czy to niedobór witamin czy psi kaprys?
pies zasuwa karmę royal ale mim to obgryza sciany wydrapał mi wielką dziure w scianie i zeżarł tynk czy to może byc niedobór witamin? podałam psu 1 razowo wapno (ludzkie)
Pani Marzeno,specjaliści od żywienia z firmy Royal twierdzą"nie wolno podawać dodatkowych ilości wapna.Nadmiar tego pierwiastka zakłóca prawidłowy przebieg wzrostu i jest niebezpieczny dla zdrowia szczenięcia"
To może jednak nie polecać na ślepo poprzez internet,bez oglądania psa i bez badań,dodatkowych preparatów
To może jednak nie polecać na ślepo poprzez internet,bez oglądania psa i bez badań,dodatkowych preparatów
Pan Bogdan ma racje. Najpierw wykonałbym analizę krwi aby oznaczyć sprawy niedoborowe. Rzeczywiście zwierze może mieć problemy z wchłanianiem - wiązaniem wapna zawartego w karmie nawet w Royalu i wtedy trzeba dodawać. Ale przy karmach pełnoporcjowanych trzeba z tymi dodatkami uważać.
A ja spotkalem sie z opiniami, ze analiza krwi u mlodego szczeniecia nie jest miarodajna, bo poziom mineralow znaczaco sie wacha w ciagu dnia i dlatego na tej podstawie mozna wydac mylne "wyroki"
masz racje ale na pewno mniej mylne niż podejście na przsłowiową "pałe". Robimy to i widzimy efekty, choć jest w tym trochę prawdy co piszesz.
A więc zapytałam swoją panią weterynarz o poradę zlekcewazyła totalnie problem stwierdziła tylko ze pies moze miec problem z wchłanianiem wapna poinformaowałam ją ze podałam psu "ludzkie" wapno odpowiedziala ze od czasu do czasu mu nie zaszkodzi a badanie krwi w jego wieku nie jest dobrym rozwiazaniem no i co dalej? mam pozwolic psu obgryzac sciany i czekac kiedy sie zatruje
-
- Informacje
-