Poszukiwane małe granulki
Niedługo będę musiała kupić karmę dla moich suczek. Gapa ma już 11-12 lat więc chyba najwyższy czas kupić coś dla seniora. Tylko, że ona musi mieć małe granulki i najlepiej miękkie (takie jakie są w Fitmin mini maitenance) bo albo nie zje wcale albo będzie łykać. Czy ktoś wie w których karmach dla seniorów są takie małe granulki? Interesuje mnie Bento Kronen, Brit Care, Nutra Gold...
No właśnie takiej small senior szukam ale na razie chyba tylko Brit premium senior small znalazłam a to pewnie nie to samo co brit care jeśli o jakość chodzi
Zastanawiam się jeszcze nad inną alternatywą... Z racji posiadania małych psiaków tylko, że w różnym wieku ekonomiczniej kupować jedną karmę i tak sobie myślę, czy miałoby sens kupowanie nadal karmy dla zdrowego młodego psa i np dodawanie jakiś suplementów dla starszej suki? One jedzą tylko na śniadanie i na wyjazdach suchą karmę (głównie po to, żeby dostarczyć im innych niż w gotowanej karmie składników i żeby na urlopie i wyjazdach łatwiej było je karmić) Przez SleepingSun która napisała o truciu psów konserwantami postanowiłam zmienić karmę na jakąś "bezpieczniejszą" i w ogóle mam teraz mętlik w głowie Mądre rady i wskazówki mile widziane
Zastanawiam się jeszcze nad inną alternatywą... Z racji posiadania małych psiaków tylko, że w różnym wieku ekonomiczniej kupować jedną karmę i tak sobie myślę, czy miałoby sens kupowanie nadal karmy dla zdrowego młodego psa i np dodawanie jakiś suplementów dla starszej suki? One jedzą tylko na śniadanie i na wyjazdach suchą karmę (głównie po to, żeby dostarczyć im innych niż w gotowanej karmie składników i żeby na urlopie i wyjazdach łatwiej było je karmić) Przez SleepingSun która napisała o truciu psów konserwantami postanowiłam zmienić karmę na jakąś "bezpieczniejszą" i w ogóle mam teraz mętlik w głowie Mądre rady i wskazówki mile widziane
małe granulki ma fitmin i royal canin... czyli obie nie wskazane oraz o ile nic się nie zmieniło to acana wersja bez zbóż (kupowałam trzy lata temu i granulat był na prawdę mały)
miałam ten sam problem co ty czyli starszego psa małej rasy i dużego szczeniora (teraz to dorosły 50kg pies). ja rozwiązałam go na niekorzyść starszego czyli kupowałam karmę dla szczeniąt ras dużych a teraz (z powodów finansowych nie mogę pozwolić sobie na barfa w ich przypadku) przerzucam je na karmę bezzbożową gdzie nie ma podziału na wiek, rasę itd.
miałam ten sam problem co ty czyli starszego psa małej rasy i dużego szczeniora (teraz to dorosły 50kg pies). ja rozwiązałam go na niekorzyść starszego czyli kupowałam karmę dla szczeniąt ras dużych a teraz (z powodów finansowych nie mogę pozwolić sobie na barfa w ich przypadku) przerzucam je na karmę bezzbożową gdzie nie ma podziału na wiek, rasę itd.
-
acana i totw mają mały granulat (totw mniejszy) - mogę wstawić zdjęcia jak sobie życzysz. mogę też obfocić bento kronen (VL), ale granulki ma większe - przynajmniej wersja z rybą i jagnięciną - bo, każda wersja granulki ma inne, dostosowane do wielkości jeśli ta firma Cię interesuje to możesz się przespacerować na pętle na mistrzejowice (tam gdzie 128 i 178 kończy trasę), tam mają karmy w workach na wagę w normalnych cenach (czasem na kg wychodzi taniej niż małe worki w sklepach int) i można sobie obejrzeć
Dawno nie byłam w tamtym sklepie...odkąd moje psy zaczęły jeść fitmina, którego tam nie mają. Gapa z Kolą robiły tam zawsze "porządki" znaczy się czyściły podłogę ze wszystkich chrupek I jeszcze dodatkowo dostawały po smakołyku na odchodnym. Jak szłam z nimi w porzeczki to mi zwiewały w kierunku tamtego sklepu Muszę się tam faktycznie wybrać i zobaczę czy coś ciekawego znajdę dla Gapy. Acanę dawniej tam mieli i bento krona też. I od razu Gapa będzie miała darmową degustację
-
tak, jest tam i acana i bento (ta lepsza wersja), bo kupowałam obie ostatnio ja w ogóle bardzo lubię tamten sklep, jeden z niewielu porządny i uczciwy. nie ma problemów ze zwrotami w razie czego, a i właściciele znają się na rzeczy i potrafią doradzić
Odwiedziłam sklep zoo w Mistrzejowicach i...nie mają karm dla seniorów chyba wcale Być może Hills był dla starszych psów ale Gapa go wypluła (tak jak inne karmy, które jej podawaliśmy w sklepie) Tylko acana zyskała aprobatę ale zwykła tzn dla dorosłych psów małych ras. Patrząc w internecie wymiękłam. Cena za mały worek, niecałe 3 kg, acany senior kosztuje jeśli dobrze pamiętam ok. 70 zł, a duży worek dla jednego małego psa to zdecydowanie za dużo... Rok by to jadła...
Tylko czy to smaczna karma? Gapa w sklepie tylko acany nie wypluła. Po Fitminie trudno będzie jej dogodzićGayka pisze:malusie granulki ma Nutram wersja bezzbożowa dla małych psów. dla mojej jamniczki były zbyt małe.
A jaka jest wielkość granulek dla seniorów?mila90 pisze:Ja kupowałam właśnie bento i suczka była bardzo zadowolona
Zdobyłam dzisiaj najmniejsze dostępne opakowanie acany dla seniorów Granulki są małe. Jeszcze nie otworzyłam więc nie wiem jak dokładnie wyglądają.psinka7 pisze:A może Purina Pro plan?Dla seniora? Ja dla moich seniorów ją używam.
Przy okazji dostałam ulotkę, z której dowiedziałam się, że jest też acana bezzbożowa i chyba nawet jest w "moim" sklepie na wagę. Jest tam napisane, że nadaje się dla szczeniąt i psów dorosłych. Wcześniej 89ola napisała, że karmi swoje psy karmami bezzbożowymi i że tam nie ma podziału na wiek. Ciekawa jestem czy seniora też mogę nią karmić, a jeśli tak to czy trzeba coś dodawać do jedzenia starszej suczce.
-
w sklepie na mistrzejowica acana bezzbożowa jest. nie wiem czy się nada, bo jest dość tłusta i Nuria jej nie tolerowała jakoś idealnie. szczerze powiem, że nie wiem czym różni się jedzenie dla starszego psa od jedzenia dla psa dorosłego... ja bym nie celowała w stricte karmę dla seniorów, bo to tylko chwyt marketingowy i masa wypełniaczy, które żadnemu psu nie służą.
Od wczoraj wiem, że właśnie w tym sklepie jest ta acana tyle, że do wczoraj nie miałam pojęcia, że w ogóle istnieje acana bez zboża. Nawet kilka rodzajów jest Kończymy ulubionego fitmina. Za chwilę zacznę go mieszać z acaną tą, którą mam i zobaczymy czy coś się zmieni. Ależ zła jestem na producenta fitmina! Myślałam, że długo nie będę musiała myśleć o innej karmie Już nawet myślałam o całkowitej rezygnacji z suchej karmy ale na wyjazdach się przydaje.
ja ponad rok byłam wielką miłośniczką fitmina, małe granulki, kupki wielkości polnej myszy*2 na dzień u ponad 40kg psa, piękna sierść, karma jedzona z apetytem i worek 15kg starczał na ponad miesiąc (inne ok 25dni)
do czasu kiedy na forum nie dowiedziałam się czym konserwowana jest karma....niestety przy psie z % genu berneńczyka panicznie boję się wszystkiego co może powodować nowotwór
do czasu kiedy na forum nie dowiedziałam się czym konserwowana jest karma....niestety przy psie z % genu berneńczyka panicznie boję się wszystkiego co może powodować nowotwór
-
- Informacje
-