Poszukiwane małe granulki

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Lidan

28 lipca 2013, 22:49

Niedługo będę musiała kupić karmę dla moich suczek. Gapa ma już 11-12 lat więc chyba najwyższy czas kupić coś dla seniora. Tylko, że ona musi mieć małe granulki i najlepiej miękkie (takie jakie są w Fitmin mini maitenance) bo albo nie zje wcale albo będzie łykać. Czy ktoś wie w których karmach dla seniorów są takie małe granulki? Interesuje mnie Bento Kronen, Brit Care, Nutra Gold...
89ola

29 lipca 2013, 10:39

w tym dokładnie nie pomogę ale jeżeli istnieje wersja senior mini (dla ras małych) to ta karma POWINNA mieć mały granulat :D
Lidan

29 lipca 2013, 19:52

No właśnie takiej small senior szukam ale na razie chyba tylko Brit premium senior small znalazłam a to pewnie nie to samo co brit care jeśli o jakość chodzi :?:
Zastanawiam się jeszcze nad inną alternatywą... Z racji posiadania małych psiaków tylko, że w różnym wieku ekonomiczniej kupować jedną karmę i tak sobie myślę, czy miałoby sens kupowanie nadal karmy dla zdrowego młodego psa i np dodawanie jakiś suplementów dla starszej suki? One jedzą tylko na śniadanie i na wyjazdach suchą karmę (głównie po to, żeby dostarczyć im innych niż w gotowanej karmie składników i żeby na urlopie i wyjazdach łatwiej było je karmić) Przez SleepingSun :wink: która napisała o truciu psów konserwantami postanowiłam zmienić karmę na jakąś "bezpieczniejszą" i w ogóle mam teraz mętlik w głowie :oops: Mądre rady i wskazówki mile widziane :D
89ola

29 lipca 2013, 21:09

małe granulki ma fitmin i royal canin... czyli obie nie wskazane :roll: oraz o ile nic się nie zmieniło to acana wersja bez zbóż (kupowałam trzy lata temu i granulat był na prawdę mały)
miałam ten sam problem co ty czyli starszego psa małej rasy i dużego szczeniora (teraz to dorosły 50kg pies). ja rozwiązałam go na niekorzyść starszego czyli kupowałam karmę dla szczeniąt ras dużych a teraz (z powodów finansowych nie mogę pozwolić sobie na barfa w ich przypadku) przerzucam je na karmę bezzbożową gdzie nie ma podziału na wiek, rasę itd.
SleepingSun

30 lipca 2013, 09:26

acana i totw mają mały granulat (totw mniejszy) - mogę wstawić zdjęcia jak sobie życzysz. mogę też obfocić bento kronen (VL), ale granulki ma większe - przynajmniej wersja z rybą i jagnięciną - bo, każda wersja granulki ma inne, dostosowane do wielkości :D jeśli ta firma Cię interesuje to możesz się przespacerować na pętle na mistrzejowice (tam gdzie 128 i 178 kończy trasę), tam mają karmy w workach na wagę w normalnych cenach (czasem na kg wychodzi taniej niż małe worki w sklepach int) i można sobie obejrzeć :)
Lidan

30 lipca 2013, 21:34

Dawno nie byłam w tamtym sklepie...odkąd moje psy zaczęły jeść fitmina, którego tam nie mają. Gapa z Kolą robiły tam zawsze "porządki" znaczy się czyściły podłogę ze wszystkich chrupek ;-) I jeszcze dodatkowo dostawały po smakołyku na odchodnym. Jak szłam z nimi w porzeczki to mi zwiewały w kierunku tamtego sklepu :-) Muszę się tam faktycznie wybrać i zobaczę czy coś ciekawego znajdę dla Gapy. Acanę dawniej tam mieli i bento krona też. I od razu Gapa będzie miała darmową degustację ;-)
SleepingSun

30 lipca 2013, 21:37

tak, jest tam i acana i bento (ta lepsza wersja), bo kupowałam obie ostatnio :) ja w ogóle bardzo lubię tamten sklep, jeden z niewielu porządny i uczciwy. nie ma problemów ze zwrotami w razie czego, a i właściciele znają się na rzeczy i potrafią doradzić :)
Gayka

31 lipca 2013, 22:30

malusie granulki ma Nutram wersja bezzbożowa dla małych psów. dla mojej jamniczki były zbyt małe.
mila90

16 sierpnia 2013, 10:13

Ja kupowałam właśnie bento i suczka była bardzo zadowolona :D
Lidan

30 sierpnia 2013, 23:37

Odwiedziłam sklep zoo w Mistrzejowicach i...nie mają karm dla seniorów chyba wcale :( Być może Hills był dla starszych psów ale Gapa go wypluła (tak jak inne karmy, które jej podawaliśmy w sklepie) Tylko acana zyskała aprobatę ale zwykła tzn dla dorosłych psów małych ras. Patrząc w internecie wymiękłam. Cena za mały worek, niecałe 3 kg, acany senior kosztuje jeśli dobrze pamiętam ok. 70 zł, a duży worek dla jednego małego psa to zdecydowanie za dużo... Rok by to jadła...
psinka7

05 września 2013, 22:57

A może Purina Pro plan?Dla seniora? Ja dla moich seniorów ją używam.
Lidan

11 września 2013, 00:10

Gayka pisze:malusie granulki ma Nutram wersja bezzbożowa dla małych psów. dla mojej jamniczki były zbyt małe.
Tylko czy to smaczna karma? Gapa w sklepie tylko acany nie wypluła. Po Fitminie trudno będzie jej dogodzić :wink:
mila90 pisze:Ja kupowałam właśnie bento i suczka była bardzo zadowolona :D
A jaka jest wielkość granulek dla seniorów?
psinka7 pisze:A może Purina Pro plan?Dla seniora? Ja dla moich seniorów ją używam.
Zdobyłam dzisiaj najmniejsze dostępne opakowanie acany dla seniorów :D Granulki są małe. Jeszcze nie otworzyłam więc nie wiem jak dokładnie wyglądają.
Przy okazji dostałam ulotkę, z której dowiedziałam się, że jest też acana bezzbożowa i chyba nawet jest w "moim" sklepie na wagę. Jest tam napisane, że nadaje się dla szczeniąt i psów dorosłych. Wcześniej 89ola napisała, że karmi swoje psy karmami bezzbożowymi i że tam nie ma podziału na wiek. Ciekawa jestem czy seniora też mogę nią karmić, a jeśli tak to czy trzeba coś dodawać do jedzenia starszej suczce.
SleepingSun

11 września 2013, 01:52

w sklepie na mistrzejowica acana bezzbożowa jest. nie wiem czy się nada, bo jest dość tłusta i Nuria jej nie tolerowała jakoś idealnie. szczerze powiem, że nie wiem czym różni się jedzenie dla starszego psa od jedzenia dla psa dorosłego... ja bym nie celowała w stricte karmę dla seniorów, bo to tylko chwyt marketingowy i masa wypełniaczy, które żadnemu psu nie służą.
Lidan

11 września 2013, 11:00

Od wczoraj wiem, że właśnie w tym sklepie jest ta acana :-) tyle, że do wczoraj nie miałam pojęcia, że w ogóle istnieje acana bez zboża. Nawet kilka rodzajów jest :-) Kończymy ulubionego fitmina. Za chwilę zacznę go mieszać z acaną tą, którą mam i zobaczymy czy coś się zmieni. Ależ zła jestem na producenta fitmina! Myślałam, że długo nie będę musiała myśleć o innej karmie :( Już nawet myślałam o całkowitej rezygnacji z suchej karmy ale na wyjazdach się przydaje.
89ola

11 września 2013, 11:41

ja ponad rok byłam wielką miłośniczką fitmina, małe granulki, kupki wielkości polnej myszy*2 na dzień u ponad 40kg psa, piękna sierść, karma jedzona z apetytem i worek 15kg starczał na ponad miesiąc (inne ok 25dni)
do czasu kiedy na forum nie dowiedziałam się czym konserwowana jest karma....niestety przy psie z % genu berneńczyka panicznie boję się wszystkiego co może powodować nowotwór
ODPOWIEDZ
  • Informacje