proszę o fachową radę. Mam 9 tygodniowego szczeniaka, który waży niecałe 8 kg i bedzie czymś w rodzaju owczarka niemieckiego ( to nie jest pewne, znalazłam go porzuconego w lesie, nie wiem jak wygladali rodzice). Narazie karmiony jest gotowanym jedzeniem (ryż, mięso- wolowina, drób, marchew, czasami jako gotowane i twaróg). Je 4 posiłki dziennie. Ponieważ w trakcie godzin mojej pracy znajduje się pod opieką osoby trzeciej, i nie chcę naduzywać jej gościnności , chcę dwa posiłki w ciąfgu dnia zastąpić jej suchą karmą. Nie wiem jaką wybrać, im więcej się o tym naczytałam tym mniej wiem i mam metlik w głowie. Jedno jest pewne chciałabym serwować jej pożądną karmę, która nie będzie miała dla psa szkodliwa, ale jednocześnie za rozsądną cenę- Royal CANIN i Eukanuba są dla mnie trochę za drogie. Prosszę mi doradzić jaką karmę wybrać?
Druga sprawa- jak przechowywać kupioną karmę w domu?
Czytałam,że nie może stać otwarta w domu, bo traci wartości odżywcze i wchodzą w nią roztocza i dlatego lepiej kupować małe opakowania niż 15 kg worki. Potwierdził to nasz weterynarz. Słyszałam,że powinno sie karmę przechowywać w lodówce,żeby nie starciła aromatu- czy to prawda ?
Czekam na odp i pozdrawiam wszystkich formuowiczów.
SUCHA KARMA DLA 2 MIESIęCZNEGO SZCZENIAKA
zapomniałam dodać,że dostaje dziennie 2 tabletki canifosu i 1 tabletkę Rumnen tabs ( od tygodnia ze wzgledu na to,że miała biegunkę). czekam na rady.
Zależy ile pieniędzy możesz przeznaczyć na karmę. Pokarmy dobre, ale w rozsądnej cenie to choćby Acana, PROFormance, Nutra Nuggets. Jeśli zaś sa one dla ciebie w dalszym ciągu za drogie no to polecam Brita, w tej cenie nie ma raczej nic lepszego- ale na pewno trzeba będzie do niego dodawać preparaty witaminowo- mineralne.
Co do przechowywania karmy, to nieprawda, że nie powinno się kupowac 15 kg worków karmy. Duże worki wychodzą zdecydowanie taniej niż małe i naprawdę większośc właścicieli dużych ras kupuje duże opakowania. Ja sama miałam ONka i fudnowanie małych opakowań było zbędne, 15 kg to dla pieska wielkości ONa miesiąc jedzenia (orientacyjnie, możesz byc mniej i może być więcej). Na pewno żadna karma (czy to duży worek czy mały) nie może stać otwarta. Należy albo szczelnie zamknąc worek spinaczem, albo (co jest wygodniejsze i skuteczniejsze) nabyć pojemnik na karmę. W Krakvecie wystarczy zaznaczyć w uwagach, że chce się otrzymać takowy i jest on za darmo dodawany do pokarmów. Z tym trzymaniem karmy w lodówce to pierwsze słysze i nie sądzę, zeby to było potrzebne- ja nigdy od żadnego właściciela psa ani kota nie słyszałam, ze przechowuje karmę w lodówce- duży worek raczej cięzko byłoby do niej wsadzić
Co do przechowywania karmy, to nieprawda, że nie powinno się kupowac 15 kg worków karmy. Duże worki wychodzą zdecydowanie taniej niż małe i naprawdę większośc właścicieli dużych ras kupuje duże opakowania. Ja sama miałam ONka i fudnowanie małych opakowań było zbędne, 15 kg to dla pieska wielkości ONa miesiąc jedzenia (orientacyjnie, możesz byc mniej i może być więcej). Na pewno żadna karma (czy to duży worek czy mały) nie może stać otwarta. Należy albo szczelnie zamknąc worek spinaczem, albo (co jest wygodniejsze i skuteczniejsze) nabyć pojemnik na karmę. W Krakvecie wystarczy zaznaczyć w uwagach, że chce się otrzymać takowy i jest on za darmo dodawany do pokarmów. Z tym trzymaniem karmy w lodówce to pierwsze słysze i nie sądzę, zeby to było potrzebne- ja nigdy od żadnego właściciela psa ani kota nie słyszałam, ze przechowuje karmę w lodówce- duży worek raczej cięzko byłoby do niej wsadzić
-
- Informacje
-