podwyższony mocznik a BARF
: 13 lipca 2017, 14:33
Witajcie,
Mój pies ma 3 lata. Jest dość lękliwy. Gdy był mały miał częste biegunki, lekarze stwierdzili prawdopodobne problemy z trzustka - nic konkretnego - kazali przejść na weterynaryjną karmę Royal Canin Gastro Intestinal GI 25.
Wszystko się unormowało, sensacji nie ma. Od dłuższego czasu, mieszam mu tę karmę z inną np. Wolf of Wilderness, Lukullus czy Purizon. Oprócz tego czasami dostaje (kiedyś częściej) surową wołowinę.
Ponieważ jest lękliwy, postanowiłam mu zrobić badania, żeby sprawdzić, czy może tu nie ma przyczyny jego strachu - i wyszedł mu podwyższony mocznik i fruktozamina.
(20.02.2017 - mocznik 62 mg/dl [20,02-50,049]
fruktozamina 388,8 [250-300]
mono% 2,5 [3-10]
gran% 78,4 [60-77]
hemoglobina 19,1 [ 12-18]
kreatynina 0,32 mg/dl [0,1-1,7])
Pies miał przed badaniami sporo wysiłku - weterynarz to i spozywanie mięsa podał jako powód podwyższonego mocznika.
Kazał odstawić surową wolowinę.
18.03 - kontrola mocznik - 38,,59, kreatynina 0,93 [0,396-1,49]
Wszystko wyszło ładnie więc spokojnie właczylismy mięso i bieganie. I niestety badania chyba znowu były po bieganiu + misce miesa. badania 13.05
hematokryt 57,2 [44-55]
neutrofile% 50,2 [55-75]
kwasochłonne 9,11 [0,100-6,0]
fruktozamina 229,2 [225-365]
mocznik 70,55 mg/dl [19,9-50]
kreatynina 0,94
reszta ok.
Od tamtej pory pies raczej nie je surowego miesa.
Ostatnio jednak, spotkałam się z osoba, która stwierdziła, ze karma którą je mój pies nie ma w ogóle mięsa. Podniesiony mocznik jest od białka roślinnego z karmy. Powiedziała, ze mój pies poczuje się znakomicie jeśli przejdziemy na barf.
Zaczęliśmy się nad tym zastanawiać, tylko boję się, czy nie zaszkodzę psu, bo żaden weterynarz nigdy mi o tym nie wspomnial. I nie kojarzył tego z rodzajem karmy.
Gastro Intestinal skład:
Skład:
ryż, mąka drobiowa, tłuszcz zwierzęcy, kukurydza, hydrolizowane białko zwierzęce, drożdźe, jaja w proszku, pulpa buraczana, olej sojowy, minerały, lignoceluloza, tran, fruktooligosacharydy, psyllium - babka (łuski i nasiona), hydrolizat drożdźy (źródło Mannanoligosacharydów), mąka z płatków aksamitki.
Białko surowe 25.0 %
Tłuszcz surowy 20.0 %
Włókno surowe 1.8 %
Popiół surowy 6.9 %
czy może mi ktoś coś podpowiedziec?
Dziękuję
Mój pies ma 3 lata. Jest dość lękliwy. Gdy był mały miał częste biegunki, lekarze stwierdzili prawdopodobne problemy z trzustka - nic konkretnego - kazali przejść na weterynaryjną karmę Royal Canin Gastro Intestinal GI 25.
Wszystko się unormowało, sensacji nie ma. Od dłuższego czasu, mieszam mu tę karmę z inną np. Wolf of Wilderness, Lukullus czy Purizon. Oprócz tego czasami dostaje (kiedyś częściej) surową wołowinę.
Ponieważ jest lękliwy, postanowiłam mu zrobić badania, żeby sprawdzić, czy może tu nie ma przyczyny jego strachu - i wyszedł mu podwyższony mocznik i fruktozamina.
(20.02.2017 - mocznik 62 mg/dl [20,02-50,049]
fruktozamina 388,8 [250-300]
mono% 2,5 [3-10]
gran% 78,4 [60-77]
hemoglobina 19,1 [ 12-18]
kreatynina 0,32 mg/dl [0,1-1,7])
Pies miał przed badaniami sporo wysiłku - weterynarz to i spozywanie mięsa podał jako powód podwyższonego mocznika.
Kazał odstawić surową wolowinę.
18.03 - kontrola mocznik - 38,,59, kreatynina 0,93 [0,396-1,49]
Wszystko wyszło ładnie więc spokojnie właczylismy mięso i bieganie. I niestety badania chyba znowu były po bieganiu + misce miesa. badania 13.05
hematokryt 57,2 [44-55]
neutrofile% 50,2 [55-75]
kwasochłonne 9,11 [0,100-6,0]
fruktozamina 229,2 [225-365]
mocznik 70,55 mg/dl [19,9-50]
kreatynina 0,94
reszta ok.
Od tamtej pory pies raczej nie je surowego miesa.
Ostatnio jednak, spotkałam się z osoba, która stwierdziła, ze karma którą je mój pies nie ma w ogóle mięsa. Podniesiony mocznik jest od białka roślinnego z karmy. Powiedziała, ze mój pies poczuje się znakomicie jeśli przejdziemy na barf.
Zaczęliśmy się nad tym zastanawiać, tylko boję się, czy nie zaszkodzę psu, bo żaden weterynarz nigdy mi o tym nie wspomnial. I nie kojarzył tego z rodzajem karmy.
Gastro Intestinal skład:
Skład:
ryż, mąka drobiowa, tłuszcz zwierzęcy, kukurydza, hydrolizowane białko zwierzęce, drożdźe, jaja w proszku, pulpa buraczana, olej sojowy, minerały, lignoceluloza, tran, fruktooligosacharydy, psyllium - babka (łuski i nasiona), hydrolizat drożdźy (źródło Mannanoligosacharydów), mąka z płatków aksamitki.
Białko surowe 25.0 %
Tłuszcz surowy 20.0 %
Włókno surowe 1.8 %
Popiół surowy 6.9 %
czy może mi ktoś coś podpowiedziec?
Dziękuję