Mam pytanie do weterynarza: jak powinno się dawkować próbki karmy? Przykładowo mam próbkę 100 g i wg dawkowania dla mojego psa starczy na wyżywienie w jednym dniu ( 2 * 50 g). Czy mogę więc jeden dzień karmić go tylko próbką bez mieszania ze starą karmą?
Po ilu dniach mogą wystąpić jakieś złe objawy (uczulenie itp.). Chodzi mi o to, że jak mam próbki kilku karm to chyba lepiej nie podawać ich wszystkich w jednym momencie, żeby później wiadomo było, która powoduje złe reakcje. Wystarczy chyba tygodniowy odstęp zanim podam psu próbkę innej karmy?
Na jakie objawy powinnam zwrócić szczególną uwagę?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Jak dawkować próbki karm?
Na pewno Pan Jarek odpowie na Twój post, ale generalnie zasada wprowadzania nowych karm do diety i psów i kotów jest podobna. W pierwszym dniu powiedzmy 20% nowej karmy, w drugim 40% itd. Po pięciu dniach można dać 100% tej nowej. Jeżeli zrobimy to zbyt gwałtownie mogą wystąpić objawy nietolerancji ze strony przewodu pokarmowego (najczęściej biegunka) i to niezależnie od jakości karmy. Dlatego uważam, że próbka 100 g dla psa średniej wielkości to za mało - powinno się mieć kilka opakowań próbki albo kupić najmniejsze opakowanie danej karmy. Dla kota 2 jednakowe próbki (tyle zazwyczaj dostaję) wystarczą, dla psa to trochę za mało. Ale to tak przy okazji
Jeśli piesek jest super wrażliwy to mieszaj próbkę z karmą jak opisała ATA. Najczęsciej jednak ( i tu chyba sporo opiekunów psów oraz kotów się ze mną zgodzi) podaje się próbkę od ręki, bez mieszania. Ja robię tak zawsze. Ja najczęsciej biorąc próbkę chcę sprawdzić czy kotki zechcą jeść, bo problemów typu biegunki nigdy po żadnym suchym nie miały. Jeżeli jednak chcesz sprawdzić czy psu posłuży to lepiej kup małe opakowanie, bo po jednej próbce to cięzko stwierdzić. Jak mówiła Ata jedna próbka to za mało
Pozdrawiam
Ania i koty
Pozdrawiam
Ania i koty
no super jesteście dziewczyny( jeśli mogę tak powiedzieć i się nie obrazicie) nic dodać nic ująć. Podsumuje: próbka służy do sprawdzenia czy zwierze będzie chciało ją jeść jako dita eliminacyjna należy nowy pokarm podawać minimum 3 tygodnie. Próbki nie powinno się więc mieszać z inną karmą Chyba, że przestawiasz zwierze na tą karmę ale ideą próbki ( jeszcze raz powtórze) jest sprawdzenie czy zwierzakowi podejdzie zmak ( to co robią hostessy w hipermarketach rozdając próbki żywności). Jednorazowa reakcja negatywna np.: rozwolnienie nie świadczy o uczuleniu ale może być wynikiem gwałtownej zmiany diety.
-
- Informacje
-