Dzien dobry,
mam psa rasy berneński pies pasterski, suka, 6,5 roku, 30kg, po operacji przedniej łapy w której miała torbiel kostną w nadgarstku, oraz luzami w stawach kolanowych tylnych łap. Są problemy ze wstawaniem (sztywne łapy, przednia operowana i tył), szczególnie w porach przejściowych - wiosna, jesień. Właśnie weszliśmy w ciężki okres. Poza tym pies dość szybko się męczy, EKG nie za dobre.
Psia je karmę TotW suchą, do tego albo gotowane jedzenie (głównie mięso z kurczaka) albo puszki (animonda carny, lukullus).
Aktualnie suplementujemy:
- olej z łososia Brit
- pro-biotyk em15 (pomógł ogarnąć stan sierści i zlikwidował problem "burczenia w brzuchu" i gazów, więc nie zrezygnujemy)
- algolith
- chondrocan
- taurynę + l-karnitynę
Chciałabym wprowadzić do tego:
- luposan (zamiast chondrocanu, który się kończy)
- czarci pazur (a może boswellia?)
- dziką różę
- drożdże
I tu pytania:
1. Czy taki zestaw będzie dobry? Czy nic nie będzie wchodzić w reakcje z innymi preparatami? I najważniejsze: czy czegoś brakuje?
2. Jak powinnam dawkować taurynę i l-karnitynę? Zasugerowano nam 500mg + 500mg, ale czytam, że niektórzy podają dużo większe dawki.
3. Jaką dawkę podawać w przypadku: dzikiej róży, czarciego pazura i drożdży w przypadku mojego psa?
4. Jaki z
jakie dawki suplementów dla mojego psa?
A pomyśl o kwasie hialuronowym podawanym dożylnie, podskórnie lub dostawowo. Będziesz mogła ograniczyć podawanie suplementów, które i tak mają mniejsze wchłanianie z przewodu pokarmowego. Ten specyfik o którym piszę nazywa się Bonharen i z tego co wiem i z własnego doswiadczenia działa naprawdę.
Bonharen dożylny podany był w dwóch seriach, niestety bez spektakularnego sukcesu. Większe rezultaty dało pudło chondrocanu (w wersji końskiej) pożarte z karmą... Podanie dostawowe nie wchodzi w grę - dałoby się jedynie pod narkozą, przynajmniej częściową, która teraz jest już niewskazana ze względu na serduszko.
-
Robert - przy psie tej wagi i w tym wieku dawki startowe to conajmniej 2 g na dobe , co miesiac zwiekszając az do 5 gram na dobe. Mówimy o dawkach, które pies wogóle zauwazy... ( a raczej jego organizm)
Pamietać jednak nalezy że tauryna i l- karnityna muszą zostac podane wraz z posiłkiem zwierzęcym (białko zwierzece), w formie rozpuszczonej w wodzie.
Pamietać jednak nalezy że tauryna i l- karnityna muszą zostac podane wraz z posiłkiem zwierzęcym (białko zwierzece), w formie rozpuszczonej w wodzie.
Najlepiej podchodzić indywidualnie do dawek suplementów .
Iza wg mnie te dawki są za duże sugerując się choćby dawkami dla sportowców wyczynowych ,kulturystów to w przypadku tauryny olimpu dawka maksymalna 3000mg na dobę .
Iza wg mnie te dawki są za duże sugerując się choćby dawkami dla sportowców wyczynowych ,kulturystów to w przypadku tauryny olimpu dawka maksymalna 3000mg na dobę .
-
Robert - no Tobie akurat nie musze tłumaczyć czym rózni sie człowiek od psa, i dlaczego dawkowania ludzkiego i psiego nie da sie w prosty sposób przełozyc
Wszelkie dane potwierdzają , że dawką terapetyczną dla serca w przypadku l- karnityny i tauryny jest dawka zaczynająca sie od 5 gram na dobę
Tak samo w przypadku MSM
Wszelkie nadmiary w przypadku wyżej wymienionych po prostu zasilają trawnik.
Wszelkie dane potwierdzają , że dawką terapetyczną dla serca w przypadku l- karnityny i tauryny jest dawka zaczynająca sie od 5 gram na dobę
Tak samo w przypadku MSM
Wszelkie nadmiary w przypadku wyżej wymienionych po prostu zasilają trawnik.
psy maja inny metabolizm niz ludzie i wieksze sa dla nich dawki aminokwasow ale tez np hormonow, dawka l-tyroksyny na kg dla psa czlowieka szybko by zabila
Przepraszam, że się wtrącę w rozmowęisabelle30 pisze:Wszelkie dane potwierdzają , że dawką terapetyczną dla serca w przypadku l- karnityny i tauryny jest dawka zaczynająca sie od 5 gram na dobę
Tak samo w przypadku MSM
Ile w takim razie MSM dla 80-kilowego psa? Będę wdzięczna za podpowiedź
Pisząc o wspomaganiu stawów warto też wspomnieć o tzw. MSM, czyli związku który często występuje w suplementach wraz z glukozaminą i chondroityną. Według przeprowadzonych badań ma on duże znaczenie w łagodzeniu dolegliwości związanych ze stawami- ma między innymi działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. W skład MSM wchodzi siarka, która ma ogromne znaczenie w procesach naprawczych chrząstki stawowej. Naturalne źródła MSM to mięso, jaja, ryby, drób oraz mleko, jednakże ze względu na zubożenie gleby oraz ponieważ MSM jest częściowo degradowane podczas przechowywania i przygotowywania jedzenia jego ilość dostarczana z pożywieniem może być zbyt niska. W przypadku psów i kotów karmionych przemysłowym, przetworzonym jedzeniem bez dodatku MSM podaż tego związku jest znikoma, natomiast sytuacja ma się lepiej w przypadku karmienia zwierząt dietą naturalną bazującą na świeżych składnikach. Na skalę przemysłową MSM produkowane jest z metanu lub z odpadów ropy naftowej. Synteza chemiczna, która służy do produkcji MSM stwarza ryzyko przedostania się do produktu końcowego zanieczyszczeń takich jak metale ciężkie, dlatego jeśli zdecydujemy się na stosowanie MSM u pupila należy dobrze zapoznać się z procedurami sanitarnymi stosowanymi u danego producenta. Terapeutyczna dawka dla psów to ok. 50-100 mg MSM na ok. 4,5 kg wagi ciała.
-
Robert - wszystkie artykuły które miałam na temat l-karnityny i tauryny w schorzeniach serca szlag trafił razem z dyskiem...
Zostały tylko notatki które zawsze mam na tzw "podorędziu"
Informacje na temat MSM mam z forum koniarzy, forum kulturystów (oba fora zawierają linki źródłowe i informacje odnośnie wspomagania przy kontuzjach, intensywnych treningach) oraz ze strony, którą mam nadzieję odnajdę... jakiś facet - znany w środowisku leczenia naturalnego
Decydujc się n wspomaganie Brutusa (oraz siebie przy okazji) szukałam informacji na temat przedawkowania. Nie istnieje przedawkowanie w przypadku tych substancji (pod warunkiem stosowania czystej formy krystalicznej o jakości farmaceutycznej) o ile nie zjesz tego szklanki...
Mały Gambolek w tej chwili 10.5 kg - przechodzi własnie fizjologiczne bóle związane z ustawianiem naturalnej krzywizny przednich łapek... 1 grm MSM dziennie bardzo ładnie łagodzi wszelkie objawy.
Obaj swoją dawkę l-karnityny, tauryny oraz MSM dostają w zmielonych podrobach / rozpuszczonej krwi (hemoglobinie) / jajku / zmielonym łososiu lub kozich żwaczach
Zostały tylko notatki które zawsze mam na tzw "podorędziu"
Informacje na temat MSM mam z forum koniarzy, forum kulturystów (oba fora zawierają linki źródłowe i informacje odnośnie wspomagania przy kontuzjach, intensywnych treningach) oraz ze strony, którą mam nadzieję odnajdę... jakiś facet - znany w środowisku leczenia naturalnego
Decydujc się n wspomaganie Brutusa (oraz siebie przy okazji) szukałam informacji na temat przedawkowania. Nie istnieje przedawkowanie w przypadku tych substancji (pod warunkiem stosowania czystej formy krystalicznej o jakości farmaceutycznej) o ile nie zjesz tego szklanki...
Mały Gambolek w tej chwili 10.5 kg - przechodzi własnie fizjologiczne bóle związane z ustawianiem naturalnej krzywizny przednich łapek... 1 grm MSM dziennie bardzo ładnie łagodzi wszelkie objawy.
Obaj swoją dawkę l-karnityny, tauryny oraz MSM dostają w zmielonych podrobach / rozpuszczonej krwi (hemoglobinie) / jajku / zmielonym łososiu lub kozich żwaczach