Atak na miskę

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
morski.kac
Kontakt:

03 sierpnia 2006, 16:27

Witam,
nie wiem jak oduczyć 3mies goldena atakowania miski - jak dostaje jedzenie to łyka a najchętniej zjadłaby razem z miską. Dzieci hodowcy sypały maluchom kulki na podłogę i cieszyło je jak szczeniaki sie rzucają i prześcigają w pożeraniu karmy. Może to i śmiesznie wygląda, ale jest niesamowicie uciążliwe. To samo było z wodą, ale woda stoi cały czas wiec sunia się przyzwyczaiła i pije dość spokojnie, jednak nie mam pojęcia jak nauczyć ja kultury jedzenia...

proszę o pomoc :)
DamaKier
Kontakt:

03 sierpnia 2006, 22:39

Proponuję nie podawać całego posiłku na raz, tylko stopniowo. Towarzysz suni przy każdym posiłku i najpierw wsyp kilka kuleczek karmy, jak zje znowu dosyp ale też dosłownie kilka- i podaj tak cały posiłek. Dla łapczywych psów można też podobno namaczać, ale wg mnie podawanie takich posiłków cały czas nie jest dobre, bo sprzyja odkładaniu się kamienia nazębnego i piesek nie może sobie nic pogryźć. Czasem możesz namaczać, jednak pierwsza metoda raczej skuteczniejsza. Poza tym kup ceramiczną miskę, która jest cięzka i nie ślizga się tak po podłodze - suńce bedzie lepiej jeść.

Pozdrawiam

Ania i koty
Awatar użytkownika
morski.kac
Kontakt:

03 sierpnia 2006, 22:46

a metalowa z gumowym dnem??? taka chcialam kupic :)
DamaKier
Kontakt:

03 sierpnia 2006, 22:52

Mysle jednak, ze ceramiczna będzie lepsza, bo jest cięższa. Miski metalowe z gumowymi elementami sa dobre wtedy, jeśli miska jest mocno obciążona. Dzienna dawka suchej karmy to na moje oko zbyt mało, żeby micha była bardzo stabilna. Ja u mojego ONka [*] stosowałam miski ceramiczne, kotom tez kupuję tylko takie bo one również lubią jeść i szczególnie najmłodszy z kociego rodu mocno napiera na michę. Kupiłam im raz z gumową podstawą, ale się nie sprawdziła przy kocie łapczywie jedzącym.

Pozdrawiam

Ania i koty
Awatar użytkownika
morski.kac
Kontakt:

03 sierpnia 2006, 22:56

a myslisz ze ta http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=4406 sie nie utrzyma? moje sie ze jak kupie ceramiczna to jak sie pirania rzuci na zarcie to porysuje flizy... :D
DamaKier
Kontakt:

04 sierpnia 2006, 17:30

Decyzja należy do ciebie. Moim zdaniem taka miska tez będzie się suwać po podłodze, bo jak mówiłam żeby się dobrze trzymała podłoża musi być mocno obciązona. Oczywiście możesz kupić, spróbować, a nuż widelec będzie dobra. Ja mam taki typ miski dla kotów i u mnie się nie sprawdza- byc może jednak ta jest inna. Ja osobiście wolałabym kupić ceramiczną, mogę się lepiej na temat takich misek wypowiedzieć bo kupowałam dla psa[*] i kupuję dla kotów. Zrobisz jak uważasz :D

Swoją drogą śliczny pies (bo chyba o golda w avie chodzi) :D Z jakiej jest hodowli jesli można wiedzieć?

Pozdrawiam

Ania i koty
Awatar użytkownika
morski.kac
Kontakt:

04 sierpnia 2006, 17:55

zamowilam metalowe miski, bo pracujemy nad kultura jedzenia i zaczyna to wygladać mniej tragicznie nić na początku (ale obawiam sie ze dłuuuuuuuugo potrwa zanim nauczy sie jesc normalnie) :lol: - zobaczymy, mam nadzieje ze nie bede zalowac.

jesli chodzi o hodowle, to hmm, troche wstyd sie przyznac (patrzac na opinie nt takich jak ja), ale to bezmetrykowiec :oops: - córunia Erola Cassovia White Star i jego koleżanki.
DamaKier pisze: (bo chyba o golda w avie chodzi)
CO TO AVA?
DamaKier
Kontakt:

04 sierpnia 2006, 23:40

Wierzę, ze z łapczywością i łakomstwem goldena nie łatwo jest go nauczyć spokojnego jedzenia :D Mam nadzieję, ze zakupiona miska będzie dobrym wyborem.

Av, avek, avatar, emblemat- to ten obrazeczek po nickiem :P

Szkoda, że sunia bez rodowodu.

Pozdrawiam

Ania i koty
Awatar użytkownika
morski.kac
Kontakt:

08 sierpnia 2006, 12:50

Przyjechały miski... nie wiedzialam ze będą takie wielkie... :lol: na szczescie zdaja egzamin, bo Tori nauczyła się jeść troszkę inaczej - aktualnie jestesmy na etapie że rzuca się wtedy kiedy może a nie kiedy chce :)
Jednak co to czyszczenia zębów suchym żarciem mam lekkie wątpliwości, bo ona nie gryzie... Masz jakiś pomysł jak ja nauczyć gryzienia?? :D :D

pozdrawiam
boguś

08 sierpnia 2006, 13:26

Mój Nero jak był w tym wieku też jedzenie wciągal jak odkurzacz potem samo mu przeszło :lol:
Awatar użytkownika
morski.kac
Kontakt:

08 sierpnia 2006, 13:37

to bardzo pocieszające :) licze wlasnie na to, ale jak słucham i czytam o jedzeniu tych pieskow to mi sie rece załamuja. Moj kolega opowiadal, jak to kupil sobie 1,5 kg jablek i oskarzyl siostre ze mu zjadla i nawet slowem sie nie odezwala na ten temat... po tem znalazł chyba ogonek od jablka i psa (goldena) z wypchanym jak balon żołądkiem, i fuczącego z przejedzenia... wyjaśniło mu się :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

bede cierpliwie czekac az jej przejdzie.

a pozostajac w temacie jedzenia: dajesz cos swojemu oprocz karmy?
boguś

08 sierpnia 2006, 13:57

Jak był w wieku Twojego psa to dawałem jeszcze preparat na stawy
Teraz podstawowe żywienie to sucha karma raz w miesiącu kupię mu jeszcze puszkę,oprócz tego lubi wszelakie jarzyny i owoce ale to tylko tak na ząb,Dostaje jeszcze psie ciasteczka w nagrodę .
Awatar użytkownika
morski.kac
Kontakt:

08 sierpnia 2006, 14:12

Pytam, bo mnie weterynarz zalecił nie zmieniać jej bardzo przyzwyczajeń żywieniowych bo podobno ma dobre (na śniadanko płatki z mlekiem, 2 sniadanko kulki, obiadek kurak z ryżem i marchewka i na kolacyjke kulki), ale nie mam pojecia ile mam jej dawac tego mokrego zarcia bo ona pożre wszystko, tylko potem ma problemy ze zginaniem się :roll: boje sie zeby jej nie dawac za malo, ale tez zeby jej nie spasc... a po za tym chyba bardziej odżywcze sa kulki i pzrynajmniej wiadomo ile ich dawac....

znow zaczynam robić doktorat :D
Agnieszka__

13 sierpnia 2006, 23:26

jesli chodzi o hodowle, to hmm, troche wstyd sie przyznac (patrzac na opinie nt takich jak ja), ale to bezmetrykowiec - córunia Erola Cassovia White Star i jego koleżanki.
Coz, wlasnych pogladow nie trzeba sie wstydzic.
Ciekawa jestem tylko czy wlascicielka Erola wie, ze krycie suk bez uprawnien (lub co gorsze bezpapierowych) jest sprzeczne z regulaminem zwiazku kynologicznego, do ktorego (jak mniemam) nalezy...

Jezeli o jedzenie chodzi, to ja nauczylam swojego psa warowania przed miska i jedzenia na komende. Pomoglo, ale teraz musze prosic, zeby podszedl do miski :?

Wierzę, ze z łapczywością i łakomstwem goldena nie łatwo jest go nauczyć spokojnego jedzenia
Nie kazdy golden jest lapczywy i lakomy ;) Znam co najmniej kilka, ktore sa niejadkami.
Awatar użytkownika
morski.kac
Kontakt:

16 sierpnia 2006, 10:51

Żal mi tych pieskow co sie rodza w takich miejscach jak moja niunia. Niby ludzie kochajacy, niby wkladajacy cale serce w wychowanie pieskow, ale:
> karmia byle czym, wiec mam andzieje ze zdrowie jej dopisze,
> bawia sie ich lapczywoscia,wiec teraz nauczyc psa ze jej zarcia nie zabiore to powazny problem (woli lyknąć cala kromke niz ryzykowac)

i tak w ogole to dopiwero teraz sie przekonalam o czym wszyscy pisali... cóż człowiek uczy sie na błędach. :cry:

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
ODPOWIEDZ
  • Informacje