Operacja staruszka :)

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Klaudiusz

30 września 2004, 15:02

Witam. Mam 16 letniego pieska, który ma nowotwór jądra ( dość spory ). Wszyscy pobliscy lekarze odradzali mi operację. Ja jednak widzę, że guz rośnie, a chciałbym żeby mój Psiak żył jak najdłużej. Dlatego proszę o poradę czy operować pieska - jeśli tak - jakie badanie wykonać przed operacją, czy jest duże ryzyko niepowodzenia i czy w ogóle jest sens operować? Pies, mimo zaawansowanego wieku jest w dobrej kondycji :) Z góry dziękuję za odpowiedź ( za dwa tygodnie mam nadzieje pojawić się z psiakiem u Państwa :)).
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

30 września 2004, 22:21

jeśli chodzi o guzy jąder musi Pan pamiętać, że z reguły są one bardzo złośliwe i bardzo szybko dają przerzuty. Zdecydowanie jak najszybciej operować. Znieczulenie nie stanowi problemu. Trzeba użyć do tego narkozy wziewnej z pełnym monitoringiem pilnie prosze zrobic badania podstawowe krwi i jeszcze piniej zabrać sie za usuwanie zmienionego jądra. Niemniej proszę pamiętać, że nieznacznie to co pisze może ulec zmianie po zbadaniu dokładnym psa. Tyle można napisać nie widząc pupila, a opierając sie w tej radzie na własnym doświadczeniu. J.Orzeł :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje