Witam,
Miesiąc temu u mojego Yorczka (10lat) zdiagnozowano niedomykalność zastawki dwudzielnej .
Przepisano mu leki i polecono odchudzić.
Pies waży 5,5kg -przy czym nie jest to ten najmniejszy model.
Szukam "złotych środków" na odchudzanie.
Pies je 2 razy dziennie - gotowane mięso drobiowe z ryżem i marchewką, na przemian z makaronem (kilka lat temu miał problem z wątrobą i tak polecono go odżywiać).
Jeśli chodzi o ruch - aktualnie nie możemy za dużo chodzić, gdyż pies się szybko męczy. Poza tym jest coraz cieplej, co również nie wpływa korzystnie na długie wędrowanie. Wychodzimy z nim 4 razy dziennie - trasy ok. 20 minutowe.
Zastanawiam się nad zmianą odżywiania? Czy jest np. jakaś karma, którą mogłabym mu dawać i przynosiłoby to jakieś efekty? Pies ma ogromny apetyt.
Odchudzanie chorego Yorczka
Ryż to gwóźdź do trumny.
Przy karmieniu psa otyłego to podstawowa zasada - ZERO ZBÓŻ!
Jeśli pies woli jeść jedzenie świeże to doradziłabym barf.
Z racji tego, że psiak jest już niemłody można kości zastępować zmielonymi na pył skorupkami jajek lub syntetycznym wapniem.
Mam sukę która rodzi, na barfie momentalnie wraca do wagi sprzed ciąży a ma spore skłonności do nadwagi.
Spróbować nie zaszkodzi tylko wypadałoby gruntownie się do barfu przygotować Ale tu są ludzie ktorzy wiedzą więcej, zapewne Ci pomogą lepiej niż ja.
Karmy light są, tylko w większej mierze na pierwszym miejscu kukurydza w składach - tak nie ma prawa być, to psa zapycha a nic mu nie daje - zwyczajne puste kalorie tak jak ryż i makarony, obniżona jest jedynie zawartość tłuszczu.
Ja tak sądzę, chyba, że ktoś znalazł lepsze suche karmy light niż ja to zwracam honor
Przy karmieniu psa otyłego to podstawowa zasada - ZERO ZBÓŻ!
Jeśli pies woli jeść jedzenie świeże to doradziłabym barf.
Z racji tego, że psiak jest już niemłody można kości zastępować zmielonymi na pył skorupkami jajek lub syntetycznym wapniem.
Mam sukę która rodzi, na barfie momentalnie wraca do wagi sprzed ciąży a ma spore skłonności do nadwagi.
Spróbować nie zaszkodzi tylko wypadałoby gruntownie się do barfu przygotować Ale tu są ludzie ktorzy wiedzą więcej, zapewne Ci pomogą lepiej niż ja.
Karmy light są, tylko w większej mierze na pierwszym miejscu kukurydza w składach - tak nie ma prawa być, to psa zapycha a nic mu nie daje - zwyczajne puste kalorie tak jak ryż i makarony, obniżona jest jedynie zawartość tłuszczu.
Ja tak sądzę, chyba, że ktoś znalazł lepsze suche karmy light niż ja to zwracam honor
http://www.krakvet.pl/trovet-weight-red ... -2337.html
W trudnych przypadkach przynosi spore efekty,
W trudnych przypadkach przynosi spore efekty,
-
- Informacje
-