pies zjada chusteczki

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

30 stycznia 2013, 15:22

pies zjada na spacerach chusteczki higieniczne, co moze byc tego przyczyna??? odchodow nie rusza.
barbarasz49

30 stycznia 2013, 15:39

Moja sunia też porywa ale w domu chusteczki jak leżą gdzieś na wierzchu i je wcina.Śmiejemy się że wyciera sobie pupę od wewnątrz.Chowamy je skrupulatnie a jednak "małpa" ciągle jakąś znajdzie albo wyciągnie z kieszeni i jeszcze przychodzi się pochwalić że właśnie kończy "posiłek".
Gość

30 stycznia 2013, 16:03

tylko ze czesto te chusteczki sa zasmarkane (fuj)
barbarasz49

30 stycznia 2013, 16:17

To nie wesoło,moja zjada czyste bo te brudne od razu wywalamy do kosza.Ja już pisałam że są takie tabletki Rumen tab i to się podaje pieskowi jak zjada kupy no i na apetyt. Może akurat zadziałają też przeciw zjadaniu brudnych chusteczek,bo nie wiadomo czy pieska kusi sama chusteczka czy jej zawartość?
Gość

30 stycznia 2013, 16:29

pies dostaje rumen tabs, zwacze jagniece/baranie (po wolowych ma rozwolnienie).
barbarasz49

30 stycznia 2013, 17:02

No to faktycznie masz problem,może wymyślić jakąś karę która by mu uświadomiła że nie wolno ruszyć chusteczek.Nie jakąś okrutną, ale taką żeby mu się kojarzyła co się stanie jak znowu pożre chusteczkę.
SleepingSun

30 stycznia 2013, 17:52

np. jaką barbaro?
barbarasz49

30 stycznia 2013, 18:02

Kurczę,nic mi póki co nie przychodzi do głowy musiałabym znać charakter pieska żeby coś wymyślić. Ja np.jak się labka bardzo rozbryka zapinam jej na krótko kantar na mordkę,u niej to akurat działa,zaraz jest spokojna jak aniołek.Czasami tylko wystarczy jej pokazać kantar i już wie gdzie jej miejsce i jak się ma zachowywać.
Snedronningen

30 stycznia 2013, 18:10

Gościu, zawsze możesz psa nuczyć nie podejmowania rzeczy z ziemi. Możesz też nauczyć psa komendy "nie rusz".
Ja sie zastanawiam jak wyglada Twoja reakcja, gdy pies znajdzie na spacerze chusteczkę.
SleepingSun

30 stycznia 2013, 18:12

zakładanie psu kagańca jest metodą, ale doraźną zabezpieczającą psa przed pobieraniem pokarmu. należy go po prostu nauczyć, że niepobieranie pokarmu z ziemi jest fajniejsze niż pobieranie. wygląda to tak: bierzesz psa na smycz, namierzasz chusteczkę (tak żebyś zdążyła zareagować). jak już pies będzie do niej sięgał mówisz ''zostaw'' i skracasz smycz na tyle, żeby nie mógł jej dosięgnąć. kiedy pies się zorientuje, że nic z tego i odsunie się, odwróci - cokolwiek - mówisz ''super'' i dajesz super smakola. powtarzać do skutku. jeżeli to dobrze przeprowadzisz nawet nie będziesz musiał/a mówić zostaw :) oczywiście jest to proces długotrwały, tydzień fazy wstępnej (kontrolowane przez Ciebie sytuacje) a potem do skutku ćwiczenia wyrywkowe (losowe). zawsze musisz sowicie nagrodzić psa za niepodjęcie jedzenia/chusteczki.
Seiti

30 stycznia 2013, 19:48

Kiedyś pisałam o namiętnej miłości Neyi do chusteczek. Doszłam do wniosku, że w naszym przypadku było to wyładowanie frustracji. Miało to miejsce kiedy suka nie była zaspokojona, u nas wszelkie niszczenie było moją winą bo jej nie zaspokajałam pod względami fizycznymi i psychicznymi. Nauczona jest oczywiście komendy "nie rusz" i nią się posiłkuję przy nudnych dla niej spacerach.(wtedy zauważa chusteczki) Ktoś mi kiedyś pisał czego może to być przejawem, ale niestety nie pamiętam... co pies je?
Gość

30 stycznia 2013, 23:35

Podstawa to sucha karma (obecnie josera festival, wcześniej brit care z jagnięciną, husse optimal). Dodatki: ser biały, puszki, oleje rybne i roslinne, suszone algi, jogurt naturalny, jabłka, marchew surowa, żwacze, smaczki (jako nagroda). Dostaje też gotowane jedzenie.
barbarasz49

31 stycznia 2013, 12:20

Wydaje mi się że sposób jaki podaje Sleeping Sun sprawi, że pieskowi przejdzie ochota na konsumowanie zasmarkanych chusteczek.
ODPOWIEDZ
  • Informacje