Mieszanie suchych karm

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

barbarasz49

27 sierpnia 2012, 12:40

Bardzo proszę o zdanie w następującej sprawie: od dłuższego czasu podaję mojej 1,5 rocznej suce karmę Bewi-dog,no ale w/g zdania Pana Roberta nie posiada ona wszystkich składników niezbędnych dla rozwoju młodego psa, zaczęłam ją mieszać z karmą Taste of the wild wetlands canine. Czy popełniam duży błąd w żywieniu pieska? Mam jeszcze około 10 kg Bewi-dog dlatego chcę go zużyć no i już potem przejść na karmienie TOTW bo czytałam, że ta karma spełnia wymogi właściwego żywienia?
Awatar użytkownika
Robert A.

28 sierpnia 2012, 09:40

Teoretycznie nie powinno sie mieszać suchych karm różnych producentów,różnej jakości.
W wyjątkowych sytuacjach można.
Byłem zagorzałym przeciwnikiem mieszania 2 różnych karm ze sobą,ale wiem(na przykładzie moich psów i ich zdrowia) ,ze nie ma nic w tym złego wbrew temu co opisują producenci karm.
Oczywiście zakładam,że pies jest zdrowy a właściciel ma pojęcie o żywieniu.

W Twojej konkretnej sytuacji jeśli jest wszystko wizualnie ok z psem,dokończyłbym Bewi Doga w proporcjach około
( 30% Bewi Dog.):(70% TOTW)
chicquita

28 sierpnia 2012, 10:35

Dokładnie tak :)
barbarasz49

28 sierpnia 2012, 11:11

Dziękuję serdecznie dokładnie tak zrobię, a potem już przejdę na jedną karmę. Chciałam na TOTW ale ma strasznie drobne granulki w przeciwieństwie do Bewi,a moja labka lubi właśnie większe. Robercie ponieważ odradzałeś mi Bewi, myślę że Marcus Muhle jest wartościową karmą i ma duże kawałki,które w tej chwili mając parę próbek 80g daję suni jako przysmak przy szkoleniu i wcina aż jej sie uszy trzęsą! Doradź na która karmę się zdecydować TOTW czy Marcus Muhle?
tracershy

28 sierpnia 2012, 11:30

Jeśli Twój pies lubi duże granulki to wybierz Marcusa. Ja ze swoją dalmatynką miałem problemy z doborem karm. Większość karm była łykana, bo nie dość, że wybredzała każdą karmą, to jeszcze nie chciała gryźć i większość łykała. Marcus ma spore paski i tutaj każdy jest gryziony. Poza tym smakowo jest nie do pobicia. Psina niezmiennie ma na nią ochotę i tutaj Marcus wygrał nawet z fitminem.
Awatar użytkownika
Robert A.

28 sierpnia 2012, 13:38

Co pies to inny smak,natomiast MM jest znakomity co potwierdzaja także opinie Niemców na zoo+.de
Trudno doradzić i być odpowiedzialnym za ta czy inna karmę-łatwiej odradzić :wink: .
Z Twojego opisu i tego,że TOTW ma chwilowo złą prasę możesz przejść na MM,naprawdę ciężko coś gdybać,myslę,że MM jest mniej "inwazyjny"łatwiej jest psa prowadzić na tej karmie-mam takie spostrzeżenia od pewnego czasu.
ODPOWIEDZ
  • Informacje