Czy...
wasze yorki chętnie jedzą suchą karmę?Mój 6 mies. york wcale nie chce jeśc.Cy macie na to jakies sposoby?
Ja nie mam yorka tylko ratlerka i mam z nim ten sam problem. Znam pewien skuteczny sposób, który stosowałam, przez 3 dni i z każdym następnym posiłkiem mój mały jadł coraz więcej. A oto ten sposób:
1. ustal sobie pory karmina psa ( np. 10.00, 15.00 oraz 18.00 )
2. o godzinie 10.00 podaj psu suchą karmę w miseczce, ustaw psa obok niej, chyba że sam podejdzie
3. jeżeli pies nie zainteresuje się karmą, lub zje troszkę a reszte zostawi to po odejściu od miski, najlepiej na oczach psa zabierz miskę i powiedz ,, nie ma''
4. podczas następnej pory karmina zrób dokładnie to samo.
Pies w końcu zrozumie, że jeżeli nie zje tego co ma w misce od razu, to będzie głodny aż do nastepnej pory karmienia.
5. powtarzaj to przez tyle dni, aż pies będzie wszystko zjadał.
uwaga: między posiłkami nie możesz nic dawać nic psu, jedynie gdy zje wszystko, możesz go nagrodzić smakołykiem.
Sposób naprawdę skuteczny, rozwija umysł psa a co najważniejsze nie krzywdzi go. Dodatkowo pies zrozumie, że ty jesteś szefem i ty wyznaczasz godzinę karmienia oraz to co pies ma jeść.
1. ustal sobie pory karmina psa ( np. 10.00, 15.00 oraz 18.00 )
2. o godzinie 10.00 podaj psu suchą karmę w miseczce, ustaw psa obok niej, chyba że sam podejdzie
3. jeżeli pies nie zainteresuje się karmą, lub zje troszkę a reszte zostawi to po odejściu od miski, najlepiej na oczach psa zabierz miskę i powiedz ,, nie ma''
4. podczas następnej pory karmina zrób dokładnie to samo.
Pies w końcu zrozumie, że jeżeli nie zje tego co ma w misce od razu, to będzie głodny aż do nastepnej pory karmienia.
5. powtarzaj to przez tyle dni, aż pies będzie wszystko zjadał.
uwaga: między posiłkami nie możesz nic dawać nic psu, jedynie gdy zje wszystko, możesz go nagrodzić smakołykiem.
Sposób naprawdę skuteczny, rozwija umysł psa a co najważniejsze nie krzywdzi go. Dodatkowo pies zrozumie, że ty jesteś szefem i ty wyznaczasz godzinę karmienia oraz to co pies ma jeść.
Równiez polecam ten sposób, bardzo skuteczny- choć ja interpretuję go nie jako "jestem tu szefem" ale jako nauczenie psa regularnego jedzenia i nie wybrzydzania. "Szefem" mojego psa nigdy nie byłam, bo nie jest moim pracownikiem ani podwładnym
Pozdrawiam
Ania i koty
Pozdrawiam
Ania i koty
-
- Informacje
-