Witam,
Czy może ktoś polecić dobrą suchą karmę dla 9 tyg. szczeniaka dużej rasy? Aktualnie próbuję "namówić" go na Royal Canin Giant Babydog, ale z zalecanej dawki około 345g zjada dziennie połowę, więc chyba mu nie podchodzi. Żeby sprawdzić czy to brak apetytu czy tylko wybredność kupiłem Friskies w puszce i to zjada dość chętnie, ale przecież nie będę go karmił "czymś" takim. Może ktoś miał podobny problem z psim "smakoszem", może jest jakaś dobra karma o lepszych walorach smakowych niż Royal Canin Babydog? Zaczynam się martwić, bo przecież żeby zdrowo rosnąć musi jeść...
Szczeniak był dwukrotnie odrobaczany, szaleje po domu, nie ma żadnych biegunek, wymiotów więc ten brak chęci do jedzenia wygląda na wybredność w stosunku do jedzenia. Pozdrawiam
Karma dla niejadka
Temat poruszany wielokrotnie, ale odpowiem.
Na pewno nie próbuj dalszych poczynań z Friskiesem- piesek je chętnie, bo karma jest mocno aromatyzowana i ma wiele chemii, która poprawia jej atrakcyjność. Pies je chętnie, ale nie wyjdzie mu to na zdrowie- nie ma co go od młodości podtruwać. To, że RC mu nie posmakowało to nic niepokojącego- psy mają różne gusta i normalnym jest, ze jakaś karma podejdzie mu bardziej, a jakaś mniej. Kup mniejsze opakowania różnych karm i sprawdź, które psu pasują. Polecam: Purinę Pro Plan, Biomilla, Eagle Pack, Eukanubę, Hill'sa, Acanę, Bento Kronen, Nutrę Gold itp.
Pozdrawiam
Ania i koty
Na pewno nie próbuj dalszych poczynań z Friskiesem- piesek je chętnie, bo karma jest mocno aromatyzowana i ma wiele chemii, która poprawia jej atrakcyjność. Pies je chętnie, ale nie wyjdzie mu to na zdrowie- nie ma co go od młodości podtruwać. To, że RC mu nie posmakowało to nic niepokojącego- psy mają różne gusta i normalnym jest, ze jakaś karma podejdzie mu bardziej, a jakaś mniej. Kup mniejsze opakowania różnych karm i sprawdź, które psu pasują. Polecam: Purinę Pro Plan, Biomilla, Eagle Pack, Eukanubę, Hill'sa, Acanę, Bento Kronen, Nutrę Gold itp.
Pozdrawiam
Ania i koty
Dokładnie, kup małe opakowania karm i sprawdź, które smakują psu. A przy okazji zakupów w Krakvecie możesz poprosić o próbki, dzięki czemu będziesz mógł przetestować więcej
No tak, kupić małe opakowania... Pomysł dobry dla tych którzy nie liczą się z kosztami... ACANA large breed puppy i EAGLE PACK Large & Giant Breed Puppy tylko po 15kg więc odpada. Biomill, Nutra Gold, Purina Pro Plan i Bento Kronen dla szczeniąt ras dużych pakowane najmniej po 3kg - to w sumie około 220zł, bez żadnej gwarancji. ANF puppy 1,5kg prawie 50zł. A w błoto poszło już 170zł na RC Giant babydog i RC babydog ultra sensible po 4kg...
Jedynie Hill's i Eukanuba są pakowane po 1 kg, ale to już przerabialiśmy i nic z tego...
Może więc lepiej zdecydować się na jedną dobrą karmę i ją czymś dosmaczać?
Jedynie Hill's i Eukanuba są pakowane po 1 kg, ale to już przerabialiśmy i nic z tego...
Może więc lepiej zdecydować się na jedną dobrą karmę i ją czymś dosmaczać?
Przeciez nikt nie każe kupować na raz po parę 3 kg worków, można kupić jeden, w dodatku z kimś do podziału. Pro Plan ma przeciez poaczki po 0,8 kg za ok. 15 zł, co chyba taką duża kwota nie jest. Jak ktoś chce wiecznie dosmaczać- proszę bardzo. Nie sądzę, żeby to była forma dobra i wygodna na przykład na wyjazdach ale proszę. Ja jestem przeciwna takim zabiegom- kazdy jednak jest odpowiedzialny za swoje zwierzę i rządzić nikim nie mogę. Jak pies przywyknie do ciągłego dosmaczania i potem nie będzie chciał tknąc wielu rzeczy bez czegoś "extra", to nie ja będe miała problem.
Pozdrawiam
Ania i koty
Pozdrawiam
Ania i koty
Co do Puriny przyznaję rację, przeoczyłem opakowanie 0,8kg. Natomiast nie myślałem o kupowaniu naraz kilku worków różnych karm. Kupuję pojedynczo i jak dotąd za każdym razem porażka. Ani Hill's, ani Eukanuba, ani 2 rodzaje RC nie wywarły wrażenia, choć podobno u hodowcy psisko jadło właśnie RC i od tego zacząłem.
Ja też nie jestem za dosmaczaniem karmy, ale dzięki temu chociaż coś tam zje.
Może trzeba zacząć wystawiać miskę na 30 min a potem ją chować?
Pozdrawiam
Ja też nie jestem za dosmaczaniem karmy, ale dzięki temu chociaż coś tam zje.
Może trzeba zacząć wystawiać miskę na 30 min a potem ją chować?
Pozdrawiam
moj pies z wyjatkowym smakiem je karmy belcando - inne nie za bardzo mu smakowaly.
Przed zakupieniem duzej karmy w sklepie ( pewnie podpadne wlascicielom) idz od weterynarza i popros o probki. Co mu posmakuje , bedziesz mogl zamowic w wiekszej ilosci.
I posluchaj innych, nie kontynluj z karmamai z supermarketu.
I posluchaj innych, nie kontynluj z karmamai z supermarketu.
HEJ POWIEM WAM CO JA ZROBILAM GDY MOJ PIESIO GRYUMASIL NAD JEDZENIEM-A GRYMASIL BAAAARDZO DLUGO BO PONAD 8 MIESIECY.TERAZ PRZESTAL BO WZIELAM S ENA SPOSOB.OTOZ TAK.MAM BOKSERKA 9MIESIECZNEGO-DUZY CHLOPAK JEST Z NIEGO JUZ.JEST WYSOKI I ZAWSZE BYL CHUDZIENKI BO NIE CHCIAL JESC SUCHEJ KARMY.NA POCZATKU MYSLELAM ZE NA M ZDECHNIE ZNIEJEDZENIA.PZECIEZ NIC NIE WIEDZIALAM NA TEMAT PSOW I STRASZNIE PANIKOWALAM .WIEC POJECHALAM KUPILAM MU Z PUSZKI PEDIGREE-WIEM WIEM PORAZKA, ALE JEDYNE CO JADL.SOBIE POMYSLALAM OK NA POCZATEK MOZE BYC NIECH SI EPODTUCZY.PO TYGODNIU ZREZYGNOWALAM BO JEGO KUPKI BYLY ZA SMIERDZACE I Z AMIEKKIE NO I WYCZYTASLAM ZE TO STRASZNIE NIEZDROWE SWINSTWO.OK WIEC POWROCILAM DO SUCHEJ KARMY KTOREJ ON OCZYWISCIE NIE CHCIAL RUSZYC.UDAWALO NAM SI EGO OSZUKIWAC-POSYPYWALISM KARME PARMEZANEM ALBO DAWALISMY MU SUROQWE JAKO NA KARME ITP.AE [PO PEWNYM CZASIE NUDZILY GO NASZE WYMYSLY.W KONCU I NAM SIE ZNUDZUILO.WIEC POSTANOWILISMY GO PRZEGLODZIC-A Z MIESIAC TEMU.KARMIMY GO DWA RAZY DZIENNIE CO 12 GODZIN.NI ECHCIAL ZJESC SNIADANIA TO TRUDNO MISECZKE ZABIERALISMY I MUSIAL CZEKAC DO KOLEJNEJ GODZIMY 6 TYLE ZE WIECZOREM.W KONCU TAK ZGLODNIAL ZE WIECZOREM WCINAL KARME BEZ ZADNYCH DODATKOW.TERAZ ZEBY ZADBAC O MOJEGO PSIAKA CO WIECZOR PRZYGOTOWUJE MU JEDZENIE NA DRUGI DZIEN.CZYLI KARME W ODPOWIEDNIEJ ILOSCI WRZUCAM FDO PLASTKOWEGO POJEMNIKA DO TEGO SYPIE MU ODZYWKE W PROSZKU NA SKORE I KOSCI DO TEGO OGOTOWANE NA TWARDO JAJKO POSIEKANE DROBNIUTKO, POKROJANA DROBNO UGOTOANA PIERS Z KURCZAKA LUB INNEM IESKO,POSIEKANA MARCHE I BROKULA, POLANE CIEPLA WODA I ZAMYKAM NA NOC WIECZKIEM OCZYWISCIE PRZEDTEM TO WYMIESZAM JAK NALEZY.I NA DRUGI DZIEN JEST NASIAKNIETA WODA PYSZNA MOKRA SUCHA KARMA.A TA KARMA JAKA STOSUJE TO EUKANUBA DLA SZCZENIAT RAZY LARGE I PURINA PRO PLAN DLA TEJ SAMEJ WIELKIEJ RASY.DO TEGO CZASEM DORZUCAM KTROKIETY Z rOYAL cANINE-CO MJ PIES UWIELBIA NAWET NA SUHCO.POTEM JAK JUZ JE I CZASEM MU SIE TROSZKE ZNUDZI SMAK I ZOSTAWI COS NA MISCE POSYPUJE MU LEKKO PARMEZANEM ZMIELONYM I WCINA JAK SZALONY.TERAZ JE MOJ PIESIO DOSYC DUZO I ZACZAL WESZCIE NABIERAC MASY-ZACZYNA WYGLADAC JAK BOKSER A NIE WYRZEL.CHCECIE ZOBACZYC TO ZAPRASZAM NA x
To fajnie, że chcesz się podzielić swoimi doświadczeniami, ale proszę, następnym razem nie pisz na Caps Locku, bo ciężko się czyta W Wordzie jest proste narzędzie do zmiany wielkości liter.
Mam pytanie: czy w tym co podajesz, pies zjada pełną dawkę karmy zalecaną przez producenta?
Mam pytanie: czy w tym co podajesz, pies zjada pełną dawkę karmy zalecaną przez producenta?
hej kaasia.prepraszam za Caps locka-tak wyszlo.jesli chodzi o dawke pokarmu dl apsa to podaje mu o polowe kubka mniej niz jest podane na opakowaniu i w zamian za to daje mu piers z kurczaka.moj pies ma caly czas nief=dowage wiec ja musze go karmic jak psa o prawidlowej wadze.on mial 3 miesiace i 6 funtow niedowagi czyli prawie 3 kilo.to duzo.teraz ma sie swietnie.bryka jak szalony i energii mu nie brakuje.pozdrawiam.
Ja osobiście opowiadam się za tym, żeby nie mieszać dwóch sposobów żywienia (czyli albo suche, albo gotowane), ale wiadomo, że każdy robi po swojemu.
Magdo, na forum jest zakaz umieszczania linków, z wyjątkiem działu ogłoszenia. Możesz też zarejestrować się i podać adres do swojej strony w profilu.
Pozdrawiam
P.S. Uroczy psiak
Magdo, na forum jest zakaz umieszczania linków, z wyjątkiem działu ogłoszenia. Możesz też zarejestrować się i podać adres do swojej strony w profilu.
Pozdrawiam
P.S. Uroczy psiak
-
- Informacje
-