Właśnie przeanalizowałem sobie skład karm RC Maxi Babydog i Giant Babydog. Pierwsza przeznaczona jest dla szczeniąt ras o wadze 26-44kg, a druga 45-100kg.
Z porównania składu tych karm opartego na dostępnych w lecznicach broszurach informacyjnych wydanych przez firmę Royal Canin wynika, że absolutnie żadna. Zarówno GIANT Babydog jak i MAXI Babydog zawierają dokładnie tyle samo białka i tłuszczu. Dokładnie taka sama jest zawartość wszystkich soli mineralnych i poszczególnych witamin jak również wartość energetyczna obu karm. Po prostu skład jest identyczny.
Wychodzi na to, że według RC do 5 miesiąca potrzeby żywieniowe szczeniąt ras o docelowej wadze np. 30kg są takie same jak szczeniąt ras o docelowej wadze np. 80kg...
Po co więc to rozdzielanie karm na Maxi Babydog i Giant Babydog skoro nie ma żadnej różnicy między nimi? Zabieg marketingowy? Jakoś tej "niespotykanej precyzji w żywieniu" uwzględniającej specyficzne potrzeby różnych grup psów nie widać w przypadku karm Babydog...
Czy firma Royal Canin robi klientów w balona?
Możliwe, iż jest to "zabieg marketingowy". Skład karm jest bardzo podobny(jeżeli nie identyczny), ale potrzeby żywieniowe kilkumiesięcznych szczeniąt ras dużych i olbrzymich też zbytnio od siebie nie odbiegają. Dodam, że karmy są w tej samej cenie.
Według informacji podanych w broszurkach skład jest identyczny, nie ma absolutnie żadnych różnic ani dodatków. A jeśli tak jest, to po co RC dzieli karmy na GIANT i MAXI choć niczym się one nie różnią? Chyba tylko po to, by jakoś wyrożnić się od konkurencji, a na właścicielach zrobić mylne wrażenie, że to akurat karma RC jest lepsza od innych, skoro w przeciwieństwie do karm pozostałych producentów tylko Royal Canin robi osobne karmy dla dużych i osobne dla olbrzymich ras. Inne firmy takiego podziału nie stosują, robiąc jedną karmę dla szczeniąt ras dużych i olbrzymich, czy to Eukanuba, Hill's, Biomill, czy jeszcze inne.
RC robi tyle rodzajow karm, ze trafic wlasnie do konkretnego czlowieka.
Bo skoro jest karma dla yorka to przeciez majac yorka MUSZE ja kupowac, bo przeciez na pewno jest tam cos co tylko jest dla yorkow, tak samo odrebne dla labradorow czy ON.
WH mnie to chwyt marketingowy - tylko i wylacznie. Rozumiem podzial na male i duze rasy, karmy dla psow o zwiekszonym zapotrzebowaniu na enegrie to tak, ale zeby az takie podzialy to juz chyba tylko marketing.
Bo skoro jest karma dla yorka to przeciez majac yorka MUSZE ja kupowac, bo przeciez na pewno jest tam cos co tylko jest dla yorkow, tak samo odrebne dla labradorow czy ON.
WH mnie to chwyt marketingowy - tylko i wylacznie. Rozumiem podzial na male i duze rasy, karmy dla psow o zwiekszonym zapotrzebowaniu na enegrie to tak, ale zeby az takie podzialy to juz chyba tylko marketing.
Ja nie odnoszę się sceptycznie do podziału karm w RC. Miałam ONa i dostawał RC dla ONów, nie twierdziłam że on ją jeść musi czy że jest tam coś superhiper ważnego dla ONów, czego nie ma w innych karmach.
A co do zadanego pytania, to nie sądzę, zeby ktoś z forum był w stanie udzielić Ci na nie odpowiedzi. Chyba najprościej będzie napisać w tej sprawie maila do RC
A co do zadanego pytania, to nie sądzę, zeby ktoś z forum był w stanie udzielić Ci na nie odpowiedzi. Chyba najprościej będzie napisać w tej sprawie maila do RC
Tak też zrobiłem i już wszystko wiadomo. "Karmy Maxi Babydog i Giant Babydog różnią się wielkością i kształtem krokieta. Parametry krokietów uwzględniają różnice w uzębieniu i w wielkości szczęk. Natomiast skład tych karm jest taki sam. Wynika to z faktu, iż okres wzrostu od momentu odsadzenia do 5 miesiąca życia u psów ras dużych i olbrzymich przebiega bardzo podobnie."
Czyli tylko i wyłącznie kształt i wielkość krokiecika... W tym konkretnym przypadku to jak dla mnie tylko chwyt marketingowy.
Natomiast trzeba przyznać, że w karmach przeznaczonych dla konkretnych ras różnice w składzie są zauważalne, a niekiedy są nawet dość znaczne.
Czyli tylko i wyłącznie kształt i wielkość krokiecika... W tym konkretnym przypadku to jak dla mnie tylko chwyt marketingowy.
Natomiast trzeba przyznać, że w karmach przeznaczonych dla konkretnych ras różnice w składzie są zauważalne, a niekiedy są nawet dość znaczne.
No własnie, wszystkie wątpliwości rozwiane Ja myślę, że to nie jest jednak chwyt marketingowy, bo kształt i wielkośc krokieta często odgrywają dużą rolę w karmieniu psów. Sama niejednokrotnie borykałam się z tym, ze karma przeznaczona dla psów dorosłych miała zbyt małe krokiety dla mojego ONa. Myślę, że innej wielkości granulki są odpowiednie np. dla owczarka collie a inne dla doga, beranrdyna czy wilczarza
Ja zmieniłem swojemu dogowi Gianta na Maxi, stąd zainteresowałem się ich składem. Kiedy po jakimś czasie zmieszałem resztkę karmy Giant Babydog z Maxi Babydog, to w pierwszej kolejności wyjadał Maxi. Znajoma podaje Rhodesianowi Gianta i też zupełnie mu to nie przeszkadza w gryzieniu, choć teoretycznie powinno być odwrotnie, bo przecież chyba i wielkość szczęk i zgryz są inne w przypadku tych ras. Dlatego nadal sceptycznie podchodzę do podziału na Giant i Maxi wśród karmy Babydog.
Ale jestem skłonny zaakceptować podział karm RC dla dorosłych psów konkretnych ras. Tutaj widać nie tylko znaczne różnice w kształcie i wielkości krokietów, np. "gwiazdki" dla ON czy "fale" dla bokserów ze względu kształt szczęk, ale i w składzie karm.
Ale jestem skłonny zaakceptować podział karm RC dla dorosłych psów konkretnych ras. Tutaj widać nie tylko znaczne różnice w kształcie i wielkości krokietów, np. "gwiazdki" dla ON czy "fale" dla bokserów ze względu kształt szczęk, ale i w składzie karm.
Ja jestem jednak innego zdania. Sam też mam doga niemieckiego. Obecnie już 4 letniego. Od samego początku ( z małymi przerwami ) dostawał Royala, również Giant Babydoga. I jestem zdania, że jest potrzeba specialnej linii dla olbrzymów. Jeżeli zaś chodzi o Babydoga, to kształt i wielkość krokietów odgrywają wbrew pozorom bardzo dużą rolę w żywieniu. A co do składu? Royal przecież nie ukrywa, że skład Maxi i Giant Babydoga są inne. Bo po co różny skład skoro ..." okres wzrostu od momentu odsadzenia do 5 miesiąca życia u psów ras dużych i olbrzymich przebiega bardzo podobnie"....?
A gdzie ja to zanegowałem? Kupując Gianta Babydoga myślałem, że to właśnie "specjalna linia dla olbrzymów".Gość1 pisze:I jestem zdania, że jest potrzeba specialnej linii dla olbrzymów.
A czy mógłbyś/mogłabyś wytłumaczyć mi to dokładniej? Bo może powinienem jednak zmienić Maxi na Gianta.Gość1 pisze:Jeżeli zaś chodzi o Babydoga, to kształt i wielkość krokietów odgrywają wbrew pozorom bardzo dużą rolę w żywieniu.
W rzeczywistości wielkość jest bardzo podobna, tylko kształt nieco inny, jednak ta różnica w kształcie nie jest tak duża czy rzucająca się w oczy jak w przypadku karm RC przeznaczonych dla konkretnych ras. A skoro to takie ważne, to dlaczego inne wiodące firmy tego nie robią? Dlaczego nie robią krokietów o innym kształcie i wielkości dla szczeniąt ras dużych i dla szczeniąt ras olbrzymich? Bo zwykle jest jedna karma dla szczeniąt ras dużych i ras olbrzymich. Royal opantował ten pomysł?
Skład Maxi i Giant Babydog jest identyczny. Nie jest inny jak piszesz.Gość1 pisze:A co do składu? Royal przecież nie ukrywa, że skład Maxi i Giant Babydoga są inne.
Royal tego nie ukrywa, ale i nigdzie o tym nie pisze, że chodzi tutaj tylko o kształt i wielkość granulek. A nie jest to takie oczywiste, bo jakoś nikomu tutaj (mnie też nie) nie wpadła do głowy odpowiedź na pytanie o przyczynę podziału karmy o identycznym składzie.
Bardzo podobnie nie oznacza tak samo... Wychodzi na to, że rozwój psa docelowo ważącego 27kg (Maxi 26-44kg) przebiega tak samo jak rozwój psa ważącego docelowo 90kg (Giant 45-100kg)? Nie znam się na tym, ale jakoś nie wydaje mi się by tak było.Gość1 pisze:Bo po co różny skład skoro ..." okres wzrostu od momentu odsadzenia do 5 miesiąca życia u psów ras dużych i olbrzymich przebiega bardzo podobnie"....?
Myślę, że ten podział ma na celu przyzwyczajenie klienta do kupowania od początku karm odpowiednich dla określonej grupy psów w kolejnych etapach ich rozwoju. Co prawda karmy Babydog się nie różnią ale Maxi Junior i Giant Junior skład mają już odmienny. Nie sprawdzałam grupy Adult ale sądzę, że jest podobnie jak w przypadku Junior. Może to na tym polega .
No to może wkleję odpowiedż ,którą dostałemz firmy Royal
Karmy Maxi Babydog i Giant Babydog różnią się wielkością i kształtem krokieta. Parametry krokietów uwzględniają różnice w uzębieniu i w wielkości szczęk. Natomiast skład tych karm jest taki sam. Wynika to z faktu, iż okres wzrostu od momentu odsadzenia do 5 miesiąca życia u psów ras dużych i olbrzymich przebiega bardzo podobnie. U szczeniąt dużych oraz olbrzymich ras pierwsza faza rozwoju jest fazą szczególnie intensywnego oraz szybkiego wzrostu, podczas której dochodzi głównie do rozwoju szkieletu. Krzywa wzrostu szczeniąt ras dużych ( dorosły 30 kg ) i olbrzymich ( dorosły 60 kg ) wyrażona jako procent wagi docelowej dorosłego psa pokrywa się do 5 m-ca życia. Poza tym w obydwóch przypadkach w wieku 5 m-cy szcenięta osiągają połowę wagi dorosłego psa, a szczyt wzrostu przypada pomiędzy 3 a 5 m-cem życia. Do 5 m-ca tak samo przebiegają również zmiany w zapotrzebowaniu energetycznym. Dopiero powyżej 5 m-ca zapotrzebowanie energetyczne jest różne. Firma Royal Canin przeprowadziła wnikliwe analizy badań dotyczących poziomu wapnia dla szczeniąt ras dużych i olbrzymich i do 5 m-ca życia zapotrzebowanie to jest bardzo podobne.
Inne podobieństwa w tym okresie wzrostu dotyczą min.:
- wrażliwości przewodu pokarmowego,
- ograniczonej aktywności enzymatycznej,
- aktywności fermentacyjnej...
Powyżej 5 m-ca życia u szczeniąt ras dużych następuje okres stopniowego wzmacniania organizmu, następuje przyrost masy mięśniowej, szczenięta rosną zdecydowanie wolniej. Natomiast u szczeniąt ras olbrzymich aż do 8 miesiąca tempo wzrostu jest nadal bardzo intensywne, a okres przyrostu masy mięśniowej rozpoczyna się od 8 m-ca.
Od 5 m-ca życia zapotrzebowanie psów ras dużych i olbrzymich jest różne i od tego momentu karmy przeznaczone dla tych psów ( Maxi Junior, Maxi Adult, Giant Puppy, Giant Junior, Giant Adult ) różnią się nie tylko kształtem i wielkością krokieta, ale także zawartością poszczegółnych składników pokarmowych.
Z poważaniem
Renata Rzeszutek
Royal Canin Polska
Karmy Maxi Babydog i Giant Babydog różnią się wielkością i kształtem krokieta. Parametry krokietów uwzględniają różnice w uzębieniu i w wielkości szczęk. Natomiast skład tych karm jest taki sam. Wynika to z faktu, iż okres wzrostu od momentu odsadzenia do 5 miesiąca życia u psów ras dużych i olbrzymich przebiega bardzo podobnie. U szczeniąt dużych oraz olbrzymich ras pierwsza faza rozwoju jest fazą szczególnie intensywnego oraz szybkiego wzrostu, podczas której dochodzi głównie do rozwoju szkieletu. Krzywa wzrostu szczeniąt ras dużych ( dorosły 30 kg ) i olbrzymich ( dorosły 60 kg ) wyrażona jako procent wagi docelowej dorosłego psa pokrywa się do 5 m-ca życia. Poza tym w obydwóch przypadkach w wieku 5 m-cy szcenięta osiągają połowę wagi dorosłego psa, a szczyt wzrostu przypada pomiędzy 3 a 5 m-cem życia. Do 5 m-ca tak samo przebiegają również zmiany w zapotrzebowaniu energetycznym. Dopiero powyżej 5 m-ca zapotrzebowanie energetyczne jest różne. Firma Royal Canin przeprowadziła wnikliwe analizy badań dotyczących poziomu wapnia dla szczeniąt ras dużych i olbrzymich i do 5 m-ca życia zapotrzebowanie to jest bardzo podobne.
Inne podobieństwa w tym okresie wzrostu dotyczą min.:
- wrażliwości przewodu pokarmowego,
- ograniczonej aktywności enzymatycznej,
- aktywności fermentacyjnej...
Powyżej 5 m-ca życia u szczeniąt ras dużych następuje okres stopniowego wzmacniania organizmu, następuje przyrost masy mięśniowej, szczenięta rosną zdecydowanie wolniej. Natomiast u szczeniąt ras olbrzymich aż do 8 miesiąca tempo wzrostu jest nadal bardzo intensywne, a okres przyrostu masy mięśniowej rozpoczyna się od 8 m-ca.
Od 5 m-ca życia zapotrzebowanie psów ras dużych i olbrzymich jest różne i od tego momentu karmy przeznaczone dla tych psów ( Maxi Junior, Maxi Adult, Giant Puppy, Giant Junior, Giant Adult ) różnią się nie tylko kształtem i wielkością krokieta, ale także zawartością poszczegółnych składników pokarmowych.
Z poważaniem
Renata Rzeszutek
Royal Canin Polska
Dostałem identyczną odpowiedź, jej część zacytowałem wcześniej. Widać pyta o to więcej osób skoro standardowa odpowiedź jest przygotowana. Najbardziej logiczne moim zdaniem jest to, co napisała ATA - przyzwyczajenie klienta do zakupu określonej dla danej grupy psów karmy w późniejszym okresie.
"Parametry krokietów" - co za określenie... Dlaczego więc inni wiodący producenci karm nie uwzględniają w swoich karmach różnic w wielkości szczęk i uzębieniu skoro to takie ważne, tylko robią jeden rodzaj karmy dla szczeniąt ras dużych i olbrzymich?
Dlaczego krokiet Biomill Junior Maxi jest trzy razy większy od krokieta RC Babydog Maxi, skoro obie karmy są przeznaczone dla szczeniąt pow. 25kg? Te pytania chyba są retoryczne...
Jeszcze jedna sprawa mi się nasunęła. W opisach wielu karm dla szczeniąt ras dużych i olbrzymich można przeczytać, że w przypadku tego typu ras w okresie wzrostu konieczne jest ograniczenie ilości białka i tłuszczu. Tak dużej jak w RC Babydog Giant i Maxi zawartości białka 30%, a zwłaszcza tłuszczu 22% nie spotkałem się w przypadku żadnej z karm dla szczeniąt ras dużych i olbrzymich. Zawartość tłuszczu w innych karmach to zwykle tylko około 15% czyli w RC jest go prawie 50% więcej. Ciekawe czy to znowu wynik jakichś wnikliwych badań RC?
"Parametry krokietów" - co za określenie... Dlaczego więc inni wiodący producenci karm nie uwzględniają w swoich karmach różnic w wielkości szczęk i uzębieniu skoro to takie ważne, tylko robią jeden rodzaj karmy dla szczeniąt ras dużych i olbrzymich?
Dlaczego krokiet Biomill Junior Maxi jest trzy razy większy od krokieta RC Babydog Maxi, skoro obie karmy są przeznaczone dla szczeniąt pow. 25kg? Te pytania chyba są retoryczne...
Jeszcze jedna sprawa mi się nasunęła. W opisach wielu karm dla szczeniąt ras dużych i olbrzymich można przeczytać, że w przypadku tego typu ras w okresie wzrostu konieczne jest ograniczenie ilości białka i tłuszczu. Tak dużej jak w RC Babydog Giant i Maxi zawartości białka 30%, a zwłaszcza tłuszczu 22% nie spotkałem się w przypadku żadnej z karm dla szczeniąt ras dużych i olbrzymich. Zawartość tłuszczu w innych karmach to zwykle tylko około 15% czyli w RC jest go prawie 50% więcej. Ciekawe czy to znowu wynik jakichś wnikliwych badań RC?
A może zapytać innych producentów karm dlaczego nie różnicują wielkości i kształtu krokietów dla szczeniąt ras dużych i olbrzymów ?
-
- Informacje
-