Karma dla suczki po "przejściach"
Moja 2, 5 roczna suczka rasy wachtelhund waży obecnie 28 kg. Niedawno przeszła atopowe (pchelne) zapalenie skóry. Po leczeniu objawy minęły, ale ma trochę wyłysień związanych z wyrywaniem sobie wcześniej całych kłaków sierści. Dwa tygodnie usunięto jej macicę i jajowody (ropomacicze). Obecnie czuje się wspaniale i co najgorsze - odzyskała wzmożony apetyt. Jest ciągle głodna, a niestety ma skłonności do nadwagi - był czas, że ważyła 35 kg. Teraz też ma jeszcze za dużo tłuszczyku. Jaki pokarm powinnam dla niej dostosować mając na uwadze skłonność do tycia oraz przebyte choroby?Weterynarz, który ją prowadzi, powiedział, żeby nie stosować karmy zawierającej tłuszcz sojowy - tak więc Hills odpada. Myślałam o Acanie Adult Light. Czy raczej stosować normalną karmę, tylko w mniejszych ilościach? Ale ona jest wiecznie głodna i ciągle waruje przy misce waląc w nią łapą. Proszę o radę Panie doktorze - co byłoby dla mojego żarłoka najlepsze zważywszy na jej skłonności chorobowe? I również radę, czy stosować dodatkowo jakieś odżywki? Przed operacją dawałam jej Gammolan i Biotivet C (ze względu na sierść). Proszę o pomoc.
Chyba te zapalenie skóry jednak nie do końca przeszło. Nie drapała się, bo miała kołnierz. Po zdjęciu kołnierza jeszcze trochę drapie się i iska (wprawdzie to już nie jest to, co było kiedyś, gdy wyrywała sierść). Czy zmian pokarmu jest wskazana? A może Royall Hypoallergenic? Nie wiem sama. Weterynarz u którego była ostatnio leczona powiedział, że gdyby objawy alergii wróciły, zastosować właśnie specjalistycznego Royalla.
w głównej mierze kieruj się za radą lekarz , bo on widzi tego psa, może go badać, jeśli świąd nawraca można spróbować diete eliminacyjną. Jeśli zaś chodzi o otyłość oczywiście ( po odrzucenie alergii pokarmowej) wybrałbym jakiegoś lighta. W zależności zaś od rodzaju karmy stosowałbym dodatki witaminowe.
-
- Informacje
-