Czym wypełnić danie ?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Seledynka

06 lutego 2015, 13:24

Witam nie wiedziałam czy dopisać to pytanie do innych moich postów ale to inna tematyka więc zaryzykuje tutaj. Piesia karmie jedzeniem domowym 2 razy dziennie rano i wieczorem jednak często gęsto trafie jakieś mięsko czy cóś i gotuje na takie dokladki między tymi dwoma posiłkami. Dzisiaj przykładowo kupilam szyjki indycze które ugotuje i chciałabym coś do nich dodać sycącego. Pies ma uczulenie na ryż,kukurydze,pszenice czyli pewnie na wszystkie zboża więc odpada a ziemniaki dostaje czasem i tak się zastanawiam co moge dodać oprócz warzyw? Ryż odpada,makaron odpada, płatki owsiane odpadają i już pomysłów nie mam
Seiti

06 lutego 2015, 16:42

Podajesz psu gotowane kości? :shock:
A po co wypełniacze? Podajesz samo mięso i warzywa? Jakieś suplementy?
Retriver

06 lutego 2015, 17:10

Co do kości Seiti ma rację, nigdy, przenigdy gotowane kości dla psa, może być dramat po podaniu.
Wypełniacz przy gotowanym mięsie jak najbardziej mile widziany nie w jakiejś olbrzymiej ilości ale można podać. Podczas obróbki termicznej mięso kurczy się i z pół kg zostają nam dwie dobre garści mięsa nawet warzywa nie wypełnią posiłku na tyle aby pies pozostał syty na długo. Czy próbowałaś podać kasze jaglaną :?:
Kasza jaglana - właściwości lecznicze

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
Seledynka

06 lutego 2015, 20:14

Seiti ja nie podaje kości i nigdy nie podawałam bo po prostu się boje jak już to kupuje dużego gnata do gryzienia i tyle tej przyjemności. Wypełniacz po to by po prostu więcej żarełka było i podawałam ryż,kasze póki alergii nie odkryliśmy. Zwykle gotuje mu mięso ,warzywa i właśnie myśle co jeszcze dorzucić. W między czasie dostaje twaroźek,jabłko i takie tam przekąski.Dostaje również olejek ofa olie,witaminy,biotyne z cynkiem.

Retriver dzięki za podpowiedź nie pomyślałam o jaglanej.Przez te jego reakcje alergiczne związane ze skórą i sierścią już siè boje cokolwiek innego podawać bowiem wszystko na to wskazuje że pozytywnie wychodzimy z zapalenia pchlego ale i tak musze wynaleźć jakiś wypełniacz a ta kasza brzmi zachęcająco.
Szyjki które kupiłam gotuje i podaje same mięsko .Wydawałoby się że tego tam nie wiele ale wręcz przeciwnie sporo mięcha wychodzi dlatego traktuje takie danie jako dodatek między posiłkami głównymi i dobrze byłoby tam dorzucić jeszcze coś.
A tak w ogóle jest jakaś propozycja ilościowa w karmieniu gotowanym ? Ile taki dwu letni buldog francuski powinien dostawać dziennej porcji ( mięcho warzywa) bo ja wyczytałam że około kilograma :roll: Z suchą karmą prościej bo są miarki na opakowaniach ile podawać i sprawa z głowy a u mnie raczej nie ma szans na powiedzenie by dawać tyle by się najadł bo on najchętniej zjadłby wiadro i jeszcze prosił.
Agis

06 lutego 2015, 21:27

Co do kasz , mozesz podac jaglaną ale tez i gryczaną -jedna i druga nie zawiera glutenu ,tylko ta pierwsza ma indeks glikemiczny około 70 a ta druga około 40-50 - to tak dla informacji .
ODPOWIEDZ
  • Informacje