe podawanie produktu .Wg mojej wiedzy jest to ogromny błąd ,gdyż Czarci pazur pierwsze efekty przynosi dopiero po ok 3 tygodniach stosowania.(juz na ten temat pisałem)
begi

26 marca 2012, 11:42

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Prawdopodobnie jeszcze w kwietniu poddamy naszego psiaka ponownej operacji rekonstrukcji zerwanego więzadła krzyżowego w kolanie ( pisałam o tym w osobnym wątku w dziale dot. zdrowia).
Pies aktualnie dostaje zwykły Arthofos.
Czy po operacji powinnam wzbogacić suplementację np. o Arthrofs Ha, inflamex lub ArthroDol?

Mam jeszcze pytanie - nieco może nie na temat - czy są preparaty dla ludzi zawierające czarci pazur?
Awatar użytkownika
Robert A.

26 marca 2012, 11:59

Weterynarz z pewnościa cos zaleci po operacji,ale ja ze swojej strony polecam Inflamex w tym konkretnym przypadku Twojego psa(jest jeszcze odpowiednik dla koni Ache Less)
Na rynku są ludzkie preparaty z Czarcim pazurem (nie jest ich zbyt wiele)min Reumaphyt ,natomiast dla psów go nie polecam gdyz sporo psów miało po nim problemy jelitowe,wymioty.
begi

26 marca 2012, 12:34

Robert A. pisze:Weterynarz z pewnościa cos zaleci po operacji,ale ja ze swojej strony polecam Inflamex w tym konkretnym przypadku Twojego psa(jest jeszcze odpowiednik dla koni Ache Less)
Na rynku są ludzkie preparaty z Czarcim pazurem (nie jest ich zbyt wiele)min Reumaphyt ,natomiast dla psów go nie polecam gdyz sporo psów miało po nim problemy jelitowe,wymioty.
Po poprzedniej operacji ( rok temu) lekarz NIC nie zalecił - ani leków, ani rehabilitacji - NIC :(
Od dłuższego już czasu szukam lepszego, bardziej godnego zaufania lekarza, ale nie mogę się zdecydować na nikogo..
Na razie podaję psu dolfos, ewentualnie wzbogacę dietę o jeszcze inny preparat, choć wiem - i to potwierdził też dr Jarek, że tylko operacja rozwiąże problem kolana.
Pytałam o leki ludzkie z myślą o człowieku nie o psie - mam bliska osobę z ciężkim zwyrodnieniem stawów, "zwykłe" suplementy z glikozaminą i chondroityną niewiele dają, a jak długo można brać leki przeciwbólowe? - no przecież nie ciągle..
Pomyślałam sobie, że jeśli tak skuteczny jest ten czarci pazur u psów, to może i u człowieka by się sprawdził?
Awatar użytkownika
Robert A.

26 marca 2012, 13:19

Dla ludzi bardziej polecam preparat z naturalną Bosweliną,po prostu Boswelina.
tracershy

26 marca 2012, 19:12

Ja z osobistego doświadczenia też bardziej polecam Inflamex, dużo lepiej poradził sobie z chorymi stawami psa niż ArthroDol. Przy stosowaniu arthroDolu musiałem zwiększyć dawkowanie do 3 tabletek na dobę, a po jakimś czasie i to było mało. Zamieniłem na Inflamex i wystarczy zalecana na opakowaniu dawka, pies jest wciąż w dobrej kondycji. Teraz właśnie zrobiłem 2 tygodniową przerwę, po 3 miesiącach stosowania i nie ma śladu po niedawnych przebojach ze sztywnością i bólami. Choć z pewnością znaczny udział w tym sukcesie ma jednocześne stosowanie ArthroHa. I myślę, że jednak Inflamex przy dłuższym stosowaniu wychodzi taniej.
Awatar użytkownika
Robert A.

26 marca 2012, 19:20

Dobrze,ze wspomniałeś o Arthro Ha,bo miał on znaczny wpływ początkowy na stan zdrowia Twojego psa.
Gayka

14 stycznia 2013, 20:11

Poradźcie mi proszę, czy chondroitynę i glukozaminę można przedawkowac? Kupiłam Arthrofos i dawkowanie to 1 tab na 20 kg ( po ok 300 mg glukoz i chondro) . Na mojego 10 kg psa powinnam dać o,5 tab. Czy musze dzielić te tab czy taka ilość jak w całej tab jej nie zaszkodzi? Oprócz tego obie substancje są w karmie, którą dostaje psica.
dorota m

15 stycznia 2013, 10:53

Na Twoim miejscu podawałabym tyle ile jest na ulotce. ( czyli 1/2 tabl na 10 kg) zapobiegawczo , różne są opinie na ten temat .Były jakieś badania , i duże , naprawdę duże ilości mogą okazać się szkodliwe . Ja osobiscie podaję połowę zalecanej dawki owczarkowi, ale nie ma problemów ze stawami. W karmach są znikome ilości chondroityny i glukozaminy nie odgrywają ważnej roli.
Gayka

15 stycznia 2013, 22:29

dorota m pisze:Na Twoim miejscu podawałabym tyle ile jest na ulotce. ( czyli 1/2 tabl na 10 kg) zapobiegawczo , różne są opinie na ten temat .Były jakieś badania , i duże , naprawdę duże ilości mogą okazać się szkodliwe . Ja osobiscie podaję połowę zalecanej dawki owczarkowi, ale nie ma problemów ze stawami. W karmach są znikome ilości chondroityny i glukozaminy nie odgrywają ważnej roli.
dziekuję, chyba tak właśnie zrobię .
Awatar użytkownika
Robert A.

16 stycznia 2013, 09:53

Nawet jeśli w karmie jest ochrona stawów to pies ma nie lada problem aby z niej skorzystać(przyswoić)i w efekcie jest to placebo
Gayka

16 stycznia 2013, 10:08

Robert A. pisze:Nawet jeśli w karmie jest ochrona stawów to pies ma nie lada problem aby z niej skorzystać(przyswoić)i w efekcie jest to placebo
Robercie, czy w takim razie w/g Ciebie mogę podwac całą tabeltkę ?
Awatar użytkownika
Robert A.

17 stycznia 2013, 22:52

Ja osobiście tak bym zrobił na Twoim miejscu.
Gayka

18 stycznia 2013, 09:17

Robert A. pisze:Ja osobiście tak bym zrobił na Twoim miejscu.
wielkie dzięki !
ODPOWIEDZ
  • Informacje