Strona 1 z 3

Ryż

: 01 października 2013, 01:37
autor: Gość
Świadczenia zdrowotne ryżu znajdują się w więcej niż czterdzieści tysięcy odmian tego zboża dostępnych na świecie. Dwie główne kategorie to ryż pełnoziarnisty i biały ryż. Brązowy ryż nie jest przetwarzany znacznie, dlatego ma wysoka wartość odżywczą, podczas gdy biały ryż jest przetwarzany , otręby lub otoczki są usuwane i ma mniejszą wartość odżywczą. ryż jest bardzo pożywny.
Gdy ryż jest bogaty w węglowodany, działa jako paliwo dla ciała i pomaga w normalnym funkcjonowaniu mózgu. Jedzenie ryżu jest bardzo korzystne dla zdrowia, tylko dla tego, że nie zawiera szkodliwych tłuszczów, cholesterolu i sodu. Stanowi ona integralną część zrównoważonej diety. Ryż jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, takich jak niacyna, witamina D, wapń, błonnik, żelazo, tiaminy i ryboflawiny. Ryż obfituje w skrobi oporną, która dociera do jelita w niestrawionej formie. Wspomaga wzrost pożytecznych bakterii dla normalnych wypróżnień. Ponieważ ryż ma niską zawartość sodu, uważa się go za najlepsze jedzenie dla osób cierpiących na wysokie ciśnienie krwi i nadciśnienie. Ryż pełnoziarnisty jak brązowy ryż jest bogaty w błonnik nierozpuszczalny, który może potencjalnie chronić przed wieloma rodzajami nowotworów. Wielu naukowców uważa, że takie nierozpuszczalne włókna są niezbędne dla ochrony organizmu przed komórkami rakowymi. Część łuski ryżu jest uważana za skuteczny lek do leczenia biegunki. Trzy-miesięczna roślina ryżu w zawiera właściwości moczopędne.

Re: Ryż

: 01 października 2013, 10:35
autor: 89ola
to wychwalanie ryżu ma coś wspólnego z żywieniem psów bo chyba ci się fora pomyliły?

Re: Ryż

: 01 października 2013, 10:39
autor: szafirka
Gościu, daj że spokój z tym ryżem, temat uplasowany nie tu gdzie trzeba, sam sobie wcinaj, jak taki cudowny i zdrowy

Re: Ryż

: 01 października 2013, 11:01
autor: tesia
zapewne zjada ten ryż i z radości, że ma takie własciwości (ryż oczywiście) gość, zapewne czuje się jak "nowonarodzony" i tą wspaniałą nowiną odnośnie zalet ryżu, chce się podzielić z pozostałymi forumowiczami ;)

Re: Ryż

: 08 października 2013, 12:52
autor: daisy10
Chodziło mu że ryż jest zdrowy dla psów czy ogólniw dla człowieka?

Re: Ryż

: 11 października 2013, 23:28
autor: kefira
a mój nie lubi ryżu :P

Re: Ryż

: 15 października 2013, 13:37
autor: Robert A.
Gościu jakie jest żródło informacji opisanej przez Ciebie?

Re: Ryż

: 15 października 2013, 15:26
autor: Seiti
W Japonii jest ponad 50 odmian ryżu, a najpopularniejsze to Koshihikari i Akitakomachi. No ale liczba 40 tys. wydaję się nieprawdopodobna. Japończycy chyba by się nie zgodzili co do braku korzyści z ryżu, ale ich ryż z rodziny Japonika śmiem twierdzić, że nie ma sobie równych, no i gotowany jest inaczej. :) U nich ryż to podstawa posiłków. ;)

P.S. zapomniałam o shinode do sushi. Co ja bym dała, żeby spróbować ich potraw. :mrgreen:

Re: Ryż

: 15 października 2013, 18:37
autor: isabelle30
...

Re: Ryż

: 15 października 2013, 19:25
autor: Seiti
U Japończyków ryż gości prawie w każdym posiłku. Jest cała kultura go jedzenia (np. nabierając ryż na hashi, trzeba trzymać miseczkę w ręce). Jest tak zakorzeniony, że nawet mówi się "gohan desu yo"- ma to być zaproszenie do stołu, a brzmi dokładnie "podano ryż". Słowo ryż jest obecne w jednej z nazw śniadania, obiadu i kolacji (asugohan, hirugohan, bangohan), do tego pełno mają produktów z ryżem np. alkohol (nihonshu), pasta miso, lody ryżowe, ocet, genmaicha czy senbei. Oni jedzą go spooooro, do tego owoce morza, wodorosty i warzywa.
I tak przypomniało mi się, jak czegoś szukałam i zaczytałam się w jednym z for o Nihon, że japońscy kardiolodzy są pod wrażeniem umiejętności polskich, narzekali, że oni nie mogą się rozwijać. (no ale to chyba dobrze w tym przypadku ;) )

Re: Ryż

: 15 października 2013, 20:17
autor: Robert A.
Wyszło z tego Sushi Made In Krakvet :wink:

Re: Ryż

: 15 października 2013, 20:24
autor: Ren-chan
"Droga" isabelle30 jak widzę twój post w którym piszesz że ryż to tylko regionalny dodatek mam ochotę walić głowa w ścianę. Jeśli nie wiesz to nie pisz, gdyż w przeciwieństwie do ziemniaków, które nazwałaś regionalnym dodatkiem ( choć swoją drogą nie występowały naturalnie w Polsce, a zostały sprowadzone ) i które nie występują codziennie w diecie mieszkańców, a niekiedy wręcz zastępują ziemniaki ryżem , to ryż w Japonii nie może podchodzić pod ten "regionalny dodatek". Gome ale ryż stanowi u Japończyków właśnie główny składnik potraw je się go praktycznie codziennie w każdym posiłku, a naddatek jest tez głównym składnikiem bento, popularną przekąską jest tez onigiri które składa się głównie z ryżu. Tak wiec proszę przestań łaskawie pieprzyć głupoty od których ludziom odechciewa się żyć.

Re: Ryż

: 15 października 2013, 21:27
autor: Snedronningen
Usuwam post merytoryczny.

Re: Ryż

: 15 października 2013, 21:28
autor: isabelle30
...

Re: Ryż

: 15 października 2013, 22:58
autor: Seiti
Założyciel tematu nic nie napisał o psach.
Iza zanegowałaś korzyści z jedzenia ryżu przez ludzi, więc podałam Ci naród gdzie ryż jest podstawą. I tak na dobrą sprawę bez niego kuchnia japońska nie istnieje. Jedzą go od wieków, więc jakieś składniki odżywcze z niego czerpią, w dodatku są w stanie tyrać po 14h. Miska ryżu to wcale nie tak mało, nie mówiąc o dokładkach. My nie jemy ziemniaków do każdego posiłku.
Ja jem ziemniaki bez niczego, moja rodzina również. Nie chodziło to czy ryż suchy czy nie tylko o czerpanie z niego korzyści odżywczych.