Strona 1 z 1
smażone, pieczone
: 28 listopada 2006, 09:39
autor: Gość
czy pies może jeść od czasu do czasu smażone, pieczone mięsko ( oczywiście bez przypraw ) np. opanierowane w bułce tartej ? od zawsze sądziłam, że takie mięso nie jest dla psa zdrowe, i tak nagle zastanawiałam się, że przecież nie ma tam nic takiego. Czy musi być tylko gotowane ?
: 28 listopada 2006, 12:56
autor: ATA
Myślę, że pod tym względem u psów jest podobnie jak u ludzi. Smażone, panierowane rzeczy są o tyle niezdrowe, że dostarczają znacznie więcej kalorii niż mięso gotowane i są trudniej trawione. Panierka bardzo chłonie tłuszcz i tym samym wartość energetyczna potraw panierowanych jest bardzo wysoka - łatwo o nadwagę. Druga rzecz to niekorzystne zmiany zachodzące w mięsie w procesie pieczenia i smażenia. Mogą tworzyć się substancje o działaniu mutagennym i kancerogennym. Chodzi tu o aminy heterocykliczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (mięso przypalane, spieczone). Brzmi to groźnie, ale tak jak i u ludzi najważniejszy jest umiar, dlatego wydaje mi się, że coś panierowanego czy pieczonego raz na jakiś czas pies mógłby dostać. Należy jednak uważać bo niektóre psy mają biegunkę po smażonym mięsie (albo tłuszczu ze smażenia), łatwo też o uszkodzenie wątroby.
: 04 grudnia 2006, 10:19
autor: Jarek
zdecydowanie NIE